Culinaire kunst
Wat verbindt een Duitse sterrenkok, een ondernemer uit Taiwan en een ‘chef de cuisine’ uit Hongkong? Een gastronomisch restaurant in Taipei. Omdat ze dezelfde dromen hebben, passies delen en zin in iets nieuws hebben.
Als je de massief houten deur opent die vanuit de Noke Mall toegang biedt tot ‘La Vie by Thomas Bühner’, kom je in een andere wereld. Eerder nog onderweg door de drukke straten van Taipei vol knipperende lichtjes en lichtreclames, betreed je even later een chique lounge. De plafonds zijn hoog, de kleuren natuurlijk – notenbruin, steengrijs, hier en daar gouden elementen. Rust is het eerste dat deze plek uitstraalt. Kalmte.
“Welkom in Taipei”, zegt Una van het serviceteam terwijl ze naar het panoramaraam loopt. Het restaurant biedt 27 zitplaatsen. De tafels lijken eilanden die op zachtgroene of lichtblauwe vloerkleden staan. Het zijn de kleuren van de rivieren, meren en baaien van Taiwan die hierin worden weerspiegeld.
Plechtig knipt Una de tafellamp aan. Het spektakel kan beginnen.
Elf gangen heeft het degustatiemenu en alleen al de canapés zijn kleine kunstwerken: ragfijne deegrolletjes, gevuld met pompoenpuree, croustades van suikermais in de vorm van delicate schelpen, ronde beignets gegarneerd met gerookte paling.
Als je begint te proeven, begrijp je het: hier eet je niet – hier beleef je. Aroma’s, texturen, sensaties. “Qua smaak zetten we in op diversiteit”, zegt Thomas Bühner die bij ons aan tafel is geschoven. De multidimensionale aromagerechten die ze hier serveren, beschrijft hij als volgt: “Als iemand bij het kampvuur gitaar speelt, is dat mooi. Maar bij ons treedt een heel orkest op – met verschillende instrumenten, fijne en zachte tonen, maar ook luide en intense, en met een eigen dramaturgie.”
Dramaturgie is een goed trefwoord. Want voordat het verder gaat met het menu, komen er nog vragen naar boven: Wat doet Thomas Bühner in Taipei? Hoe komt het dat de Duitse sterrenkok juist hier een restaurant heeft geopend? Om dat uit te leggen, moeten we deze plek even verlaten en op reis gaan …
Stop nummer 1: Duitsland
Paderborn – iets meer dan een uur rijden ten oosten van Dortmund. Hier is Thomas Bühner, geboren in 1962, opgegroeid. Moeder huisvrouw, vader commercieel medewerker, een tweelingbroer, een zus. Na zijn schooltijd wist Bühner niet wat hij wilde worden. Daarom ging hij naar het arbeidsbureau en deed hij een test. Bakker, kok of landbouwer kwam eruit. Tegen zijn ouders zei hij: “Ik word kok – maar een goede!” En hij verkondigde nog iets: “Als ik 30 ben, rijd ik in een Porsche!”
Eerst kreeg hij nog een oorvijg. Tijdens zijn opleiding in een restaurant in Paderborn had hij de kom met slakkenboter niet goed schoongemaakt. Zijn leermeester sloeg hem met een rubberen spatel om de oren. “Stop ermee”, zeiden zijn ouders die hem wilden beschermen. “Nee”, zei Bühner. Hij wilde zich tegenover zijn chef bewijzen. Door goed te presteren maakte hij al snel zijn leertijd korter en trad hij in dienst bij het Düsseldorfer Hilton Hotel. Dat had drie restaurants, één daarvan met een Michelinster. “Waanzinnig”, dacht hij.
In de jaren daarna werkte Bühner bij enkele van de beste koks van Duitsland – en hoorde daar uiteindelijk zelf bij. De eerste Michelinster verwierf hij in 1996 in Dortmund, hij was toen 34 jaar. Zijn eerste Porsche kocht hij het jaar daarna: “Een 911, generatie 964, zwart, vanbinnen en vanbuiten.” De tweede ster kreeg Bühner in 1998.
Acht jaar later ging hij aan de slag bij ‘La Vie’ in Osnabrück en maakte er een van de beste restaurants ter wereld van. Vanaf 2011 straalden daarboven steevast drie Michelinsterren. In 2018 doofden die echter – omdat het staalbedrijf dat de gastronomische tempel financierde zijn aandacht verlegde en besloot om het restaurant van de hand te doen. Op dat moment werd Bühner voor het eerst geconfronteerd met de realiteit aan de top van de gastronomie: een sterrenkeuken wordt meestal alleen rendabel met de juiste partner als sponsor.
“Daarvoor had ook ik aanvankelijk geen draaiboek in mijn hoofd”, zegt Bühner. Maar hij nam een beslissing: in plaats van direct het volgende restaurant te gaan runnen, reisde hij de wereld rond – als gastkok en adviseur voor finediningprojecten.
Stop nummer 2: Taiwan
Zo kwam het dat hij in 2019 op Taiwan landde. Een vijfsterrenhotel in het zuiden van het eiland had hem gevraagd om een gastronomisch restaurant op te starten. Bühner, al een Azië-fan, zegde toe en leerde Taiwan kennen. Hij hield van de vriendelijkheid van de mensen, de diversiteit aan producten en de topografie van het eiland. De hoogste bergtop is bijna 4.000 meter hoog, gevolgd door meer dan 60 andere bergen van meer dan 3.000 meter hoog. “Taiwan is bovendien ongelofelijk groen”, vertelt Bühner enthousiast. En er is nog iets wat hem beviel: een mindset die hij opmerkte, die van ‘gewoon eens doen’.
Juist die spirit bracht hem samen met zijn huidige zakenpartner Ray Wu, oprichter en CEO van de Suntek Motor Group, die een van de drie Porsche-handelspartners in Taiwan is. Wu en Bühner leerden elkaar kennen tijdens een zakelijke bijeenkomst en kwamen erachter dat ze hetzelfde over de business dachten. Allebei wilden ze de bekendste restaurantketen van Taiwan naar Duitsland brengen. Ze gingen een samenwerking aan en ontwikkelden een concept.
Alleen gooide de coronapandemie roet in het eten. Voor de restaurantketen was dit niet het moment voor grote sprongen. Maar tegelijkertijd was er in de tussentijd iets gebeurd: de twee mannen konden prima met elkaar overweg. Als je ze nu vraagt wat ze in elkaar waarderen, zegt Bühner: “Waar anderen problemen zien, ziet Ray mogelijkheden. Hij is een ondernemer pur sang, en bovendien kosmopolitisch en slim.” Wu vindt op zijn beurt: “Thomas is niet alleen een superkok, hij denkt ook als een kunstenaar.”
De twee bleven contact houden – en toen stuurde Wu Bühner in 2021 een e-mail: “Hey”, schreef hij, “als we het restaurantidee uit Taiwan niet naar Duitsland kunnen brengen, waarom brengen we dan niet jouw restaurantidee naar Taiwan?” Bühner dacht na en antwoordde: “Waarom niet? Laten we praten!”
Stop nummer 3: gedeelde passies
Om beter te begrijpen hoe dit gezamenlijke avontuur tot stand kwam, helpt een trip met de twee mannen naar het zuiden van het eiland. Daar runt Ray Wu met zijn Suntek Motor Group niet alleen een nieuwe Porsche Studio in Tainan, maar ook een circuit.
“Als kind droomde ik er al van om van Porsche mijn werk te maken”, zegt Ray Wu, een dynamische man, 55 jaar oud en iemand die graag lacht. Maar ook bij hem was deze weg niet vanzelfsprekend. Hij groeide op in een van de armste gebieden van Taiwan. En hij had een doel: groot worden in de automobielbranche.
Dus richtte hij tijdens zijn studie een motorclub op en werd hij zelfstandig ondernemer. “Het is een droommerk”, zegt hij.
Maar Ray Wu wilde een stap verdergaan. Zijn klanten nog meer bieden. Een hele lifestyle met bijzondere ervaringen. “Bij Duitsland denken velen hier vooral aan auto’s en machines”, zegt Wu. “Maar ik wilde laten zien dat het veel meer is dan dat.” Daarbij hoort voor hem dus ook de gastronomische keuken en de speciale ervaring die daarbij hoort.
Op het circuit staan de sportwagens inmiddels klaar. Het circuit is 3,5 kilometer lang, FIA graad 2. De twee mannen zetten ieder hun helm op, kloppen elkaar op de schouder. Wu stapt in de speciale uitvoering die de Porsche Exclusive Manufaktur ter ere van het 50-jarig jubileum van Porsche Taiwan gecreëerd heeft – een 911 Carrera GTS (992) in Irish Green.
In het kader van een veiling voor het goede doel heeft Suntek de sportwagen geveild. Hij is een hommage aan de eerste in Taiwan verkochte Porsche, een 911 E in 1972. In die tijd nog in Viper Green verwees ook hij naar de beboste bergruggen van het eiland. Bühner kiest voor de 911 GT3 RS (992) – thuis in Duitsland rijdt hij een GT3 Touring in Agate Grey Metallic. De motoren beginnen te ronken en de twee mannen spurten weg. Vele rondes later keren ze met een gelukzalige glimlach terug.
Op het circuit leven ze samen hun passie uit. Daarnaast hebben ze samen voor ‘La Vie’ een compleet nieuw concept ontwikkeld. “Waar begin je?”, vroeg Ray Wu als eerste toen het over de planning van het gastronomische restaurant ging. “We moeten opschrijven wat we willen”, zei Bühner. Dus noteerden ze: “Een avantgardistische Europese aromakeuken” moet het worden. “Met producten uit Taiwan en de beste uit de wereld.” Bovendien moest het landschap van het eiland worden weerspiegeld in het restaurant. En nog iets werd al snel duidelijk: Xavier Yeung moest van de partij zijn.
Bühner had al eerder met de getalenteerde ‘chef de cuisine’ uit Hongkong samengewerkt en vastgesteld dat Xavier een gelijkgestemde ziel had. De gemene deler was belangrijk. Uiteindelijk zou Bühner niet in de keuken staan van het nieuwe ‘La Vie’, maar als beschermheer over het restaurantidee waken.
Yeung zegde toe. Als je de 37-jarige, vriendelijke kok met ervaring in twee- en driesterrenrestaurants in Hongkong en Macau vraagt wat hem bij het koken en het ontwerpen van zijn seizoengebonden kaart inspireert, denkt hij kort na. Dan noemt hij naast fantastische producten en hete zomerdagen ook de avondmarkten van Taiwan.
Stop nummer 4: de avondmarkten
Eigenlijk kun je het eiland alleen begrijpen als je minimaal één keer een avondmarkt hebt bezocht. “De avondmarkt is een soort klein Taiwan”, zegt Ray Wu tijdens de avondlijke rit in de Panamera door Taipei. Op een heel klein oppervlak vind je veel van wat het eiland te bieden heeft.
En dat niet alleen: de markt is een unieke, geweldige zintuiglijke overload.
Stoomwolken hangen boven de gaarkeukens van de Raohe Street Night Market in het oosten van Taipei. De steeg, waarin de markt ligt, is slechts 600 meter lang, maar barstensvol kraampjes, mensen, indrukken en geuren. Je vindt er oesteromeletten, gefrituurde octopus, ‘bubble tea’, dumplings en allerlei soorten vruchten: ananassen, guaves, doerians, papaja’s. Langs de randen van de steeg kun je een gokje wagen op de speelautomaten. Of je gaat te rade bij een van de vele waarzeggers die hier ook zijn – en die hun kaarten, waarmee ze je toekomst voorspellen, laten trekken door schildpadden of vogels die in kooien naast hen staan. Kortom: zo’n avondmarkt is een explosie aan sferen en aroma’s. En precies dat krijg je ook als je eet in ‘La Vie by Thomas Bühner’. Maar dan wel op een totaal andere wijze.
Stop nummer 5: terug naar het restaurant
Vanuit de halfopen restaurantkeuken wordt al snel het ene na het andere gerecht op tafel getoverd – vele daarvan bijna te mooi om aan te raken. Bijvoorbeeld het bord met oesters: op een zee van wit schuim, die wordt gewonnen uit de Japanse citrusvrucht daidai, drijft een eiland van algengelei, gegarneerd met kaviaar en zeedruiven. Daaronder verschuilt zich de tartaar van oesters. Een ander gerecht ziet eruit als een vrolijk bloemperk met zongele mosselen, couscous en curry.
“Nu maken we een uitstapje naar Baskenland”, zegt Xavier Yeung terwijl hij het volgende bord serveert met een vis genaamd ‘kinmedai’, naast gevulde babyoctopus, pittige chorizo en een verfijnde chili-emulsie. Het is echte magie waarbij de aroma’s niet snel vervliegen. Bovendien toont Yeung lef: hij bereidt ook gerechten met konijn – wat voor Taiwanese smaak ongewoon is.
“We proberen een evenwicht te creëren tussen de Europese keuken en lokale aroma’s”, aldus Yeung. Daarvoor wisselen Bühner en hij regelmatig van gedachten. Bühner vertelt hem over gerechten die hij ergens anders op de wereld heeft gegeten, of stuurt hem recepten toe. Dan voegt hij er elke keer aan toe: “Nu ben jij aan de beurt om je eigen draai eraan te geven.” Hij heeft alle vertrouwen in zijn chefkok en diens creaties.
Over een paar dagen reist Thomas Bühner weer verder. Eerst gaat hij naar Peking, waar hij sinds eind 2023 het restaurant ‘Rong by Thomas Bühner’ exploiteert, daarna naar Bangkok, vervolgens naar Istanboel, waar sinds november 2024 het ‘Taste by Thomas Bühner’ gevestigd is. In april 2025 volgt dan in Düsseldorf een tweede ‘La Vie by Thomas Bühner’. Als je hoort wat hij nog meer op zijn lijstje heeft staan, duizelt het je. Soms vragen vrienden hem: “Wordt het je niet te veel?” “Nee”, zegt hij dan grijnzend. “Het leven is een avontuur. Je gaat toch zo ver als je kunt.”
Verbruiksgegevens
911 Carrera GTS
-
11.0 – 10.5 l/100 km
-
251 – 239 g/km
-
G Class
-
G Class
911 GT3 RS
-
13,2 l/100 km
-
299 g/km
-
G Class
-
G Class
911 GT3 with Touring Package
-
13.8 – 13.7 l/100 km
-
312 – 310 g/km
-
G Class
-
G Class
Panamera
-
10.5 – 9.7 l/100 km
-
239 – 219 g/km
-
G Class
-
G Class