Roadbook: Leipzig – Zell am See

Steile rotsen in het Duitse Elbezandsteengebergte, dichte bossen in Tsjechië, prachtige meren en bergtoppen in Oostenrijk. We rijden met de Panamera Turbo E-Hybrid langs bijzondere plekken uit de geschiedenis van de familie en het bedrijf Porsche.

   

Start in Leipzig:

Start in Leipzig:

de Porsche Panamera Turbo E-Hybrid is klaar voor de ontdekkingstocht door het verleden.

Donkere wolken trekken over ons heen, het asfalt is hier en daar nog nat wanneer we het testcircuit van het Porsche Experience Center in Leipzig opdraaien. Achter ons torent het symbool van de fabriek als een reusachtige diamant hoog in de hemel. Dan breekt de zon door en genieten we volop van de instructies over de rijeigenschappen van onze Panamera Turbo E-Hybrid. Net zoals 5.000 klanten van over de hele wereld die elk jaar naar Leipzig reizen om hun nieuwe sportwagen op te halen. De rondleiding door de fabriek slaan we vandaag over. Want voor ons vormt de locatie de opmaat van een spannende ontdekkingsreis door de bedrijfs- en familiegeschiedenis van Porsche.

Ons eerste doel: Liberec in Tsjechië. Om preciezer te zijn, het stadsdeel Vratislavice nad Nisou – in het Duits Maffersdorf. Hier werd de oprichter van ons bedrijf, Ferdinand Porsche, geboren. De route kronkelt schilderachtig in zuidwestelijke richting, voordat we vlak na Dresden kort pauze houden in het Elbezandsteengebergte.

Donkergroene beukenbossen, felgele koolzaadvelden en appelbomen waar de bloesemblaadjes uit dwarrelen. We pauzeren bij de Basteibrug. Sinds 1851 overbrugt het 76,5 meter lange bouwwerk de Mardertelle, een 40 meter diepe kloof. Vanaf de ‘Bastei’, de rots, kijken we uit over de Elbe. 190 meter onder ons slingert een veerpont over het water. We begrijpen waarom Caspar David Friedrich, een schilder uit de romantiek, aan het begin van de 19e eeuw door deze panorama’s geïnspireerd raakte.

De Panamera in ‘aventurine green metallic’ rijdt verder door het nationaal park Sächsische Schweiz. De bochten volgen elkaar snel op, spectaculaire landschappen vliegen voorbij – het perfecte decor om van de performance van de sportwagen te genieten.

Geboortehuis:

Geboortehuis:

Ferdinand Porsche kwam in 1875 in Maffersdorf ter wereld.
Oase van ontspanning:

Oase van ontspanning:

Midden in het nationale park Sächsische Schweiz ligt Bad Schandau. In 1445 werd de stad voor het eerst officieel genoemd, sinds 1800 staat ze bekend als kuuroord.

Binnenin doet het high-end onderstel Porsche Active Ride zijn werk. Het tilt het rijcomfort voelbaar naar een hoger niveau. Een uitstekende tractie en een eersteklas bochtengedrag staan normaal gesproken haaks op het rijcomfort. Door het innovatieve onderstel wordt deze tegenstrijdigheid opgelost. In de haarspeldbochten hangt de Panamera als een motor schuin in de bocht, tijdens het accelereren hangen we naar voren als met een helikopter. Puur rijplezier – passend bij de omgeving.

In Bad Schandau rijgen bontgekleurde huisjes zich aaneen. Het beste uitzicht over het Kneipp-kuuroord heb je vanaf de in 1904 gebouwde personenlift in de wijk Ostrau. Via een korte omweg rijden we naar de Lichtenhainer Wasserfall, waar net de tram van de historische ‘Kirnitzschtalbahn’ stopt. Al 126 jaar lang vervoert die toeristen langs het riviertje Kirnitzsch. We passeren de grens met Tsjechië en staan later in Vratislavice nad Nisou voor het huis waar in 1875 Ferdinand Porsche geboren werd.

Ooit had zijn vader Anton hier een zinkslagerij, tegenwoordig bevindt zich hier een museum. Van vrijdag tot en met zondag kun je aan de Tanvaldská 38 memorabilia van de ingenieurskunst ontdekken. Ze laten zien hoe ver de constructeur zijn tijd vooruit was. In 1902 bezoekt hij zijn geboorteplaats met zijn zelfgebouwde hybride auto – de Lohner-Porsche ‘Mixte’. Op een foto is te zien hoe hij met zijn vader en zijn broer door de toen nog kleine stad rijdt die nu meer dan 100.000 inoners telt.

Daarna rijden we naar Karlovy Vary – het beroemde Karlsbad. Glooiende provinciale wegen leiden ons door kleine dorpen. In de voortuinen staan de fruitbomen in volle bloei. Hopvelden, weilanden en smalle beekjes glijden voorbij. Op de open weg genieten we ongestoord van de Panamera. Dynamiek meets comfort. Sportwagen meets sedan. En innovatie stuit op traditie wanneer we in het oude centrum van Karlsbad stoppen, waar gebouwen uit de gotiek, barok en jugendstil naast elkaar staan.

Rijke architectuur:

Rijke architectuur:

Karlsbad kende in de 18e en 19e eeuw een periode van grote welvaart. Uit die tijd stammen de meeste rijkversierde herenhuizen.

Vanaf het uitzichtpunt Drei Kreuze en de Goethe-toren krijg je een goed beeld van de stad. Ook de Duitse dichter koesterde de aanwezigheid van mineralen in het kuuroord. Al sinds de bronstijd vloeit het hete water hier in de lokale baden. Door de opgeloste mineralen ontstaat hier het kristallijne gesteente aragoniet – ook wel ‘Karlsbader Sprudelstein’ genoemd en een populair souvenir. De Rooms-Duitse keizer Karl IV geloofde al in de werking van het water en liet daarom in 1358 een kasteel bouwen in Karlsbad. Sindsdien wordt in de stad in het heilzame water gebaad en ervan gedronken. Ook vandaag ontmoeten we toeristen die uit kleurrijke kopjes bronwater drinken. Sinds 2021 is het kuuroord Unesco-werelderfgoed.

Geneeskrachtige bronnen:

Geneeskrachtige bronnen:

In Karlovy Vary, het voormalige Karlsbad, lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan. Al eeuwenlang gelooft men in de heilzame werking van het water uit de in totaal twaalf hete bronnen.

Via Pilsen en Budweis rijden we verder naar Oostenrijk. Het lijkt wel of we vandaag op alle seizoenen getrakteerd worden. Van motregen en hagel tot harde windstoten, alles komt voorbij. De Panamera trekt zich niets aan van slecht weer of waternevels. Aan rijstabiliteit wordt niet ingeboet, tegelijkertijd toont de sportwagen zijn uitstekende souplesse. Bij aankomst in Linz verschijnt nog kort de avondzon, voordat ze in de Donau zakt. Vanaf de salonboot ‘Fräulein Florentine’ genieten we van dit schouwspel. Het stevig verankerde schip ontvangt’ het hele jaar door gasten op en onder het dek. Of je nu ’s ochtends uitgebreid wilt ontbijten, ’s middags verlangt naar een kop koffie met ‘Linzer Torte’ – een stuk taart met rodebessenjam – of zin hebt in een vrolijke avond met dans en muziek, een tussenstop is hier altijd de moeite waard.

Pauze met uitzicht:

Pauze met uitzicht:

Linz staat niet alleen bekend om zijn taart. Er zijn hier ook veel kleine patisserieën en zoetwarenateliers met verrassende ideeën.

De volgende morgen vertrekken we vroeg richting de Mondsee en de Attersee. Turkooisblauw water licht op in een krans van groene steile bergen. Langs de oever liggen kleine parkeerplaatsen. Plotseling duiken er twee in neopreen gehulde hoofden uit het water op. Door de grote diepte zijn de meren populair onder duikers. Het diepste punt van de Mondsee ligt op 68 meter, van de Attersee zelfs op 169 meter. Omgeven door het alpine panorama genieten we even van de rust, daarna rijden we weer verder richting het zuiden. Welke kant we ook op kijken – de imposante bergwereld doet bijna mystiek aan.

We passeren Salzburg, vangen een glimp op van de top van de ‘Hochkönig’, nemen de ene na de andere bochtige bergweg en bereiken na circa 200 kilometer ons volgende doel: Gmünd in Karinthië. Van 1944 tot en met 1950 bood de afgelegen plek Ferdinand Porsche en zijn team na de verhuizing uit Stuttgart ten tijde van de oorlog een relatief veilige constructie- en productielocatie. Onder leiding van Ferry Porsche ontstond hier in 1948 de 356 ‘Nr. 1’ Roadster – de eerste sportwagen die de familienaam droeg.

Een goed onderhouden verzameling:

Een goed onderhouden verzameling:

In Gmünd herinnert het Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer aan de tijd waarin op deze plek de productielocatie van de eerste Porsche-sportwagen was. Christoph Pfeifhofer beheert de collectie als tweede generatie.

Daaraan herinnert het Porsche Automuseum Helmut Pfeifhofer. In een uitgebouwde schuur kun je zien hoe de sportwagen vroeger gebouwd werd. De antiquair Helmut Pfeifhofer heeft het privémuseum in 1982 opgericht. Als jongen ging hij met zonen van de toenmalige constructeurs naar school en raakte hij verslingerd aan de modellen. In 2001 heeft zijn zoon Christoph het automuseum overgenomen en houdt de geschiedenis in ere en de historische Porsche-sportwagens in stand, waaronder een 914/6 in racekleuren en voorzien van een handtekening van Walter Röhrl. En de enige 911 Carrera waarin de Oostenrijkse politie ooit reed. De ruimte in de schuur is beperkt. Daarom staan enkele sportwagens in een garage. Christoph Pfeifhofer stelt uit de schatten wisselende tentoonstellingen samen, zodat de bezoekers regelmatig andere objecten zien. 

Nu eerst de warme jassen uit de kofferbak halen en op naar de Katschberg. In de jaren in Gmünd diende de bergpas voor Porsche als inofficieel testcircuit. De berg is 1.641 meter hoog en tot ver in het voorjaar besneeuwd. Een eldorado voor de uitstekende eigenschappen van onze Panamera. Wij denken aan de uitdagingen van de eerste testritten zonder high-end onderstel dat alle oneffenheden van de weg absorbeert en ons door de haarspeldbochten laat glijden. Het uitzicht vanaf de top maakt ons sprakeloos.

Ook de bestemming van deze dagetappe maakt deel uit van de bedrijfs- en familiegeschiedenis. Bij Zell am See bereiken we een kleinood. Aan het einde van een kaarsrechte oprijlaan doemt de driehoekige nok van Schloss Prilau op. Het slot wordt voor het eerst genoemd in 1425. In de 16e eeuw krijgt het gebouw zijn huidige aanblik. Daarna wisselt het slot vaak van kasteelheer of -dame.

In 1932 koopt Gerty von Hofmannsthal, weduwe van de beroemde Oostenrijkse schrijver en toneelschrijver Hugo von Hofmannsthal, het slot en restaureert het. In 1987 ten slotte koopt de familie Porsche het landgoed in het district Pinzgau en maakt er een hotel van. Sinds 2004 runnen Anette en Andreas Mayer het hotel. In het luxerestaurant Mayer’s verwennen ze hun gasten. Andreas, ooit in de leer bij de Oostenrijkse sterrenkok Eckart Witzigmann, heeft al veel prijzen gewonnen. Bijvoorbeeld twee sterren van de Guide Michelin, vier ‘mutsen’ en 17 punten in de Gault Millau, en 95 Falstaff-punten. Van woensdag tot en met zondag kun je hier vanaf 19.00 uur tot middernacht in een elegante setting eten. Op de kaart bij Mayer’s aromatische keuken staan hoogtepunten als Alpengarnalen, Pinzgauer lam of muskuspompoen. De afgelopen twee decennia organiseerde Anette Mayer op het landgoed meer dan 500 bruiloften voor bruidsparen van over de hele wereld. Dit jaar vieren de Mayers hun 20-jarig jubileum met diverse evenementen.

Sterrenkok:

Sterrenkok:

op Schloss Prielau verwent Andreas Mayer zijn gasten met bijzondere gerechten.

Het hotel Schloss Prielau biedt plaats aan 22 gasten. De parel is de eerste verdieping. De suite met drie slaapkamers en twee badkamers is het toppunt van exclusiviteit. Op steenworp afstand ligt het ‘huiscircuit’ van de familie Porsche: de Großglockner-Hochalpenstraße. De hoogstgelegen verharde bergpas van Oostenrijk verbindt over een afstand van bijna 48 kilometer de twee deelstaten Salzburg en Karinthië. Via krappe haarspeldbochten beklim je vanaf de vroege zomer tot in de vroege herfst de twee bergpassen Fuscher Törl en Hochtor tot meer dan 2.500 meter hoogte. Als je dicht bij de top van het uitzicht wilt genieten, moet je eerst checken of de bergpas geopend is. Wij hebben helaas geen geluk, maar Anette Mayer heeft een tip en stuurt ons de Mitterberg op. Die biedt een fenomenaal uitzicht op de Zeller See midden tussen de bergen.

Een parel in Zell am See:

Een parel in Zell am See:

Schloss Prielau, dat bijna 600 jaar geleden voor het eerst wordt genoemd, heeft een rijke geschiedenis achter zich. Tegenwoordig is het eigendom van de familie Porsche en herbergt het een hotel met sterrenrestaurant.
Porsche Design:

Porsche Design:

50 jaar geleden verhuisde Ferdinand Alexander Porsche zijn kantoor naar Zell am See. Nu wordt er hier een complete merkwereld gecreëerd.

Onze laatste stop is ook in Zell am See. We bezoeken de in 1972 door Ferdinand Alexander Porsche – de oudste zoon van Ferry Porsche – opgerichte designstudio. Sinds 1974 is Studio F.A. Porsche in het district Pinzgau gevestigd. De ontwerper van de 911 creëerde hier vele klassiekers. Nog altijd ontstaan er bij Porsche Design brillen, horloges, accessoires en zelfs e-bikes. Het kantoor van de in 2012 overleden professor blijft tot op heden onaangeroerd. Alsof hij net nog een schets heeft gemaakt.

Ter nagedachtenis aan de legendarische ontwerper laten we onze reis nog eens de revue passeren. Zou F.A. ook zo van de Panamera hebben genoten als wij? “Design moet functioneel zijn”, luidde zijn credo – en dat geldt ook voor de Panamera Turbo E-Hybrid. Een sportwagen en een luxe sedan in één – de perfecte reisgezel.

Tijdreis

Wil je de rit zelf eens maken? Ontdek dan de route in de app Roads by Porsche.

Michèle Loetzner
Michèle Loetzner

Verbruiksgegevens

Panamera Turbo E-Hybrid

WLTP*
  • 1.7 – 1.2 l/100 km
  • 11.7 – 10.5 l/100 km
  • 29.9 – 27.6 kWh/100 km
  • 39 – 27 g/km
  • B Class
  • B Class
  • G Class

Panamera Turbo E-Hybrid

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 1.7 – 1.2 l/100 km
Fuel consumption with depleted battery combined 11.7 – 10.5 l/100 km
stroomverbruik gecombineerd (WLTP) 29.9 – 27.6 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 39 – 27 g/km
CO₂ class B
CO₂ class weighted combined B
CO₂ class with depleted battery G