Wat maakt het geluid van de Porsche Taycan nu precies zo uniek?

Een Porsche herken je met je ogen dicht. Dat geldt ook voor het puur elektrische model.

   

Bestuurders van een oude Porsche 356 klinkt het geratel, gepruttel en gesis van de vroege, luchtgekoelde boxermotor als muziek in de oren. Geproduceerd door een mechanisch orkest van zuigers en ventielen, distributiekettingen en tuimelaars, van aanzuigen en persen, verbranden en uitstoten. Een geluid dat door de generaties heen toonaangevend werd voor het merk. 

Sound-voorbeeld
  • Porsche 356

Audio abstract:

Audio abstract:

The sound of the Porsche 356 was composed at full speed.

Met de elektromobiliteit werden de instrumenten van dit orkest verleden tijd. Afgelost door zacht zoemende elektromotoren. Emotie en feedback blijven echter. Want in de afgelopen jaren heeft Porsche voor de Taycan een ‘klanktapijt’ gecomponeerd dat nieuw en toch kenmerkend is voor het merk. “Geen andere producent heeft zich meer bezighouden met het geluid naar binnen en ook naar buiten toe dan Porsche”, zegt Tobias Hillers. Samen met zijn collega’s van het team Sound & Concepten ontwikkelt hij sinds 2015 het akoestische visitekaartje van de Taycan. “Wij wisten allang dat elektrische auto’s te horen moesten zijn. Ook om veiligheidsredenen”, vult hij aan. 

Al in 2014 heeft de EU een verordening over een akoestisch waarschuwingssysteem voor e-voertuigen uitgevaardigd, die in 2019 werd gewijzigd. Het zogenaamde Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) dient ter bescherming van andere verkeersdeelnemers en moet bij een snelheid van 20 km/h actief zijn. Hetzelfde geldt in China en Japan. Vergelijkbare regelgeving in de VS vereist zelfs een waarschuwingsgeluid als het voertuig met ‘draaiende motor’ stilstaat en vereist dat het geluidsniveau stijgt tot een snelheid van 32 km/h. 

De akoestici in Weissach maakten van de nood een deugd. Ook al zijn bepaalde geluidscomponenten en het geluidsniveau wettelijk vastgelegd, toch creëerden ze een speciaal Porsche-geluid: karakteristiek, sportief en krachtig. Essentieel daarbij: de Taycan geeft de rijder net zoveel feedback als een 356 of een 911. Hoe belangrijk hoorbare reacties van een voertuig zijn, bevestigden ervaringen met de Porsche 919 Hybrid. De fabrieksrijders trainden met de drievoudige Le Mans-kampioenswagen in een simulator. Als ze akoestische feedback van de raceauto kregen, die bij de rijsituatie paste, waren ze sneller. 

Sound-voorbeeld
  • Porsche Taycan

S van sound:

S van sound:

The Porsche Taycan’s voice is an authentic composition of real vehicle sounds.

Volledig elektrische auto’s zijn weliswaar zacht, maar niet geluidloos. Het rolgeluid van de banden, het zingen van de transmissie en het zoemen van de motoren zijn niet minder sprekend dan het geluid van een verbrandingsmotor. Op basis van deze geluiden ontwikkelden de sounddesigners de stem van de Taycan. Niets is kunstmatig gemaakt: “Het geluid moet bij het voertuig passen en authentiek zijn”, zegt Hillers. “Wij nemen de geluidscomponenten die echt goed klinken. Daarna filteren wij minder mooie tonen eruit. Wat als een tandartsboor of een tram klinkt, moet weg.” 

Wat zo simpel lijkt, was een arbeidsintensief ontwikkelingsproces. “Eén keer hebben wij ons zelfs drie weken lang opgesloten in ons Nardò Technical Center in Italië, sounds gecreëerd en die op het testcircuit daar ook direct uitgeprobeerd”, vertelt de ingenieur. Ontelbare uren brachten de akoestici door in het geluidsdichte laboratorium van het Porsche-ontwikkelingscentrum in Weissach om de basis van de Porsche Electric Sport Sound te creëren. Behalve het eigen gehoor bood daarbij ook een speciaal kunsthoofd voor binaurale opnames hulp, waarmee ruimtelijk geluisterd wordt met twee oren. Het oor dat naar de geluidsbron is gericht neemt daarbij het geluid eerder en sterker waar dan het andere. Het menselijke oor is zo gevoelig dat het tijdvertragingen van maximaal 0,00001 seconden en vanaf een bepaalde toonhoogte ook geluidsdrukverschillen van een decibel herkent. Met het kunsthoofd kunnen de akoestici elke willekeurige positie binnen en buiten de auto simuleren. 

Het resultaat overtuigt: de Porsche Electric Sport Sound is een compleet nieuwe geluidservaring. Emotioneel, niet opdringerig, maar aanwezig en onmiskenbaar. “Voor de juiste kick”, weet Tobias Hillers, “heb je de juiste sound nodig.”


De akoestiekexperts in Weissach ontwerpen individuele soundconcepten voor elke motorgeneratie. Zo krijgt elk Porsche-model zijn eigen akoestische visitekaartje. Ervaar door een selectie luistervoorbeelden de verschillende motorgeluiden – van de 356 tot en met de Taycan.

Sound-voorbeeld
  • Porsche 356

Sound-voorbeeld
  • Porsche Taycan

Sound-voorbeeld
  • Porsche 550 Spyder

Sound-voorbeeld
  • Porsche 911 RSR (2015)

Sound-voorbeeld
  • Porsche 918 Spyder

Sound-voorbeeld
  • Porsche 928 GTS

Sound-voorbeeld
  • Porsche 936

Sound-voorbeeld
  • Porsche Carrera GT

Peter Weidenhammer
Peter Weidenhammer

Verbruiksgegevens

Taycan-modellen (Sportlimousine)

WLTP*
  • 24.1 – 19.6 kWh/100 km
  • 0 g/km
  • A Class

Taycan-modellen (Sportlimousine)

Verbruiksgegevens
stroomverbruik gecombineerd (WLTP) 24.1 – 19.6 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 0 g/km
CO₂ class A