Lucht en liefde

De wereldpremière van de 911 Turbo op de Autosalon van Parijs was in 1974 een sensatie. De terugkeer naar de plek waar een halve eeuw geleden een nieuw tijdperk begon, gaat over moed, kracht en tijdloze elegantie.

   

De Champs-Élysées en het presidentiële paleis zijn niet ver weg. We flaneren waar Parijs op haar chicst is, très chic zelfs. Uit de motor achterin klinkt een instemmend geronk. Aan de linkerhand, ter hoogte van het contactslot, doemt plotseling een etalage op, omlijst in de kleur van onze sportwagen. Acht gouden letters duiden op het modehuis Givenchy. 

Hubert de Givenchy was een van de bedenkers van de ‘little black dress’. Zelfs ruim een decennium vóór de eerste turbo, maar dat zie je niet aan het beroemde jurkje. Een klassieker. Essentieel. Tijdloos. Opwindend. Niets te veel, niets te weinig. De tijdgeest mag dan wel voorbijvliegen: het is en blijft altijd, en voor bijna elke gelegenheid de juiste keuze.

Wacht eens even. Hebben we het nog over mode of al over de auto? In elk geval gaat het over een niet-aflatende aantrekkingskracht. Over een iconische stijl.

Sfeervolle omgeving:

Sfeervolle omgeving:

De Pont de Bir Hakeim wordt als een van de mooiste bruggen over de Seine gezien. Boven rijdt de metro. Beneden heeft de Porsche 911 Turbo vandaag ruim baan.

Parijs, een krachtige plek voor de turbo. Een halve eeuw geleden is hij aan de Porte de Versailles salonfähig geworden. De wereld heeft net de oliecrisis achter zich. In Duitsland waren daarom autoloze zondagen ingevoerd. Dat resoneert nog na in de beurshallen. Om juist nu zo’n nieuwe, snelle en dynamische sportwagen als deze te presenteren, vergt nogal wat lef. Ook thuis, waar Duitsland net het WK voetbal heeft gewonnen, hebben sommigen zo hun twijfels. Maar uit het persbericht van Porsche van toen spreekt onverbloemde trots op de turbo: “Ondanks superieure prestaties stelt de nieuwe Porsche het zonder alle negatieve kenmerken van een conventioneel topvermogen. Hij is niet stijf of spartaans uitgerust of gevoelig tijdens het rijden.” In die bewuste oktobermaand 50 jaar geleden bereikt de racesporttechniek zijn hoogtepunt binnen het luxesegment. Als een klasse op zich neemt de 911 Turbo direct een uitzonderingspositie in. Sommigen noemen hem een autoriteit. In ieder geval roept hij nog steeds groot respect op.

De turbo ademt een en al consistentie en kracht. Een ongelofelijke dynamiek, die veel te maken heeft met het ambitieuze ondernemerschap dat erachter zit. Want het is niet voldoende om een geweldig product alleen maar van vermogen te voorzien. Het vraagt ook om een attitude. De karaktervolle turbo belichaamt het principe van Porsche. Soms staat hij zelfs synoniem voor het merk.

‘Turbo’ groeit uit tot een levensinstelling.

In de olympische stad van 1924 en 2024 denken we aan baron Pierre de Coubertin. Toen de Parijzenaar de moderne Olympische Spelen bedacht, had hij voor de grensoverschrijdende competitie het volgende motto voor ogen: sneller, hoger, verder. Velen barsten van de energie, maar bij de Olympische Spelen gaat het erom op het juiste moment te vlammen. Wat een heerlijk idee om de turbo in het Stade de France even te laten brullen. Als de aas, als de troefkaart die hij in het autokwartet werd.

‘Turbo’ groeit uit tot een levensinstelling: alles uit jezelf halen. Laten zien wat mogelijk is. Het begrip verwerft zelfs als maatstaf een plek in het dagelijks taalgebruik. In Duitsland bestaat bijvoorbeeld het ‘Turbo-Abitur’ (turbo-examen). Zelfhulpboeken hebben het over ‘de turbo erop’. Zelfs de nieuwste versie van het AI-programma ChatGPT kreeg de subline ‘Turbo’. Het woord is krachtig. In positieve zin echt een krachtterm.

Een turbo tart zelfs het oude gezegde dat beweert dat je niet van lucht en liefde alleen kunt leven. Toch wel. En waar beter dan hier? Achterin drijven uitlaatgassen van de motor een turbine aan die vervolgens de gecomprimeerde lucht in de cilinder perst. In de stad van de liefde met haar 37 bruggen over de Seine lijkt het alsof romantiek de verbindende factor is. Volop genieten is hier een levenshouding, de kiem ervan ligt helemaal in de eigen respons.

De terugkeer naar Parijs verandert in een versnelde love-story. Met een auto die je de adem kan benemen. Royale luchtinlaten geven hem zijn levenselixer, de zuurstof. Het lijkt alsof de achterkant vleugels heeft gekregen. Zelfs het begin van de Porsche-rijschool voert terug tot de 911 Turbo. Want deze eerste assertieve, in serie geproduceerde ‘Elfer’ kunnen sommigen niet in bedwang houden. Het turbogat, de bedrieglijke stilte voor de vulkaanuitbarsting, is nu een verre herinnering. Maar wie eenmaal de slag te pakken had, wilde het niet meer zonder de extra boost stellen. Alles een kwestie van beheersing. Toch schreef turbogeneraties later een testrijder nog steeds: “Zijn fans zijn blij dat hij een beest gebleven is.”

“Parijs”, schreef Ernest Hemingway, “is een feest voor het leven.” De straten van Montparnasse leerden de Nobelprijswinnaar: “De wereld is zo vol met zoveel dingen dat ik zeker weet dat we net zo gelukkig zouden moeten zijn als de koningen.” Onze koning de sportwagen heeft hij niet meer gekend, maar hij zou bij hem in de smaak zijn gevallen.

Soevereine rust:

Soevereine rust:

tijdens het afspraakje met de turbo is de focus op de tijdloze partner voldoende.

Na een blik te hebben geworpen in de literatuur en over de stad verheugen wij ons op de volgende historische ontmoeting met een turbo: Frankrijk is ook de bakermat van de turbine, die precies 200 jaar geleden als waterrad werd uitgevonden door ingenieur Claude Burdin. Aan het Latijnse woord voor ‘werveling’ – turbo, respectievelijk de genitief ervan, turbinis – werd turbinis, werd uiteindelijk de naam ontleend voor de stromingsmachine. Een ontdekking die alle turbovrienden nog steeds in vuur en vlam zet.

Bij welke andere sportwagen levert remmen net zo veel plezier op als gas geven? Het is de geëvolueerde elegantie met een brute impact. Bij de turbo gaat het niet om de show, bij het vertragen daarentegen absoluut om gezonde trots. Uitstekende eigenschappen voor iedereen die goed tegen druk kan. Maar geen stress. Wie de mogelijkheden kent, kan kalm blijven. Impact, competentie, vermogen – de gemaximaliseerde geest van de turbo heeft veel te maken met soevereiniteit. Met het verfijnde fluiten als de turbolader begint te draaien, lijkt ze zich naar het stuur te verplaatsen. Een turbo nestelt zich al snel in de gehoorgang en van daaruit laat hij de ziel vibreren. Zelfs Herbert von Karajan, die ook een weergaloze dirigent was achter het stuur van zijn 911 Turbo, beschouwde het samenspel van sportwagen, mens en motor als een orkest. Harmonie in prestissimo. Klankkleur: vol.

Een lichtend voorbeeld:

Een lichtend voorbeeld:

ook op de moderne Avenue des Champs-Élysées heeft de 911 niets van zijn oorspronkelijke fascinatie verloren.

Een turbo heeft geen bepaald doel nodig. Niet alleen in technisch opzicht blijft hij zichzelf steeds opnieuw uitvinden. Elke generatie is het gevolg van vooruitgang en bezit de allure die al in 1974 rondom het beursoptreden hing. Geen wonder dat hij het hoofd op hol brengt. Het tempo van de dag drijft ons de stad uit – kostelijk en koninklijk naar het Kasteel van Versailles. Het is geen afscheid. In het logboek van de 911 Turbo schrijven we nog een citaat van Hemingway: “Als je het geluk had om als jong mens in Parijs te zijn, dan draag je de stad voor de rest van je leven in je hart, waar je ook naartoe gaat.”

Elmar Brümmer
Elmar Brümmer