Waarom is het chassis van de 911 Dakar het meest veelzijdige sportonderstel ter wereld?

De 911 Dakar combineert de offroad eigenschappen van een SUV met de souplesse van een sportwagen en garandeert daarmee altijd een optimale handling.

   

Met superlatieven is Achim Lamparter voorzichtig. De projectleider van de Porsche 911 Dakar wil liever niet beweren dat zijn sportwagen het veelzijdigste onderstel ter wereld heeft. Maar dan gaat hij overstag: “Voor een sportwagen: ja. In dit segment is de Dakar absoluut de sportwagen met de grootste spreiding.”

Vergeleken met een ‘normale’ 911 met sportonderstel steunt de 911 Dakar op veerpoten die de carrosserie 40 millimeter verder bij de grond vandaan houden. Voor nog eens tien extra millimeter zorgen de standaard allterrainbanden met hun hoge flanken. De clou: het hydraulische liftsysteem. Ontwikkeld voor de vooras van zeer lage sportwagens, werkt het bij de Dakar ook op de achteras. Daardoor kan de carrosserie nog eens 30 millimeter worden verhoogd. In totaal levert dat maximaal 191 millimeter bodemvrijheid op: SUV-niveau.

Liftsysteem:

Liftsysteem:

Op normaal niveau is het sportonderstel ca. 50 mm hoger dan bij een 911 Carrera. Op het hoogste niveau verhoogt het liftsysteem het onderstel bij de voor- en achteras 30 mm extra.

Betekent hoge poten ook stijve poten? Nee, de 911 Dakar is getest op de Nordschleife, kan bochten, maximale snelheden en tempowisselingen net zo soeverein aan als veel van zijn soortgenoten. Misschien kan hij vanwege een te hoog zwaartepunt niet helemaal tippen aan de huidige 911 GT3-modellen. “Maar zijn rondetijd ligt op het niveau van een GT3 type 996, ondanks het grove profiel van de allterrainbanden en een begrensde maximumsnelheid van 240 km/h.” (911 Dakar: brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 11.3 l/100 km, CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 256 g/km, CO₂ class G , CO₂ class weighted combined G )

Porsche heeft bij de AWD alles uit de kast gehaald voor maximale rijstabiliteit. Standaard biedt de sportwagen niet alleen PASM (actieve demping), maar ook HAL (achterasbesturing), PDCC (dynamische compensatie van dwarsrotaties) en PTV+ (verbeterd stuurgedrag door automatische afremming van de achterwielen bij het insturen van bochten) in verbinding met een elektronisch geregeld achteras-differentieel met volledig variabele koppelverdeling. Doel van alle elektronica: in elke situatie moeten de banden zoveel mogelijk contact houden met de grond.

Op zand, in haarspeldbochten of in de sneeuw: de stabiliteitsprogramma’s berekenen in elke situatie de optimale wisselwerking. Alleen daardoor biedt de Dakar ook buiten verharde wegen enorme capaciteiten wat betreft veiligheid en dynamiek. Er zijn twee nieuwe rijprogramma’s ontwikkeld voor de ‘Elfer’: rally voor iets waggelend, maar toch veilig rijgedrag met veel slip in de achteras en offroad met nadruk op tractie. Bij dit programma treedt automatisch het liftsysteem in werking en biedt de carrosserie tot 170 km/u maximale bodemvrijheid, bijna even hoog als de Cayenne.

Meer informatie

De nieuwe vierwielaangedreven 911 in het 9:11 Magazine – episode 23 met als titel ‘Sporting Spirit’ kun je hier lezen.

Bij het basisconcept en de elektronica van het onderstel van de Dakar kwam veel programmeerwerk kijken. Bij elke test, waar ook ter wereld, waren altijd meerdere applicatieontwikkelaars aanwezig. Ze hielden zich bezig met de vele applicaties, dus de software van de besturingssystemen. De verlaging van de veerconstante met 50 procent, de verhoging van de in- en uitgaande demping naar 14,5 millimeter en de inbouw van de stijvere motorsteunen uit de actuele 911 GT3 betreffen allemaal hardware, klassieke engineering. Maar zonder de experts met een laptop gebeurt er niets. Ook het PSM (Porsche Stability Management) moest het verschil tussen kasseien en woestijnzand leren. “De collega’s hebben hun applicaties ter plekke aangepast en we konden ze direct testen”, aldus Lamparter. In deze PSM-applicaties zitten circa 2.000 werkuren.

Wijzigingen aan het onderstel helpen echter niets als de banden er niets mee kunnen. Lamparter vertelt enthousiast over wat Pirelli voor de Scorpion All Terrain Plus presteerde. “De eerste upgrade was meteen al super. Toen dachten we er al over om de banden standaard aan te bieden, omdat de Pirelli’s ook op asfalt overtuigden. Op het circuit verslijt deze band langzamer dan sommige banden voor gebruik op de openbare weg”, zegt Lamparter. “Dat is zwarte magie”, sluit hij glimlachend af.

Of toch het resultaat van ingenieursknowhow: de band werkt immers samen met het veelzijdigste sportwagenonderstel ter wereld.

Verbruiksgegevens

911 Dakar

WLTP*
  • 11,3 l/100 km
  • 256 g/km
  • G Class
  • G Class

911 Dakar

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 11,3 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 256 g/km
CO₂ class G
CO₂ class weighted combined G

911 GT3 (2023)

WLTP*
  • 13.0 – 12.9 l/100 km
  • 294 – 293 g/km
  • G Class
  • G Class

911 GT3 (2023)

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 13.0 – 12.9 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 294 – 293 g/km
CO₂ class G
CO₂ class weighted combined G

911 GT3 RS

WLTP*
  • 13,2 l/100 km
  • 299 g/km
  • G Class
  • G Class

911 GT3 RS

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 13,2 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 299 g/km
CO₂ class G
CO₂ class weighted combined G

911 GT3 Touring

WLTP*
  • 12,9 l/100 km
  • 293 – 292 g/km
  • G Class
  • G Class

911 GT3 Touring

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 12,9 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 293 – 292 g/km
CO₂ class G
CO₂ class weighted combined G