De roep van de wind

Kitesurfen is een extreme sport en ook een energiebron. Nergens in Europa kun je dat zo intensief ervaren als in het Spaanse Tarifa. Een ontmoeting met wind en golven – en twee supersterren uit de internationale kitesurfscene.

   

Het is de magie van het versnellen. Kiteboarder Liam Whaley vangt een golf. Op de kam van die golf haalt hij een snelheid van ongeveer 50 km/h en duwt hij zich met zijn 2,5 kilo lichte carbon board van het water af. Vervolgens stuurt hij zijn kite richting de hemel en trekt hij aan de ‘bar’, zoals de stuurstang wordt genoemd die hem via hightechlijnen met zijn kite verbindt. Deze impuls voor de sprong katapulteert hem ruim 20 meter hoog de lucht in – zo hoog als een flatgebouw van vijf verdiepingen. Op het hoogste punt van zijn sprong dirigeert Liam zijn kite in de loop. De kite draait zich een keer om de eigen as en versnelt de kitesurfer vervolgens horizontaal en vrij vliegend tot maar liefst 100 km/h. Hij zeilt 120 meter ver, waarbij hij de vlieger in de lucht boven hem zodanig ronddraait dat hij hem gecontroleerd weer vastpakt en vervolgens zacht op het wateroppervlak landt.

De zee als podium:

De zee als podium:

Tricks of this kind are Liam Whaley’s daily routine. His feats regularly amaze onlookers and walkers.
“Ik uit mijn gevoelens op het water.” Liam Whaley

Liam Whaley

Als zoon van een Nederlandse moeder en een Britse vader geboren op Ibiza begon Liam al als kind met kitesurfen. Nadat hij Spaans en Europees juniorenkampioen freestyle was geworden, won hij op 18-jarige leeftijd de Freestyle Worldtour. In 2018 nam Liam deel aan zijn eerste Red Bull King of the Air en werd hij direct tweede. In 2021 won hij het big-air-kampioenschap Cold Hawaii Games in Denemarken. De 25-jarige runt zijn eigen watersportschool, het Liam Whaley Pro Center, aan het strand van Valdevaqueros in Tarifa met DUOTONE kitemateriaal en exclusieve Porsche-lounge.

Een groep wandelaars aan de rand van het strand van Tarifa kijkt geboeid toe, er is gemurmel te horen, flarden: “increíble … espectacular … loco …” – ongelofelijk, spectaculair, waanzinnig. Rita Arnaus staat ernaast en lacht om deze megaloop: “Liam is in zijn element.” De 25-jarige is professioneel kitesurfer, een ster in de kitesurfscene en inwoner van het Spaanse Tarifa. Zijn specialiteit naast freestyle: big air. Daarbij proberen de kiteboarders zo hoog mogelijk te springen en lang door de lucht te vliegen om ondertussen trucs uit te halen. Rita Arnaus, Liams teamgenoot, is geweldig in freestyle, de discipline waarbij technisch moeilijke tricks worden uitgevoerd, net als bij het turnen. De 27-jarige traint een paar dagen samen met Liam in Tarifa. 

Rita Arnaus

De ouders van de 27-jarige waren al Spaanse windsurfkampioenen. Rita, geboren en getogen in Barcelona, begon pas op 16-jarige leeftijd met kitesurfen. Al snel werd ze professioneel kitesurfer. Op 19-jarige leeftijd nam ze voor het eerst deel aan kampioenschappen en werd ze meerdere keren Spaans kampioen. Nu is ze vicewereldkampioen van de GKA Freestyle Worldtour van het jaar 2021.

Gewoon onwerkelijk:

Gewoon onwerkelijk:

It looks like photomontage and is considered the most difficult discipline in the kitesurfing scene – big air. Liam Whaley accelerates to as much as 100 kmh as he performs a jump behind the 718 Boxster.

De plaats aan de Costa de la Luz is in Europa dat wat internationaal gezien het Hawaïaanse eiland Maui is: een legendarische plek voor alle boardfanaten. Hier, op het zuidelijkste puntje van het Europese vasteland aan de Straat van Gibraltar, waait de wind harder en vaker dan elders op het continent. Een magische plek waar Europa en Afrika, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee bij elkaar komen. Tarifa is in trek bij enthousiaste recreatieve kitesurfers en is daarnaast ook de plek waar internationale wedstrijden worden gehouden. In de jaren negentig was dit het centrum van het windsurfen, nu is deze plek het zenuwcentrum van het kitesurfen, de trendy watersport van onze tijd.

Een extreme sport die fascineert. Een sport die niet alleen toeschouwers of toevallige passanten fascineert, maar vooral ook sportievelingen dermate weet te biologeren dat ze er helemaal verslingerd aan raken. Het glijden over het water is ontspannend, het springen en vliegen door de lucht lichtvoetig en adembenemend tegelijk. Kitesurfen is spectaculair – en soms ook risicovol. Maar tegelijkertijd krijg je de basistechnieken sneller onder de knie (in slechts een week) dan bij welke boardsport dan ook. Daarna zijn de mogelijkheden legio, want het bijzondere aan kitesurfen is de flexibiliteit op het board. 

Kortweg: voor elke stijl zit er iets tussen. Zowel voor golfspecialisten, sprongkunstenaars en fans van trucs als voor iedereen die gewoon ontspanning zoekt en wil uitwaaien in de wind.

Uitstekend uitgerust:

Uitstekend uitgerust:

Liam’s boards are high-tech constructions made of carbon.

De wind die een positieve uitwerking heeft op lichaam en geest, zoals zelfs recente psychologische onderzoeken aantonen. Het kitesurfen leert ons bijvoorbeeld om kalm te reageren en te accepteren dat wij in het leven niet alles onder controle kunnen hebben. Op de wind en golven kunnen we nu eenmaal geen invloed uitoefenen. Als Liam na een big-air-sessie terugkeert naar het strand, zegt ook hij: “Als ik een keer een slechte dag heb, ga ik de zee op. Het is mijn veilige plek. Ik hoef met niemand te praten, ik uit mijn gevoelens op het water. Daar kan ik me weer opladen.” 

De oostenwind Levante zwakt een beetje af. Het is tijd om van het Balneario-strand naar een andere spot te gaan die geschikter is voor Rita’s discipline ‘freestyle’. Op naar Valdevaqueros. Liam legt zijn equipment in zijn Cayenne E-Hybrid Coupé. Ook Rita rijdt thuis in Barcelona in dit model. 

Voor de korte trip naar Tarifa is ze op het vliegveld van Málaga in een 718 Boxster 25 Years gestapt. Al tijdens de rit trok de wind aan – met het dak omlaag heeft Rita ervan genoten. Nu stapt ze van de cabrio over op haar board.

Aan het Playa Valdevaqueros trekt Rita haar equipment van de bijrijdersstoel van de Boxster, maakt haar kite klaar, trekt haar wetsuit aan en glijdt het water op. Sierlijk maakt de Spaanse meerdere draaiingen, wisselt de bar van haar kite terwijl ze springt, achter haar rug van de ene in de andere hand, draait in de lucht om haar eigen as, over de kop, voorwaarts, achterwaarts – gracieus als een danseres. Rita moet lachen als ze weer aan land komt en met deze vergelijking wordt geconfronteerd: “Als tiener droomde ik inderdaad van een carrière als danseres. Daar leerde ik hoe ik mijn lichaamsbewegingen onder controle kon houden.” Volgens haar profiteert ze daar nog steeds van bij het kitesurfen. “Het was een moeilijke beslissing om te stoppen met de dansopleiding. Maar ik heb beide met elkaar weten te combineren. Vandaag dans ik immers met de wind.”


In de video: spectaculaire beelden uit Tarifa

Prachtige uitzichten op een winderige dag, geweldige stranden en authentieke beelden van de Christophorus-productie: Liam Whaley en Rita Arnaus halen op het water adembenemende kunsten uit en zijn op zoek naar de perfecte spot – voor de perfecte foto.

Betrokkenheid bij het kitesurfen

Naast tennis en golf draagt Porsche bij aan de verdere ontwikkeling van het kitesurfen. De sportwagenproducent sponsorde bijvoorbeeld in november 2021 voor het eerst het big-air-kampioenschap Red Bull King of the Air en werkt samen met het wereldwijd toonaangevende kiteboardingmerk DUOTONE. Met Liam Whaley en Rita Arnaus heeft Porsche twee internationale topkitesurfers als representatieve partners aan zich weten te binden.

Bernd Zerelles
Bernd Zerelles