Gepassioneerde symbiose

Professor Fred Poordad is een gepassioneerd arts. Op het gebied van leveronderzoek is de Amerikaan een wereldwijd erkende expert. Zo gedreven en succesvol hij is als arts, is hij dat ook in zijn tweede carrière als coureur.

   

Als kind tekent Fred Poordad altijd alleen maar auto’s van één merk. Het is het silhouet van de 911 dat hem fascineert. Maar dat hij ooit zelf een ‘Elfer’ zou bezitten of races ermee zou rijden, heeft hij als tiener niet voor ogen. “Ik wilde wel al heel jong een goede arts worden”, zegt de nu 59-jarige Texaan.

Als hij in 1990 als jonge arts stage gaat lopen, heeft hij een auto nodig. Naast de handelaar in tweedehandsauto’s in Akron, Ohio, ontdekt hij de showroom van een Porsche-dealer. “Heb je al eens in een van onze sportwagens gereden?”, vraagt de verkoper. “Ik heb er zelfs nog nooit ingezeten!”, antwoordt Poordad. Na een proefrit wil hij de drie jaar oude Porsche 944 Turbo in Midnight Blue Metallic beslist hebben. “De auto kostte meer dan ik in een jaar verdiende. Ik moest het geld lenen van mijn vriendin en van mijn vader, en moest een bijbaantje zoeken om het terug te betalen.”

Los Angeles is de volgende stop in zijn pijlsnelle medische carrière. Met een 911 Turbo (type 996), bouwjaar 2002, tilt Poordad ook zijn Porsche-passie naar een hoger niveau. Om de performance te verbeteren, laat hij een specialist modificaties aan de sportwagen uitvoeren, zoals een rolkooi, grotere turboladers en een GT3-onderstel. Als hij de sportwagen ophaalt, krijgt hij het goedbedoelde advies mee om voor deze buitengewone sportwagen zijn rijvaardigheden te vergroten en op kartles te gaan. Wat hij ook een jaar lang doet. Daarna wordt hij lid van de Porsche Owners Club (POC) en neemt hij voor het eerst deel aan de Boxster-cup van de club. “Het was geweldig om de dynamiek en de bochten met de Boxster te managen. De sportwagen was ongelofelijk goed uitgebalanceerd.”

Rugdekking in hoogglans:

Rugdekking in hoogglans:

achter Fred Poordads Porsche 911 GT3 R (type 991) staan bekers en memorabilia uit zijn 16-jarige racecarrière.

In 2009 wordt Poordad door de POC uitgeroepen tot ‘Rookie of the Year’. Niet veel later heeft hij een nieuw doel in het vizier: de deelname aan een preserie van de Noord-Amerikaanse Porsche Carrera Cup. Daarvoor koopt hij een 911 GT3 Cup (type 997). Niet direct tot vreugde van zijn bezorgde vrouw Judy. Maar ze begrijpt wel dat de racesport hem niet alleen inspireert, maar ook zijn persoonlijkheid bepaalt. Ook de geboorte van dochter Riley in 2010 en haar drie jaar jongere broer Austin zullen later niets veranderen aan Fred Poordads passie voor het racen met sportwagens.

Als hoofd van de afdelingen hepatologie van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles en de University of Texas Health Science Center in San Antonio vergt zijn werk in die tijd veel van hem. Met zijn team zet hij beslissende stappen in de behandeling van virale hepatitis en werkt hij mee aan de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen hepatitis C. Poordad publiceert honderden studies en reist als expert voor leverziekten en -transplantaties de wereld rond. De uren in de racewagen zijn een uitlaatklep.

Voor de 24 uur van Daytona in 2012 intensiveert hij zijn training en verandert hij zijn voedingspatroon. Hij valt 15 kilogram af, bouwt spiermassa en conditie op, zweet in de sauna en oefent in zijn eigen simulator.

Sporadische ontspanning thuis:

Sporadische ontspanning thuis:

Fred Poordads huis in San Antonio is licht en luchtig vormgegeven. Het biedt ruimte om op adem te komen – en een luxe garage.

Het gaat Poordag niet om de kick. “Voor mij heeft de racesport niet veel met adrenaline te maken”, zegt hij. “Het is voor mij een gecontroleerde omgeving. Je bedenkt eerst wat er kan gebeuren, en je moet snel reageren.” Het feit dat je onder druk cruciale beslissingen moet nemen, helpt hem ook bij zijn dagelijkse werkzaamheden. “De racesport maakt je stressbestendiger.”

Dat motorsport gevaarlijk kan zijn, heeft Poordad aan den lijve ondervonden. Na de titelwinst in de Pirelli Cup Challenge Championship 2015 met een 911 GT3 Cup (type 991) gaat hij in 2017 in de auto van een andere producent van start bij de 12 uur van Bathurst in Australië. Daar beleeft hij zijn zwaarste crash. Een wervelfractuur, gebroken ribben en een klaplong. “Ik realiseerde me hoeveel veiliger Porsche is vergeleken met andere merken – preciezer in de handling en meer beschermend bij een crash”, zegt hij terugblikkend op een jaar herstel.

Via de Porsche Racing Experience (PRE) keert hij terug op het circuit. In 2020 eindigt hij op de eerste plaats in de GTWC America Am Class, in 2021 in de GTWC America Pro Am. Tijdens het FIA World Endurance Championship (WEC) brengt hij de Porsche 911 RSR binnen de GTE-Am-klasse op WK-niveau. In 2023 wint hij de LMP2-klasse bij de 24 uur van Daytona.

Dat zijn liefde voor Porsche zich niet beperkt tot zijn raceactiviteiten blijkt uit zijn privéverzameling. Zijn eerste 911, de gemodificeerde Turbo, heeft hij gehouden. De collectie bestaat momenteel onder andere uit een 718 Spyder, een 911 GT3 en een GT3 RS (beide type 992), en een GT2 RS (type 991). “Elke Elfer geeft me dat speciale 911-gevoel, maar wel met kleine nuances”, zegt hij. Hij heeft twee 918 Spyders: “Een geweldige auto!” Hij vertelt enthousiast over het karakter van de eveneens gelimiteerde Carrera GT, waarvan hij zelfs vijf exemplaren bezit. “Voor mij de ultieme analoge supersportwagen.”

Fred Poordad:

Fred Poordad:

midden in de garage staan maar liefst meerdere glanzende Porsches Carrera GT. Achterin staan nog meer sportwagens verdekt opgesteld.

Geneeskunde en motorsport versmelten symbiotisch op Fred Poordads curriculum vitae. Zijn inspirerende diagnose: “Op beide gebieden moet je heel precies en zorgvuldig werken, je grondig voorbereiden, voortdurend bijleren en je verder ontwikkelen.”

Basem Wasef
Basem Wasef

Verbruiksgegevens

911 GT3

WLTP*
  • 13.0 – 12.9 l/100 km
  • 294 – 293 g/km
  • G Class

911 GT3

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 13.0 – 12.9 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 294 – 293 g/km
CO₂ class G

911 GT3 RS

WLTP*
  • 13,2 l/100 km
  • 299 g/km
  • G Class

911 GT3 RS

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 13,2 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 299 g/km
CO₂ class G