Arabisch aroma
In een verrassend koffiehuis in Dubai worden verfijnde arabica-creaties geserveerd – omgeven door exclusieve Porsche-modellen. Een afspraak in de Oriënt inclusief een magisch voorproefje.
Laten we beginnen met een klanknabootsing. Zeg hardop het woord DRVN. Begin met een zachte, sonore D, laat de R klankvol rollen en laat de V over de lippen trillen en geef de N de kans om brommend na te klinken. En dat alles met wat kracht. Hoe klinkt dat? Precies: het doet denken aan het onmiskenbaar krachtige geluid van een Porsche. Net zo dynamisch en energiek, gedreven door passie.
“Alleen deze naam was mogelijk”, zegt Rashed Al Fahim, de oprichter van DRVN – een unieke mix van koffiebar, autogalerie en conceptstore in Dubai. In de herfst van 2021 opende de 31-jarige zakenman uit Abu Dhabi het koffiehuis op Bluewaters Island. De opvallende attractie voor de kust van Dubai Marina ligt op slechts een steenworp afstand van Dubai Eye, het grootste reuzenrad ter wereld. Al snel viel het onder de aandacht van de sportwagenbouwer uit Zuffenhausen die een samenwerking aanging met Al Fahim. Nu draagt de koffiebar de bijnaam ‘by Porsche’.
Binnen zie je waarom. Want tussen loungehoeken en espressomachines staan klassieke Porsche-modellen in vitrines tentoongesteld. Ook daarom groeide DRVN by Porsche binnen enkele weken uit tot een hype destination voor toeristen en expats. Op drukke dagen zijn er tot wel 800 mensen te gast.
DRVN by Porsche is een innovatieve mix van koffiebar, showroom en fanstore.
Ze komen omdat het een heel bijzondere plek is. “Ik wilde een plek creëren waar ik mijn passie voor fascinerende auto’s en sensationele koffie met elkaar kan combineren”, legt Al Fahim uit. Op de galerij van zijn in een zwarte industriële stijl vormgegeven locatie staat hij lachend voor een groot display met daarop een crèmekleurige Porsche 356 uit het jaar 1956. Een van drie Porsche-iconen die hier afwisselend te zien zijn. “Het leven is kort”, zegt Al Fahim. “Als je een passie hebt, moet je die volgen.”
Zijn passie voor bijzondere auto’s werd hem met de paplepel ingegoten. Al Fahims vader is een enthousiast verzamelaar van oldtimers. Zijn collectie, die een uurtje verderop in Abu Dhabi is te vinden, telt meer dan 100 exemplaren. Rashed Al Fahim heeft zelf twee Porsches 911 GT2 RS (type 997 en 991). Een 911 (type 964) uit 1990 wordt momenteel voor hem gerestaureerd. “Het merk is voor mij een unieke mix van perfectie, traditie en dynamiek”, zegt hij.
Koffie is Al Fahims tweede passie. Ook dat is niet toevallig: “Koffie hoort al eeuwenlang bij onze gastvrijheid”, zegt hij. Tenslotte stamt het woord zelf af van het Arabische ‘gahwa’. De drank is zó veelbetekenend voor de cultuur alhier dat de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, het Sultanaat Oman en Qatar de Arabische koffie in 2015 bij de UNESCO lieten opnemen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. In diezelfde landen wordt de koffiecultuur anders beleefd dan in het Westen. Geselecteerde groene bonen worden op veel plekken nog in pannen of trommels gebrand. Daarna worden ze gemalen en in een dallah, een koffiepot, gebrouwen. Ook de ceremonie van het serveren gaat volgens vaste regels: de gastgever houdt de kan altijd met de linkerhand vast en reikt het voor een derde gevulde kopje, de finjan, met de rechterhand aan. De belangrijkste of oudste gast wordt als eerste bediend. Aanvullend worden er dadels of andere zoetigheden geserveerd.
De geur van vers gebrande koffiebonen hoort bij de vroegste herinneringen van Rashed Al Fahim. Zijn grootmoeder brandde nog zelf de met de hand geselecteerde groene bonen boven het vuur. “Als je hier een huis betreedt, biedt men je altijd als eerste koffie aan. Ook ’s avonds”, vertelt Rashed. Hij houdt van de lokale koffievariant, die vaak met kardemom wordt gekruid. “Hij smaakt anders, maar geweldig”, zegt hij. Toch geeft Al Fahim de voorkeur aan andere varianten: ’s ochtends een V60-filterkoffie of een via de AeroPress gezet kopje, na de lunch een ‘flat white’, dus een dubbele espresso met een laagje fijn melkschuim.
“Ik ben een echte koffiediva”, zegt hij. Geworden, moet je eraan toevoegen. Want tijdens zijn studie in Cambridge, USA, was Al Fahim nog tevreden met de donkerbruine drank uit een kartonnen beker van een koffiebarketen. Totdat een studiegenoot hem op een ochtend meenam naar een kleine koffiebar, waar de fijnste arabica-espresso werd geserveerd. “Doe er geen suiker in, dan proef je meer”, adviseerde de vriend. Al Fahim nipte – en nam ongekende aroma’s waar: noot- en chocoladenuances, geen zweem van bitterheid of zuur. Het was een cruciaal moment. Het gevolg was dat Al Fahim zich vanaf dat moment privé vol stortte op het bestuderen van de koffiecultuur. Hij kocht een espressomachine, experimenteerde met bonen en de maalgraden, en werd een expert.
Koffie is van oudsher een belangrijk deel van de Arabische gastvrijheid.
Eenmaal terug in zijn thuisland leerde Al Fahim de koffie-connaisseur Dmitriy Griekhov kennen, die in Dubai een koffiebar runde en bij tal van baristakampioenschappen prijzen had gewonnen. Al Fahim had inmiddels bij de nationale airline Emirates een opleiding tot piloot afgerond en maakte er een gewoonte van om voor elke vlucht bij Griekhov langs te gaan. “Ik kon niet in de cockpit stappen zonder eerst bij hem een espresso te drinken”, vertelt hij. “Want ik wist, als ik eenmaal in de lucht ben, zal de koffie daarmee vergeleken weer vreselijk smaken.”
Nu zijn de twee zakenpartners bij DRVN by Porsche. Hun idee om een plek voor ‘cars, coffee & culture’ op te richten, kon eerst niet op steun rekenen. “Blijf bij het vliegen”, adviseerde Al Fahims vader. “Hoe wil je zo’n grote ruimte met alleen maar je eigen passies vullen?” Ook veel vrienden raadden het af. Ze zagen over het hoofd dat risico’s vaak leven van maximaal enthousiasme, of het nu gaat om de uitvinding van de elektrische wielnaafmotor (eind 19e eeuw door Ferdinand Porsche) of een apart horeca-concept. Dus gaf Al Fahim zijn pilotencarrière op om van zijn passie voor de koffie met DRVN zijn beroep te maken. “Wij willen gewoon alleen het beste van alles”, vat hij zijn kwaliteitseis samen. In een stad als Dubai die zich ertoe verplicht voelt om altijd in superlatieven te denken (en zelfs een eigen koffiemuseum heeft), ligt dit credo voor de hand. En het past natuurlijk ook bij Porsche. De samenwerking met het sportwagenmerk leverde de oprichter in het kader van het in 2021 voor het eerst georganiseerde ‘Icons of Porsche’-festival in Dubai een reeks iconische klassiekers op die vanuit het Porsche Museum in Stuttgart naar Dubai werden gebracht, met onder meer de Porsche 356 ‘Nr. 1 Roadster’ uit 1948, de Porsche 935/78 ‘Moby Dick’ en een 911 S 2.2 Targa uit 1970.
In een beglaasde ruimte achter de bar staat Dmitriy Griekhov bij de hightech koffiebrander en doet groene bonen in de trechter om daarna het brandingsproces te starten. Om de paar minuten controleert hij de brandingsgraad die hij voor elke soort zelf heeft vastgesteld. “Het is de kunst om de boon tot in de kern te branden, zonder dat je hem te donker laat worden”, legt hij uit. Een paar seconden te lang of te kort kan het aroma al aantasten.
DRVN by Porsche brandt alleen arabica-koffie uit de hooglandgebieden. De minder exclusieve robusta-bonen, waarmee vele grote koffiebarketens werken, zul je hier niet vinden. Al Fahim betrekt zijn grondstof uitsluitend van fairtrade-plantages over de hele wereld: uit Ethiopië, Oeganda, Brazilië en vele andere landen. De duurste boon, Ruby genaamd, kost 800 dollar per kilo. Sommige klanten kopen de bonen voor thuis. Behalve klinkende munt brengen ze dan meestal ook een grote dosis koffieknowhow mee. Want daarom gaat het bij Al Fahim. “Passie kun je niemand leren”, zegt hij, “maar je kunt mensen wel aanmoedigen om zich open te stellen voor nieuwe ervaringen.”
Meer informatie
Meer informatie over DRVN by Porsche vind je hier.
Verbruiksgegevens
911 GTS Models
-
11.4 – 10.4 l/100 km
-
259 – 236 g/km
-
G Class
911 Turbo models
-
12.5 – 12.0 l/100 km
-
284 – 271 g/km
-
G Class