Dragende rol

De Porsche Taycan Cross Turismo is gemaakt voor reisavonturen. Een zware trekhaak is opzettelijk weggelaten. Desondanks kunnen er toch zware e-bikes worden vervoerd en dat is te danken aan de vindingrijkheid van de ingenieurs in Weissach. En ook aan het feit dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan op de plek waar bij een voertuig met een verbrandingsmotor de uitlaatpijpen zitten.

Illustraties: Design Hoch Drei 

De ontwikkelaars kwamen met een oplossing voor een fietsdrager waarvoor zij reeds octrooi hebben aangevraagd: een directe verbinding met de lengteprofielen van de zelfdragende carrosserie. Deze wereldwijd unieke constructie zorgt voor een uitstekende stabiliteit, die Porsche meteen testte als onderdeel van de typegoedkeuring van de Taycan Cross Turismo. Inclusief hogesnelheidstest in Nardò.

De uitzonderlijk lage positie van de fietsdrager van Porsche Tequipment minimaliseert aerodynamische verstoring, wat de actieradius ten goede komt. De montage is uiterst eenvoudig: twee kleine panelen in de achterbumper verwijderen, de draagstangen erin schuiven en ze 45 graden draaien. Vervolgens de drager plaatsen en in drie stappen openklappen. Klaar. En veilig, want elke stap vergrendelt de vorige – en als een handeling niet wordt voltooid, kan de procedure niet worden voortgezet. Poka yoke, een Japanse term, noemen ingenieurs dit foutpreventieprincipe. Porsche gebruikt het ook bij de voertuigassemblage zelf.

Het bevestigen van de fietsen is ook gemakkelijk omdat de afstand tussen de rails 38 centimeter is (in plaats van de gebruikelijke 20 centimeter), waardoor sturen en pedalen elkaar niet in de weg zitten. Bovendien zijn er ook een oprijplaat en gebogen afstandhouders verkrijgbaar. Met die afstandhouders kunnen alle framevormen perfect worden vastgezet, waarbij de beperkte klemkracht ervan ook kwetsbare carbonframes beschermt. Na de montage kan de bagagedrager met hydraulische demping elegant en beheerst wegklappen, voor eenvoudige toegang tot de bagageruimte. Dankzij de qua functie en gewicht geoptimaliseerde gemengde constructie van aluminiumlegeringen, hogesterktestaal en vezelversterkte kunststoffen is het geheel ongeveer twintig kilogram lichter dan een conventioneel systeem bestaande uit fietsdrager en trekhaak. Het laadvermogen van vijftig kilogram is meestal ook voldoende voor een derde fiets. Hiervoor is een speciale uitbreidingsset nodig, die ook nog op een later moment kan worden toegevoegd.

Dankzij de geringe transportafmetingen (ingeklapt 26 × 75 × 89 centimeter) past de fietsdrager perfect in de kofferbak. Optioneel biedt Porsche Tequipment een praktische tas aan.

Belangrijk: bij de bestelling van een nieuwe auto moet wel al rekening worden gehouden met de montagevoorbereiding voor de fietsdrager.

Johannes Winterhagen
Johannes Winterhagen

Verbruiksgegevens

Taycan Cross Turismo-modellen

WLTP*
  • 24.8 – 21.3 kWh/100 km
  • 0 g/km
  • A Class

Taycan Cross Turismo-modellen

Verbruiksgegevens
stroomverbruik gecombineerd (WLTP) 24.8 – 21.3 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 0 g/km
CO₂ class A