Lap Time: De onvoltooide

Jacky Ickx neemt in 1982 de leiding in een drievoudige overwinning voor Porsche. Slechts één persoon is niet blij.

   

Op het laatst hebben ze niet meer zo’n haast. Hun voorsprong is zo groot dat de drie op kop rijdende Porsches 956 zich al rondes voor het einde van de 24 uur van Le Mans voor de perfecte finishfoto kunnen formeren. En dat terwijl de langeafstandsklassieker in 1982 geen makkie was voor de monteurs van Porsche: bij de wagen met startnummer 2 moest de snelheidsbegrenzer worden verwisseld, bij de lang op kop rijdende nummer 3 begaven de wiellagers en de pakkingring het en vloog de deur aan de kant van de bestuurder eruit. Jacky Ickx en Derek Bell komen met nummer 1 zonder noemenswaardige pechgevallen door de dag en de nacht. Ze voeren het trio aan. 

Al met al zijn de betrouwbaarheid en het vermogen van de 956 meer dan verbazingwekkend voor een raceauto, waarmee de motorsportafdeling een nieuwe weg is ingeslagen. Amper drie maanden voor het hoogtepunt van het seizoen reed teamcoördinator Jürgen Barth op het testcircuit in Weissach er de eerste rondjes mee. Projectleider Norbert Singer gebruikte weliswaar de beproefde 935/76 zescilinder-viertakt-boxermotor met twee KKK-turboladers uit de Porsche 936 van 1981, maar verder was alles anders. Voor het eerst is het chassis van een Porsche-raceauto niet gebaseerd op een buizenframe, maar heeft het een aluminium monocoque. Porsche heeft voor het eerst een zogeheten wing car gebouwd, waarvan de gewelfde onderkant werkt als een omgekeerde vleugel. De 956 drukt zich in bochten met maximaal 3-G tegen het asfalt – en dat zonder verhoogde luchtweerstand. 

Met de turbo-era was een nieuw tijdperk aangebroken. Het prestatievermogen steeg enorm. Al in 1981 behaalden Ickx en Bell met de Porsche 936 in Le Mans een gemiddelde snelheid van meer dan 200 km/h. Om veiligheidsredenen reageren de regelmakers: tankgrootte, tankprocedures en brandstofhoeveelheden worden aan banden gelegd voor de vanaf 1982 geldende groep C. In de Porsche-box in Le Mans staat in 1982 voor het eerst een computer om de gebruikswaarden te controleren en de tankstrategie te optimaliseren. Het motorvermogen dat voor de actieradius is verlaagd, bedraagt bij een compressieverhouding van 7,2:1 ca. 620 pk (456 kW). Desondanks breken Ickx en Bell hun snelheidsrecord van het vorige jaar! 

Als het Porsche-trio netjes naast elkaar naar de finish rijdt, buitelen de gebeurtenissen over elkaar heen: duizenden fans bestormen de finishlijn en zijn niet tegen te houden. De wedstrijdleider beslist resoluut dat de wedstrijd al in de Mulsanne-bocht eindigt. De auto’s worden direct na de Ford-chicane naar het parc fermé geleid. 

Het doet niets af aan de vreugde. Jacky Ickx straalt voor de zesde keer als Le Mans-winnaar op het podium, Derek Bell voor de derde keer. De drievoudige overwinning wordt de eerste mijlpaal in de geschiedenis van het succesvolste sportprototype ooit. Slechts één persoon is deze zondag in juni niet blij: de Porsche-fotograaf heeft zijn finishfoto niet gekregen.

20.06.1982

De 24 uur van Le Mans
Frankrijk 
Jacky Ickx / Derek Bell
13,624 kilometer lang circuit
Porsche 956