Nummer 5006 leeft

Bijna zes decennialang was hij spoorloos verdwenen. Tot een geheimzinnig telefoontje. Twee verzamelaars stuitten op de oudste bewaard gebleven Porsche van Duitse makelij. Tijdens een filmwaardige reddingsactie halen ze de schat naar boven. 

   

Als de muziek dramatischer wordt, de camerashots elkaar steeds sneller afwisselen en de handeling in een adembenemend tempo bijna uitmondt in een uitzichtloze situatie, dan weet je dat de redding nabij is. Zo gaat dat in actiefilms. Maar in het echt? 

Dit is een verhaal uit het echte leven. Het verliep gedeeltelijk zelfs zo dramatisch dat het filmwaardig is. De hoofdpersoon, 71 jaar oud, draagt de naam Porsche 356 en hoort bij de rijdende schatten van de 20e eeuw. Hij was bijna voorgoed verloren gegaan, als hij niet op het laatste moment zou zijn gered. 

Herfst 2021. Thomas König en Oliver Schmidt, de twee oprichters van het Hamburgse Automuseum Prototyp, rijden de eerste kilometers met de nieuwste aanwinst uit hun verzameling, de pas gerestaureerde Porsche 356. Een nagenoeg plechtig moment. Bijna acht jaar moesten de twee Porsche-fanaten erop wachten. “Zelfs in mijn stoutste dromen had ik dit allemaal niet verwacht”, zegt König, die de veteraan met zijn 40pk-motor behoedzaam over de provinciale weg stuurt. Schmidt op de bijrijdersstoel vertelt verder: “Wij dachten dat we al de oudste Stuttgarter Porsche 356 bezaten, maar toen kregen we het nummer 5006 zo goed als in onze schoot geworpen, slechts een paar kilometer hiervandaan.” Nummer 5006 – echt een uniek model, niet alleen vanwege zijn toentertijd buitengewoon knalrode metallic laklaag. Het viercijferige chassisnummer toont aan dat het een van de vroegste Porsches betreft die in 1950 werden geproduceerd. Decennialang was hij zoek, als van de aardbodem verdwenen.

7 Porsches 356 werden er eind mei 1950 in Stuttgart gebouwd. Kenmerkend zijn de nog in losse letters uitgevoerde merknaam en het zogeheten banjo-stuur van VDM met claxonknop. De stalen kuipen onder de zittingen achterin getuigen van handwerk, net als de omranding van het ivoorkleurige afdekplaatje op de plek van de radio

Het verhaal van zijn redding begint in januari 2013, wanneer König en Schmidt een telefoontje krijgen. Aanvankelijk vraagt de beller of het klopt dat in Hamburg de oudste tot op heden bekende Porsche 356 met het nummer 5047 van Duitse makelij te zien is. Als dat wordt bevestigd, komt de man ter zake: hij heeft een nog ouder exemplaar, chassisnummer 5006. En het is te koop.

Het Automuseum Prototyp in Hamburg werkt al lange tijd samen met het Porsche Museum Stuttgart-Zuffenhausen. De twee oprichters zijn al decennialang verzamelaars. Het zwaartepunt van hun collectie: vroege Porsche-constructies. “We waren direct in extase – en sceptisch tegelijk”, herinnert Schmidt zich. “Veel van dat soort telefoontjes lopen op niets uit.” 

De scepsis verdwijnt als de eerste foto’s binnenkomen. Op een van de foto’s is het viercijferige nummer 5006 te zien dat in het plaatstaal is geslagen. Op een andere staat een verweerd typeplaatje, ook met 5006, met rode lakresten ernaast. De auto staat ogenschijnlijk buiten, provisorisch afgedekt met een zeil. Hij heeft zwaar geleden.

The original data plate bearing the number 5006.

Uit onderzoek, dat met hulp van het Porsche-bedrijfsarchief en externe specialisten wordt gedaan, blijkt het inderdaad om een Porsche-sportwagen te gaan die als een van de eerste zeven eind mei 1950 is gebouwd. König en Schmidt spreken met de nog onbekende beller af om elkaar eerst op een parkeerplaats aan de autosnelweg A1 tussen Hamburg en Bremen te ontmoeten. “De rit ernaartoe was surreëel”, herinnert König zich, “het voelde als een aflevering van Candid Camera. Haalde iemand een grap met ons uit?” 

Maar het aanbod lijkt serieus bedoeld. Nog vóór de bezichtiging van het mysterieuze object wordt er op de parkeerplaats een handgeschreven koopovereenkomst opgesteld. Pas daarna rijden ze verder naar een terrein niet ver van Bremen. 

Een schat aan de haak:

Een schat aan de haak:

Number 5006 suspended in the sky while being salvaged in 2013.

Het terrein ligt pal naast een provinciale weg. Gebouwen, bomen, struiken en schuttingen weren nieuwsgierige blikken. Door een doolhof van schuren leidt de eigenaar, een vriendelijke man op leeftijd, de twee enthousiastelingen naar een weelderige tuin. Daar staan her en der circa 20 oldtimers, deels onder zeilen, deels overwoekerd door de natuur. Dit particuliere autokerkhof moet nu op last van de overheid verdwijnen. Er is al een bedrijf voor boedelverkoop ingeschakeld. Midden in deze jungle staat het gezelschap ten slotte voor het juweel dat hen hier bijeen heeft gebracht. “Pure magie”, vertelt König, “alsof de 5006 als een overlevende uit een ver verleden terugkeerde.”

In 1950 stonden Porsche en het Stuttgarter Karosseriewerk Reutter & Co onder enorme tijdsdruk. Met veel spanning werd uitgekeken naar de première van de eerste Porsche 356. Financieel konden de twee bedrijven zich geen uitstel permitteren. Materiaal en onderdelen waren schaars, de productie was nagenoeg puur handwerk.

De eerste in Duitsland gebouwde Porsche werd op 6 april voltooid. Deze 356 Coupé met het chassisnummer 5002, vanwege zijn lichtgrijze kleur liefdevol Windhund genoemd, bleef eigendom van het bedrijf. Hij diende voor testritten en reclamefilmpjes. Door een ongeluk raakte hij later total loss. Het nummer 5001 was in die tijd al aan een cabriolet gegeven, die echter pas na nummer 5002 werd gebouwd. Chassisnummers duiden tot op heden niet noodzakelijkerwijs de productievolgorde aan.

De eerste 356 Coupé uit Stuttgart die werd geleverd aan een klant, ging naar de toen 43-jarige Stuttgarter psychiater Ottomar Domnick, tevens vermaard filmschrijver en kunstverzamelaar. De auto had het chassisnummer 5005. Domnick reisde ermee naar Noord-Afrika en deed daarover in 1952 verslag in de eerste uitgave van Christophorus

Nummer 5006 bleef tot september 1950 in het bezit van Porsche en werd daarna verkocht aan een particuliere klant in het Zwarte Woud. In het papieren archief van de fabriek is slechts één aanwijzing te vinden over het latere levenspad van de auto: in 1956 staat de notitie ‘motor’ in de kolom voor garantiegegevens naast de naam van een Porsche-dealer in Bremen. Daarna raken we het spoor bijster.

Tot het jaar 2013. Uit de eerste inspectie van König en Schmidt blijkt dat de auto nog verbazingwekkend goed bewaard gebleven is, vooral als je bedenkt dat hij al decennialang op het terrein staat. De eigenaar had gelukkig de meeste onderdelen droog opgeslagen in een schuur en de carrosserie met een dikke laag olie geconserveerd. 

Als eerste controleren de Hamburgers het chassisnummer. Het is duidelijk leesbaar. Op onopvallende plekken bevinden zich grotere resten van de originele metallic rode lak. Nog een sensatie: als de onderdelen grondig worden geïnspecteerd, blijkt zelfs dat fragmenten van de originele motor bewaard zijn gebleven. “Onze twijfels waren definitief weggenomen”, aldus Oliver Schmidt, “maar nog steeds konden we ons geluk niet op.” 

De berging van de auto bleek geen sinecure te zijn. De oude weg naar het terrein is geblokkeerd door gebouwen die er in de afgelopen decennia zijn gebouwd. Een andere weg is er niet – alleen een diepe greppel vlak naast het perceel. Met een oude kraanwagen slaagt het Prototypteam erin om de fragiele carrosserie door de lucht te redden. Daarvoor versterken ze haar met een constructie aan de onderkant. 

2.500 werkuren nam alleen al de grondige restauratie van de vervallen carrosserie in beslag. Het belangrijkste doel: waar mogelijk het originele materiaal behouden. Onherstelbaar verwoeste onderdelen werden met veel liefde en handwerk vervangen. 

De wedergeboorte van de 5006 is arbeidsintensief. Het doel is om zoveel mogelijk van het originele materiaal te behouden. Daarom wordt de hele carrosserie zorgvuldig opgeknapt. Op plekken die flink door roest zijn aangetast, moet het plaatwerk met de hand worden nagemaakt – een getrouwe nabootsing van het historische origineel. “Juist bij deze zeer vroege modellen”, licht Thomas König toe, “is bijna al het plaatwerk nog met de hand gevormd.” 

De oudste bekende nog bestaande Porsche uit Stuttgart staat nu permanent in het Hamburgse museum. “Voor ons is de 5006 de kroon op ons werk tot nu toe”, zegt König. Tegelijkertijd is de auto een belangrijke mijlpaal in de eerste sportwagenproductie onder de naam Porsche. Een filmwaardig verhaal met een happy end.

“Dat had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Het was pure magie.”

Thomas König
2008 Thomas König (left) and Oliver Schmidt opened the Automuseum Prototyp – a major attraction in Hamburg’s HafenCity district. In a historic factory building, the founders wish to share their fascination with the aesthetics, form, and stories of historic automobiles. The exhibited vehicles, almost all relevant to Porsche, are unique in their own way; some are even genuine prototypes.

Publiekstrekker 5006 

Op de motorbeurs in Reutlingen werd de nieuwe Porsche 356 uit Stuttgart in mei 1950 voor het eerst voorgesteld aan een breder publiek. De firma Reutter presenteerde de auto op de stand van het autohuis Max Moritz. Daarnaast attendeerde de firma Lechler op haar speciale Durapon-lak die de coupé liet schitteren in metallic glanzend rood, wat duidelijk zichtbaar is op een foto van de beursstand. Het is de oudste kleurenfoto die er bestaat, waarop een Porsche 356 te zien is – precies de auto die 63 jaar later onder een zeil in de buurt van Bremen werd teruggevonden en waarover dit verhaal gaat.

1.086 kubieke centimeter cilinderinhoud hadden de eerste viercilinder boxermotoren van de Porsche 356.
40 pk’s zorgden voor sportieve rijprestaties – gunstig beïnvloed door een relatief laag gewicht.
770 kilogram totaalgewicht was toen al het resultaat van de consequent doorgevoerde ‘leichtbau’ of 'lichte constructie'.

Thomas Ammann
Thomas Ammann