Editorial

Kennis, expertise en passie – met deze aspecten creëren ingenieurs bij Porsche automobiele emoties.

  

“Onze iconische sportwagens staan symbool voor automobieltraditie, performance en passie.”

Door vooruitstrevend ondernemerschap vinden hun verworvenheden de weg naar de openbare weg. Sinds 1948. Toentertijd stelde Ferry Porsche, de oprichter van ons bedrijf, zijn eerste sportwagen voor op de markt. De 356 ‘Nr.1’ Roadster ontstond in het Oostenrijkse Gmünd. De plaats in Karinthië is een stop in het Roadbook in deze uitgave van Christophorus. Daarin gaan we van Leipzig via Tsjechië naar Oostenrijk op ontdekkingsreis door de bedrijfsgeschiedenis van het sportwagenmerk.

De wereldpremière van de eerste 911 Turbo in 1974 in Parijs vergde veel pioniersgeest. Verplaats je even in die tijd: de oliecrisis is nog maar nauwelijks voorbij en Porsche presenteert al een sportwagen met 191 kW (260 pk). Een 911 die de performance van het racecircuit op de weg brengt – en wel te weten in serie.

De eerste turbo is de concurrentie wat betreft vermogen ver vooruit. En dat niet alleen, want de combinatie van uitlaatgasturbolader en benzine-injectie heeft de efficiency van de verbrandingsmotoren drastisch verbeterd. De oer-turbo voldeed vanaf het begin aan de strenge emissienormen.

Dr. Sebastian Rudolph

Dr. Sebastian Rudolph

Uitgever

Voor de 50e verjaardag van de 911 Turbo rijden we met Christophorus door Parijs – de metropool die toen het decor was van de opzienbarende wereldpremière van de turbomotor. Het dossier van deze uitgave wijden we ook aan het onderwerp ‘turbo’. Het gaat over passie die kennis creëert. De concurrentiedruk in de racesport versnelde ongeveer een halve eeuw geleden de ontwikkeling en maakte de toepassing in de serieproductie mogelijk. We duiken diep in de technologische sprongen en de bewogen recente geschiedenis – en kijken daarbij naar de toekomst. Geëlektrificeerde terugwinning van de energie uit uitlaatgassen is de nieuwste innovatie voor de zescilinder-boxermotor van onze icoon 911. Nog meer vermogen en boost bij een lagere emissie. Hoe dat werkt, leggen onze ontwikkelaars in deze nieuwe Christophorus aan je uit.

Onze iconische sportwagens staan symbool voor automobiele traditie, performance en passie. Over de hele wereld. Ook op een heel bijzondere manier midden in de Stille Oceaan. Op Big Island, het grootste Hawaïaanse eiland, bezoeken we een van de wereldwijd jongste Porsche Clubs. 

De voertuigen uit de verzameling van de voorzitter van de club gaan terug tot de historie van ons merk. Met zijn 356 uit 1963 en zijn 911 Turbo Cabriolet uit 1989 ontdekken we de ‘aloha’-staat. De club toert met een kleurrijke caleidoscoop aan Porsche-modellen door het indrukwekkende vulkaanlandschap. De vulkanen zijn nog actief. Hun uitbarstingen breiden de archipel uit en vergroten hem. Ook hier ontstaat voortdurend iets nieuws op basis van wat er al is.

Beste lezer, wij zijn nieuwsgierig naar welke verworvenheden jou fascineren. Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar christophorus@porsche.de.

Verbruiksgegevens

911 Turbo

WLTP*
  • 12.3 – 12.0 l/100 km
  • 279 – 271 g/km
  • G Class

911 Turbo

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 12.3 – 12.0 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 279 – 271 g/km
CO₂ class G