“Wij zijn ons bewust van de kracht van emoties”

Christophorus ontmoet tijdens de Rennsport Reunion Sebastian Mertke, hoofd Global Community Management bij Porsche. In dit interview spreekt hij over de waarden en idealen van de wereldwijd grootste auto-community en over unieke ervaringen rond het sportwagenmerk uit Zuffenhausen.

   

Wat betekent de Rennsport Reunion voor het merk Porsche en voor jou persoonlijk?

De Rennsport Reunion is absoluut een van de hoogtepunten van dit jubileumjaar dat bol staat van geweldige evenementen, zoals de show in juni in Stuttgart of Icons of Porsche in november in Dubai. We brengen de leden van onze wereldwijde community samen. In 2015 was ik er voor het eerst bij in Laguna Seca. Toen stond ik al versteld van hoeveel mensen ter ere van Porsche waren gekomen. Dit jaar zijn het er zelfs meer dan 90.000, ongelofelijk! Alleen al uit onze Porsche Clubs zijn het meer dan 30.000 bezoekers uit onder meer de VS, Latijns-Amerika, Europa of Azië. Het vormt een waardige omlijsting van de grote jubileumvieringen van dit jaar.

Wat kun jij de internationale Porsche-community hier bieden?

Veel activiteiten komen tijdens de Rennsport Reunion op een unieke manier samen: demonstraties variërend van tractoren, oldtimers tot GT-racewagens, meet-ups met persoonlijkheden en live-races. Naast dergelijke hoogtepunten houden wij ons ook dagelijks hoofdzakelijk bezig met het vergroten van de internationale uitwisseling en het faciliteren van onze marktorganisaties om meer met lokale community’s samen te werken. Verder vinden we het belangrijk dat we klanten de diverse mogelijkheden kunnen laten zien om deel uit te maken van een community. Naast de Porsche Clubs is er bijvoorbeeld de Porsche Golf Circle. Daarmee bieden we bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om in Pebble Beach met Paul Casey te golfen en daarnaast nog dit fantastische evenement, de Rennsport Reunion, samen met ons te beleven.

Hoe is de respons?

Overweldigend! De aanmeldingen stroomden van uit de hele wereld binnen. Onze Golf Circle werd opgezet als digitaal platform voor een community rond het merk. Zodoende combineren wij twee passies met elkaar. We weten dat veel klanten dezelfde passies delen. Nu kunnen ze exclusieve evenementen met ons beleven en gelijkgestemden ontmoeten. Voor ons als producent wordt het steeds belangrijker om niet alleen fascinerende producten te bieden, maar ook om grote Porsche-momenten mogelijk te maken. Wij zijn ons bewust van de kracht van emoties. Daarom hebben we ook de GT Circle opgericht, een digitaal, wereldwijd platform voor vragen rond het thema Performance Driving. Daarnaast kunnen leden elkaar tijdens de Track Days met hun GT-racewagens in het echt ontmoeten op het circuit.

Wat kenmerkt de wereldwijde Porsche-community?

Het begint met saamhorigheid die direct voortvloeit uit onze historie als kleine sportwagenbouwer. We hebben ons altijd onderscheiden doordat we weloverwogen met hulpbronnen omgaan, slimme manieren vinden en vooral inzetten op het menselijke aspect. De kracht van ons merk is dat de Porsche-spirit al 75 jaar onmiskenbaar uit de producten blijkt. Dat zijn, volgens mij, waarden en idealen die ook door veel Porsche-fans worden nagestreefd. Ook de geschiedenis van de familie achter het merk is uniek. Heritage en community horen bij Porsche onafscheidelijk bij elkaar. Het gevoel van saamhorigheid kenmerkt het merk, en wij weten zeker dat we dat kunnen versterken.

Hoe belangrijk is het voor jou om dit gevoel van community in de toekomst te ondersteunen?

Dat is de belangrijkste taak voor mijn team en mij. Mondiaal gezien verschillen de uitdagingen per regio, daarom moet je er gedifferentieerd naar kijken. In Europa en de VS moeten de clubs ook aantrekkelijk blijven voor jongere doelgroepen. De Porsche Club of America doet bijvoorbeeld fantastisch werk met een uitgebreid gezinsaanbod en het PCA Juniors Program. In Azië heeft dat geen topprioriteit, want de leden van de Porsche Clubs zijn gemiddeld veel jonger. Daar zijn andere uitdagingen, bijvoorbeeld de behoefte om niet alleen op de openbare weg met de sportwagen te rijden. Daarom heeft het merk een heldere Experience Center-strategie ontwikkeld om voor klanten in alle belangrijke markten de toegang tot circuits mogelijk te maken. Verder is het belangrijk om de uitwisseling met onafhankelijke car community’s te verbeteren, die zich grotendeels zelf via socialmediakanalen organiseren. Of het nu gaat om Luftgekühlt, dat in de VS begon, F.A.T. van Ferdinand Porsche, de zoon van Wolfgang Porsche, in Oostenrijk, of Das Treffen in Thailand, het grootste Porsche-evenement in Zuidoost-Azië waar geregeld meer dan 500 sportwagens naartoe komen. Zulke evenementen brengen het merk en in algemene zin het thema auto dichter bij jongere doelgroepen.

Dat klinkt als een remake van het begin in de jaren 50. Ook toen is veel ontstaan door initiatieven van klanten.

Dat kun je absoluut een ‘grassrootsbeweging’ noemen. Toen was alles organisch en is alles zonder ons toedoen ontstaan. Porsche-klanten voelden zich als een besloten gezelschap met bijzondere auto’s. Ze wilden altijd al hun enthousiasme over het merk met anderen delen. Daarom is al in 1952 de eerste Porsche Club ontstaan. Daaruit vloeide voort dat ongeveer 50 jaar geleden in de persoon van Ilse Nädele een functie werd gecreëerd voor de ondersteuning van de clubs. In dat opzicht was ze een pionier. Veel was niet zo georganiseerd als nu, maar door haar werk werd een basis gelegd van waaruit de Porsche Clubs van zo’n 20 jaar geleden konden worden ondersteund. Mijn voorganger Sandra Siegloch heeft dat vervolgens verder geprofessionaliseerd. De klanten delen het gemeenschapsgevoel en de liefde voor het merk. Dat is uniek en een waardevol goed. De community zit bij Porsche standaard bij de uitrusting inbegrepen!

Daarbij kent ze veel subgroepen. Kun je een paar bijzondere voorbeelden noemen? 

Het scala aan passies is fascinerend. Zo is er bijvoorbeeld de officiële Porsche Club voor modelauto’s. Sommige leden bezitten duizenden modellen en moeten zelfs een opslagruimte huren voor hun verzameling. Daarnaast is met name in Europa de tractorcommunity sterk verankerd, die ook een deel van Porsche is. Het is mooi om te zien dat de tractoren door hun eigenaren niet alleen worden gerestaureerd, maar dat er ook mee wordt gereden – zoals hier op de Rennsport Reunion. We hadden al evenementen gehouden op de Großglockner met meer dan 100 tractoren. Een recenter voorbeeld: in de Porsche Club of America heeft zich een groep gevormd die zich interesseert voor historische Porsche-fietsen en meerdaagse fietstochten organiseert. En voor routes waarop onze klanten van hun sportwagen kunnen genieten, bieden we de Roads-app aan. Het mooie aan Porsche is dat er zo veel producten en onderwerpen zijn waardoor je gefascineerd kunt raken. 

Hoe belangrijk is de 911 nog steeds in het licht van dat alles?  

De 911 is het ijkpunt voor de identiteit van het merk, ook vanwege zijn 60-jarige geschiedenis. Er bestaan ontelbaar veel verhalen over de ‘Elfer’. Hij is een belangrijk verbindend element, met name voor de clubs. Ik ben er echter van overtuigd dat de Taycan die rol kan overnemen. Efficiënt gebruik van hulpbronnen is kenmerkend voor Porsche – en precies daarvoor staat de eerste 100% elektrische sportwagen van het merk. Hij fascineert mensen nu al. Volgens mij zal hij net als de 911 een icoon worden en onze community de weg wijzen naar elektrificatie.

Daarom zal jouw baan ook in de toekomst interessant blijven. Hoe kwam je bij Porsche terecht, en wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met de community?

Ik kreeg mijn eerste baan in 2012 toen Porsche net zijn terugkeer naar Le Mans bekendmaakte. Ik hield me nog maar net bezig met motorsportmarketing, en de jaren met drie Le Mans-zeges op een rij waren een ervaring die ik nooit zal vergeten. Daar kwam ik ook voor het eerst direct in aanraking met de Porsche-community. Want nergens anders maak je de passie voor het merk zo intens mee als in de motorsport – voor mij de perfecte start om diep in deze wereld vol fascinatie te duiken. Maar het is van belang om die passie aan te blijven wakkeren – en weliswaar in alle opzichten. Onder mijn verantwoordelijkheid hebben we daarom de richting uitgestippeld voor de toekomst, het thema ‘strong global community’ is een essentieel onderdeel van onze bedrijfsstrategie 2030. Er is een hoop te doen en ik kijk uit naar de komende jaren met de Porsche Clubs en community’s als een wereldwijde familie.

De QR-code brengt je naar de apps

Porsche Golf Circle | Roads by Porsche | Porsche GT Circle

Thomas Ammann
Thomas Ammann
Alexander Günzler
Alexander Günzler

Managing Editor Christophorus and Podcast