NOT FOR SALE
Simon Kidston heeft enkele van de zeldzaamste oldtimers van de wereld opgespoord en geveild – waaronder de tot op heden duurste auto aller tijden. Er is echter een exemplaar waar hij nooit afstand van zal doen.
Simon Kidston kent de macht van de tijd. Want dat tijd doet verlangen, daaraan heeft de wereldberoemde handelaar in oldtimers zijn carrière te danken. Al meer dan 35 jaar handelt de geboren Brit, die in Italië opgroeide, in klassieke auto’s. Zelf is hij er ook aan verslingerd. Een zeer bijzondere band koestert hij met de sportwagens van Porsche. Met name met een 911 Carrera RS 2.7 – de enige sportwagen die hij nooit zal verkopen.
“De auto voelt als een perfect zittende handschoen.”
Simon Kidston
“Mijn vader had van oudsher een passie voor auto’s”, herinnert Kidston zich. “Toen ik klein was, vielen er altijd twee automagazines op de deurmat: The Motor en Christophorus. En in de garage stond altijd al een sportwagen.” Bovendien was zijn vader Home Kidston, een voormalig Brits marineofficier, ook een enthousiast coureur. Net als Glen Kidston, Simons oom. Hij was aan het begin van de 20ste eeuw een gerenommeerde Britse coureur en piloot.
Simon Kidston is 21 jaar oud als hij in 1988 de kans grijpt om voet aan de grond te krijgen in de branche. Hij solliciteert naar een juniorfunctie bij het veilinghuis Coys of Kensington. “Toen ik niks meer hoorde, schoot mijn nicht me te hulp om een goed woordje voor me te doen.” Met succes. De drie maanden proeftijd mondenuiteindelijk uit in acht jaar in de wereld van veilingen van klassieke auto’s.
“Een geweldige tijd”, vertelt Kidston. “Omdat ik ook Frans en Italiaans spreek, was ik veelzijdig inzetbaar voor onderhandelingen met klanten.” Daarna stapt hij over naar het veilinghuis Brooks, dat tegenwoordig wereldberoemd is onder de naam Bonhams, hij verhuist naar Genève en bouwt daar hun Europese vestiging op.
In 2006 zet hij een logische stap: Kidston richt zijn eigen bedrijf op, Kidston SA, dat hij nog steeds leidt vanuit het imposante Maison des Paons in de Avenue Pictet-de-Rochemont.
Wat hij in de 18 jaar ervoor over de wereld van de klassieke auto’s heeft geleerd, past hij nu in zijn eigen bedrijf toe. Al snel wordt hij gezien als een van de toonaangevende internationale handelaren in zeldzame auto’s voor verzamelaars. Naast Genève heeft Kidston nog meer vestigingen, van Modena tot Dubai.
Inmiddels is de 57-jarige niet meer als veilingmeester, maar als makelaar en oldtimeradviseur werkzaam – en zo nog steeds het middelpunt bij tal van legendarische oldtimerveilingen. Daartoe behoort ook de aankoop van een Mercedes-Benz 300 SLR, de tot op heden duurste auto aller tijden, die in 2022 voor 135 miljoen euro bij een veiling van RM Sotheby’s Europe van eigenaar wisselde – bij de veiling kocht Kidston de wagen in opdracht van zijn klant. Zijn persoonlijke hoogtepunten zijn echter de sportwagens uit Stuttgart-Zuffenhausen. Steeds weer kruisen zeer bijzondere exemplaren zijn pad – en zorgen voor onvergetelijke herinneringen.
Bijvoorbeeld de Porsche-collectie van de voormalige handelaar en verzamelaar Vasek Polak, die bij Kidston onder de hamer gaat.
“De verzameling omvatte twee prototypes van de Porsche 959 en een Porsche 917 K, waarmee Vic Elford en Gérard Larousse in 1971 in Sebring gewonnen hadden. Op dat moment was dat voor mij de mooiste auto die ik ooit had gezien. In 2007 scheelde het maar weinig of ik had zelf een 917 gekocht”, zegt hij, terwijl hij tussen zijn wijsvinger en duim een kleine ruimte laat zien. “Helaas ging hij aan mijn neus voorbij.” Andere Porsche-sportwagens vullen daarna die leemte: “Ik bezit ook een Carrera GT”, vertelt Kidston, “en daarvoor had ik een ‘Elfer’ in de kleur Amethyst Metallic.” Die 911 Carrera RS (964) vindt hij onder een zeil in de garage van een klant. “Toen ik zag dat hij in het Italiaanse Siena was toegelaten tot de openbare weg, de stad waar ik ben opgegroeid, stond ik meteen in vuur en vlam. Ik bezat de sportwagen een paar jaar en had er veel plezier mee.”
Daarnaast zijn er nog zeer speciale Porsche-verhalen die Simon Kidston zijn leven lang niet zal vergeten. Bijvoorbeeld de ervaring die voor hem verbonden is met de eerste supersportwagen van Porsche. “Toen ik jaren geleden voor mijn werk in Stuttgart was, begonnen bij mijn vrouw in Genève de weeën. Mijn collega en ik sprongen direct in zijn Porsche 959, we raceten ’s nachts door de stromende regen – en ik was nog op tijd voor de geboorte van mijn zoon.”
Toch neemt een andere sportwagen een nog belangrijkere plek in Kidstons leven in. “Dat is beslist de 911 Carrera RS 2.7 uit 1973 in signaalgeel”, zegt hij. Daarmee bedoelt hij het exemplaar in de touringversie dat zijn vader in zijn tijd nieuw had besteld. Het was Kidston seniors tweede Porsche-model en verving de 911 S (oer-‘Elfer’) in Polo Red uit het jaar 1967. De RS 2.7 is echter het eerste Porsche-model in Simon Kidstons leven dat hij zich kan herinneren. “In 1985 reden mijn vader en ik in de RS over de Duitse snelweg voor de inspectie in Zuffenhausen”, vertelt hij. “Ik had nog nooit zo snel in een auto gereden.” Sindsdien hoort de ‘Elfer’ bij de familie – en zorgt die nog steeds voor nieuwe herinneringen.
Dat de 911 in 1996 na de dood van zijn vader aan hem wordt nagelaten, betekent niet het einde van de onvergetelijke ritten. De Carrera vervoert bijvoorbeeld de as van Kidston senior naar diens laatste rustplaats in Wales. En na een bezoek aan de ouders van zijn levenspartner in Schotland vraag Simon Kidston haar op de terugweg ten huwelijk. “Maar toen zag ik opeens een blauw zwaailicht in de achteruitkijkspiegel”, zegt de verzamelaar. “Haar antwoord moest wachten. Maar uiteindelijk gaf ze me haar ja-woord – de zes punten voor te hard rijden waren het dus wel waard.” Het volgende grote optreden van de ‘Elfer’ is in de rol van trouwauto van de Kidstons. Bovendien is het de eerste auto waarin Kidstons zoon op zijn 17e verjaardag legaal mag rijden. Zo zorgt de 911 ook in de derde generatie voor onvergetelijke belevenissen.
De sportwagen heeft momenteel 112.000 kilometer op de teller en staat in Engeland, waar Kidston nog altijd woont. “Deze auto voelt als een perfect zittende handschoen”, legt hij enthousiast uit. Van iets wat zo perfect is, doe je moeilijk afstand. De 911 Carrera RS 2.7 is de enige sportwagen die volgens Kidston altijd in de familie moet blijven – en nooit wordt verkocht. “Deze ‘Elfer’ maakt deel uit van mijn geschiedenis, ik ben ermee opgegroeid”, benadrukt Kidston. “Hij heeft de passie voor sportwagens in me gewekt. Ik hoop dat mijn kinderen hem altijd zullen houden.”