Karma Carrera

John Oates is een van de succesvolste popmuzikanten ter wereld. Lange tijd werd hij gekweld door het verlangen naar zijn verloren 911. Het verhaal van een zoektocht.

   

John Oates:

John Oates:

met het duo Hall & Oates bracht hij wereldwijd miljoenen mensen in vervoering – zijn vrouw bijna 30 jaar geleden met een zelf vormgegeven sportwagen: een 911 Carrera 3.2.

Tussen John Oates en Porsche bestaat van nature al een sterke band: de muzikant is geboren in april 1949 – het jaar waarin de eerste sportwagen van het merk verscheen, de 356 ‘Nr. 1’ Roadster. 75 jaar Porsche-sportwagens, 75 jaar John Oates. Past precies. Vanaf de jaren 70 werd de Amerikaan wereldberoemd als helft van het popduo Hall & Oates. Hij verrijkt de muziekwereld. En hij geeft nog steeds concerten. Het is zijn passie, zijn kunst. Zijn droom en zijn drijfveer. Continu, terwijl hij zichzelf steeds opnieuw uitvindt – net als Porsche.

Als vijfjarige ziet het huidige lid van de Rock and Roll Hall of Fame voor het eerst een Porsche 356 – het begin van een levenslange band. Als hij later succes begint te krijgen in de muziek, volgt hij zijn passie. “Ik had net mijn eerste geld verdiend in de muziekbranche en reed langs Beverly Hills Porsche. Daar zag ik een 911 Turbo”, herinnert hij zich, “rood met goudkleurige BBS-velgen. Uiteindelijk reed ik er twee keer het hele land mee door.”

Het opende nog meer deuren. De groep Hall & Oates, die hij samen met Daryl Hall opricht, wordt een van de succesvolste muziekduo’s aller tijden. Ze produceren wereldberoemde hits als Maneater of Out of Touch en verkopen gedurende vijf decennia circa 40 miljoen albums. Tijdens een tournee door Duitsland begin jaren 80 bereikt Oates’ fascinatie voor Porsche een hoogtepunt als hij coureur Richard Lloyd leert kennen. “Hij hield van muziek, ik van races”, vertelt Oates. Lloyd regelt een rondleiding door de fabriek in Stuttgart-Zuffenhausen. Oates ontmoet daar een medewerker van de ‘Sonderwunsch’-afdeling. Hij maakt gebruik van de gelegenheid om een splinternieuwe 911 Carrera 3.2 geheel naar eigen wens vorm te kunnen geven; hij bestelt hem in de door hem gekozen kleur parelwit, met zwarte Fuchs-velgen en duifgrijze lederen bekleding.

Oates geniet van het rijden met zijn 911 en neemt zijn huidige vrouw Aimee ermee uit op hun eerste date. Aan de sportwagen kleven steeds meer herinneringen. Als hij jaren later zijn verzameling verkleint, besluit hij dat het voor de Carrera tijd is om te gaan. Niet veel later heeft hij spijt van zijn beslissing. Maar telkens loopt de zoektocht naar de ‘Elfer’ op niets uit. Vele jaren gaan voorbij, Oates gaat solo verder met zijn muziekcarrière. Ondertussen sluipt steeds weer de verloren Carrera in zijn gedachten.

Binnenkort 30 jaar een paar:

Binnenkort 30 jaar een paar:

voor de eerste date met Aimee kwam John Oates in een 911 Carrera 3.2 voorrijden.

Inmiddels gaat hij samen met zijn vrouw in andere Porsche-modellen op pad. In Oates’ verzameling bevinden zich een 911 S, bouwjaar 1967, en een 911 Turbo (964). Aimee kocht onlangs een Macan GTS – in pythongroen. “Ik ben floral designer”, licht ze toe, ”de kleur past bij mij.” Haar Macan vervoert soms ook planten voor de “op sterrenbeelden geïnspireerde tovertuin”, zoals haar man de tuin rondom hun huis buiten Nashville, Tennessee noemt.

Voor hun 25-jarig huwelijk besluiten ze dat het beste cadeau voor elkaar een donatie is: dus schenken ze een Tiga SC84 Sports 2000, een racewagen uit de jaren 80, voor het Amelia Island Concours. “Als je dingen geeft”, zegt John Oates, “keren soms ook dingen terug.”

Niet veel later ontdekt het echtpaar op een veilingpagina een Porsche, een 911 Carrera, bouwjaar 1984. Volgens de advertentie is de 911 ‘naar verluidt een speciale uitvoering voor John Oates’. Het is onmiskenbaar zijn voormalige 911. Oates doet mee aan de veiling – en het anonieme bieden is een zenuwslopende ervaring. Maar het lot is hun gunstig gezind: zo kopen ze opnieuw de ‘Elfer’ waaraan ze zo verknocht waren. “Het mooie is dat er nauwelijks in de sportwagen is gereden en er amper iets aan is veranderd. Als uit een tijdmachine”, aldus Oates. Om de uitstraling van de sportwagen te behouden, laat hij een kleine mechanische reparatie uitvoeren door Porsche Classic. Ze noemen hun nieuwe oude 911 ‘Karma Carrera’. “Deze auto staat voor onze tijd samen”, vertelt hij enthousiast. “Een unicum dat we aan onze zoon zullen nalaten. Een erfstuk.”

Tot die tijd is John Oates met de Karma Carrera vaak te zien op evenementen van de Porsche Community. “Ik voel een speciale connectie en vind het heerlijk om daar deel van uit te maken.” Als hij zich wil ontspannen, toert hij door het uitgestrekte landschap in Tennessee. “Autorijden is voor mij net therapie. Ik sta ’s ochtends op en maak mijn hoofd leeg. Geen radio, alleen de geluiden van de auto.” Want ook die klinken hem als muziek in de oren.

Basem Wasef
Basem Wasef

Verbruiksgegevens

Macan GTS

WLTP*
  • 11.7 – 11.3 l/100 km
  • 265 – 255 g/km
  • G Class

Macan GTS

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 11.7 – 11.3 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 265 – 255 g/km
CO₂ class G