Grande Emozione

In Apulië gaan Duitse en Italiaanse vrienden met hun luchtgekoelde sportwagens samen op een avontuurlijke reis. ‘Leidenschaft’ meets ‘passione’. 

   

“Ik stoor me even niet aan de tijd, dit hier is veel belangrijker”, zegt Wilfried Reinhardt tegen zichzelf. Hij aarzelt heel even, maar dan stopt hij zijn 911 Targa (G-serie) op het parcours door de Zuid-Italiaanse stad Manduria. Eigenlijk moet hij nu precies op tijd rijden, want dat is deze avond het doel van de regelmatigheidsrally. Maar er staan kinderen langs de weg te juichen en te zwaaien. Reinhardt stopt even en geeft een van de jongens door het raam zijn witte vlaggetje met het Porsche-logo. “De gemiddelde tijd verprutst, maar het was het waard”, zal hij later grijnzend zeggen. “Het is fantastisch om zoveel enthousiasme te zien.”

Twee landen, één passie:

Twee landen, één passie:

In de stad Manduria in Apulië stappen Bernd Stadler (links) en Amleto Della Rocca uit een zwarte Porsche 911 Targa (G-serie). Door hun gedeelde enthousiasme voor het merk is een vriendschap ontstaan.

‘Entusiasmo’ noemen ze dat hier. Het woord valt vaak als Amleto Della Rocca het heeft over zijn passie voor het merk Porsche. Vaak in combinatie met het begrip ‘emozione’. Het is aan Della Rocca’s enthousiasme te danken dat zich hier in de regio Apulië, in de hak van de laars van Italië, bijna 30 Porsche-liefhebbers hebben verzameld met hun glimmende sportwagens. De ‘Freunde Luftgekühlter Boxermotoren’ (FLB) uit Weissach in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben de uitnodiging van de ‘Porsche Luftgekühlt Gruppe Italia’ (PLG) aangenomen en zijn naar het zuiden gereden. Ook al spreekt bijna geen van de Italianen Duits, ‘luftgekühlt’ verstaat iedereen hier. Amleto Della Rocca heeft de PLG in 2017 opgericht en ondertussen telt de groep al 70 leden. Hij is de drijvende kracht achter de meet-up. Zijn clubvrienden noemen hem dan ook ‘the boss’. “Als ik iets doe, dan ga ik vol gas”, beaamt Della Rocca, terwijl hij op de grote Piazza Garibaldi in Manduria zelf een afzetlint om de Porsche-sportwagens spant die in het avondlicht in rijen staan opgesteld.

Ook de delegatie van tien klassieke 911’s van de FLB staat ertussen. De groep die in 2010 als bedrijfssport- en vrijetijdsgroep van Porsche AG is opgericht, brengt ‘vrienden van sportwagens met een luchtgekoelde boxermotor’ samen. De FLB telt intussen 700 leden – allemaal actieve of voormalige medewerkers van het bedrijf. Behalve een clubhuis in Weissach beschikt de groep over een hal met zes hefbruggen – en heel veel knowhow die is opgedaan door de jarenlange connec-tie met het bedrijf. “Wij zijn een soort culturele vereniging van Porsche”, zegt FLB-medeoprichter Bernd Stadler. “Maar ook een insiderclub.” Tochten als deze maakt de FLB niet vaak. Maar voor de Italiaanse geestverwanten maken ze graag een uitzondering.

Indrukwekkend:

Indrukwekkend:

op de Piazza Garibaldi in het centrum van Manduria staan de luchtgekoelde sportwagens uit Duitsland en Italië naast elkaar – tot groot enthousiasme van de passanten.

Dankzij Della Rocca. Hij heeft alles georganiseerd: de lokale politie en de burgerwacht die nu op de klassiekers letten, de tocht en alle stops, de aanwezigheid van burgemeesters en lokale ambtenaren en andere vertegenwoordigers, de overnachtingen en de culinaire delicatessen die in een land van fijnproevers als Italië niet mogen ontbreken. Hij heeft zelfs een logo ontworpen. ‘Destinazione Primitivo’ luidt de titel voor de Duits-Italiaanse meet-up. Een rode wijn als bestemming? Certo! De Primitivo di Manduria is de trots van de stad en allang buiten de stadsgrenzen bekend. Het is heel praktisch dat de wijnmakerij Cantina Produttori di Manduria, die aan de rand van de stad ligt, ook het clubhuis van de PLG is. Daar komt de ‘luftgekühlt’-groep maandelijks bijeen, en daar verzamelen ze ook vandaag met de gasten uit Duitsland.

De geur van benzine vermengt zich met het bouquet van de wijn – voor Amleto Della Rocca is deze mix het aroma van het leven. De toekomst van zijn geboortestreek ligt hem evenveel na aan het hart als zijn historische luchtgekoelde sportwagen – zelf rijdt hij al 17 jaar in een zwarte 911 Targa (G-serie, bouwjaar 1976). De eerste avond presenteert hij de non-profitorganisatie Olivami die zich inzet voor het opnieuw planten van olijfbomen in het zuiden van Apulië, omdat de oude waren verwoest door de xylella fastidiosa-bacterie. Bovendien houden ingenieursstudenten van de Universiteit Lecce een voordracht. In hun Salento Racing Team bouwen ze emissievrije racewagens.

Stop op de ring:

Stop op de ring:

Een bezoek van het door Porsche gerunde Nardò Technical Center is een van de hoogtepunten van de rit. Met vooraan: de 911 Carrera van Bernd Stadler en de 911 Targa van Amleto Della Rocca.

“Ik wil onze Duitse gasten de traditie en de mogelijkheden van mijn streek laten zien”, zegt Della Rocca. Hij benadrukt dat het idee van een ontmoeting van beide groepen is ontstaan na het lezen van een Christophorus-artikel met als titel (N)iemand van ons. Daarin werd in 2018 verteld over de FLB-vereniging. Della Rocca werd nieuwsgierig. Aan deze meetup gingen oneindig veel e-mails van hem vooraf. In het voorjaar bezochten hij en enkele medereizigers met hun sportwagens de FLB-vereniging in Duitsland. Nu is de Weissacher-delegatie dan eindelijk hier. “Het merk Porsche slaagt erin om over een afstand van 1.500 kilometer een vriendschap te doen ontstaan”, zegt Bernd Stadler, hoofd projectmanagement kleinere series in de Porsche Exclusive Manufaktur. “De Porsche-community kent geen grenzen. Dat is uniek.” Je kunt zien hoe snel er een band ontstaat tussen de deelnemers. Tijdens de gezamenlijke maaltijden gaan er foto’s van de Porsche-exemplaren rond, net als bij familiefoto’s. 

Symbool van de vriendschap:

Symbool van de vriendschap:

een taart symboliseert op de eerste avond de grensoverschrijdende vriendschap tussen de Porsche-groepen.

Met behulp van online vertaaltools wordt er over techniek gepraat, over de historie van de sportwagen verteld en gezocht naar overeenkomsten. Verder worden er voertuigidentificatienummers uitgewisseld en kentekenbewijzen vergeleken. Vito Russo uit Milaan rijdt net als Andreas Baier uit Bietigheim een oer-‘Elfer’. Die van Russo is sepiabruin, hij heeft hem gekocht van de eerste eigenaar die hem toentertijd persoonlijk in Stuttgart ophaalde. “Dan heeft die van jou ook een ‘Ölklappe’ (externe olievulklep)?”, vraagt Baier, eigenaar van een 911 T Coupé. “Sì, sì”, knikt Russo, nadat het woord werd vertaald: ‘Tappo dell’olio esterno’. Een tafeltje ernaast vertelt Mario D’Ayala, graaf en gepensioneerd arts met een kasteel en een eigen strand in de buurt van Tarent, hoe hij aan zijn 911 (964) kwam. Even verderop legt Thomas Herold, die Italiaans spreekt, zijn buurvrouw uit hoe het hem is gelukt om bij zijn Targa, bouwjaar 1972, de motorkap zo te fixeren dat hij op de hobbelige Apuliaanse wegen niet steeds uit de vergrendeling springt. Als gepensioneerd monteur die altijd zijn leren gereedschapstas bij de hand heeft, zie je hem overdag vaak bij zijn ‘Elfer’ staan, omgeven door nieuwsgierige toeschouwers.

Over het publiek gesproken: “In het zuiden is het enthousiasme voor deze auto’s gewoon groter”, vertelt Russo, logistiek ondernemer in Milaan. In het noorden van Italië reageren de mensen meestal gereserveerder, vindt hij. Hier zwaaien de passanten en tegenliggers claxonneren vaak even, zelfs politieagenten halen hun smartphone tevoorschijn. Als de autocorso op de tweede dag ’s middags de kustplaats Santa Caterina in Nardò inrijdt, staan er druk filmende en fotograferende mensen langs de weg. Jongeren bekijken de flitsende sportwagens of poseren ervoor om een selfie te maken. Daar is het weer, het ‘entusiasmo’. Is het alleen het land?

Amleto Della Rocca schudt van “No!”. Het is natuurlijk ook de auto. “Jullie Duitsers zijn misschien een beetje koeler dan wij Italianen”, verduidelijkt Rocca, die al veel mensen naar het merk Porsche en zijn PLG heeft gelokt. “Maar als het over Porsche-sportwagens gaat, ontdooien jullie – en ervaren jullie vol passie de wereld van motoren.” Met zo veel luchtgekoelde passie aan boord mag je tijdens de regelmatigheidsrally ook best eens de gemiddelde tijd verprutsen – omwille van de ‘emozione’.

Barbara Esser
Barbara Esser