Icon: Een tijdloos patroon 

Veel trends in de modewereld verdwijnen voor altijd als ze uit de mode zijn geraakt.

   

Andere maken echter na jaren van vergetelheid hun comeback, bijvoorbeeld plateauschoenen, soulbroeken, corduroy, trenchcoats, hoornen brillen – en ook het pepitaruitje. Bij Porsche hoort het iconische ruitje gewoon bij de inventaris sinds het al begin jaren zestig de stoelen van de Porsche 356 sierde. Het ruitjespatroon, dat door diagonaal lopende streepjes met elkaar verbonden is, siert ook de middelste stroken van de stoelen van het oudste 911-derivaat in het Porsche Museum – de in die tijd nog als 901 gebouwde sportwagen met het chassisnummer 57.

De naam van het ruitjespatroon is afkomstig van de artiestennaam van de Spaanse danseres Josefa Durán y Ortega uit de 19e eeuw: Pepita de Oliva. Het wordt wereldberoemd door Christian Dior. In 1947 presenteert de Franse modeontwerper zijn ­creaties die later bekend worden als de ‘New Look’-stijl. Voor zijn damescollectie maakt hij daarbij gebruik van het pepitaruitje. Een moedig besluit, want tot dan toe werd het alleen in de herenmode toegepast. Maar Dior zet een trend, het pepitaruitje wordt voortaan in één adem genoemd met voorspoed, elegantie en chic.

Porsche herkent de tijdgeest en neemt het dessin voor het eerst officieel op in de uitrustingscatalogus van de oer-‘Elfer’. Naast de klassieke uitvoering in zwart-wit is er vanaf 1966 ook keuze uit de kleurencombinaties zwart-rood-wit en zwart-bruin-wit. Het karakteristieke textielpatroon is onder meer terug te vinden op portierbekleding, in koffer­bakken, handschoenenvakjes en op de middelste stroken van de stoelen. Het groeit al snel uit tot een herkenningspunt van Porsche en wordt tot op heden gezien als iconisch interieurdesign.

Als in 2017 de miljoenste ‘Elfer’ wordt gebouwd, dient de eerste dienst-911 van Ferry ­Porsche als historisch voorbeeld. En binnenin is het pepitaruitje te vinden – als uitvoering in het pied-de-poulepatroon. Het siert ook de exclusieve speciale modellen van vandaag de dag. Bijvoorbeeld de 911 Classic Club Coupe (type 996), een eenmalige uitvoering die in samenwerking met de Porsche Club of America werd ontworpen. De portierbekleding en de middelste stroken van de stoelen hebben een geweven pepitaruitje van zwart en ­leigrijs vlechtleer. In de unieke 911 ‘Sally Special’, die in 2022 naar aanleiding van de bioscoopfilm Cars is gecreëerd, wordt de blauwe kleur van het exterieur overgenomen in het pepitadessin. Ook in de tot 1.250 exemplaren gelimiteerde 911 Sport Classic (type 992) tooit het in klassiek zwart-wit de buitenspiegels en de middelste stroken van de sportstoelen.

Binnen het ‘Sonderwunsch’-programma van de Porsche Exclusive Manufaktur hoort het pepitaruitje nog steeds tot de populairste stoffen. Als klanten kiezen voor een interieur zonder leder, maakt het patroon vanaf dit jaar deel uit van de standaarduitrusting. De experts van Style Porsche hebben de stof samen met Porsche Exclusive Manufaktur eigentijds geïnterpreteerd op basis van het design van 1960. Waar de stof van de klassieker vroeger een hoog percentage wol bevatte, bestaat deze tegenwoordig uit hoogwaardige, gerecyclede hightechmaterialen. Dat maakt de stof sterker en duurzamer. En het bevestigt eens te meer dat het pepitaruitje tijdloos is en met zijn tijd mee gaat.

Christina Rahmes
Christina Rahmes