Onderhuids

De chique buitenkant ontbreekt nog volledig als ontwikkelingsingenieur en autocoureur Lars Kern de toekomst test: de techniek van de Mission R. Het zou de basis kunnen worden van de eerste volledig elektrische racewagen voor de klantensport van Porsche.

   


Begin september was het de blikvanger op de Internationale Autosalon (IAA) in München: de Mission R. De volledig elektrische racewagen is vooralsnog slechts toekomstmuziek. Een schets van hoe deze toekomstige stijlexpressie eruit zou kunnen zien – getoond in de vorm van een conceptauto voor een volledig elektrische sportwagen van Porsche.

Het ontwerp – exterieur en interieur – fascineert, polariseert en is onderwerp van gesprek. En zo hoort het ook – studiemodellen zijn marktonderzoek. Vaak zijn het alleen maar fraai vormgegeven omhulsels. Tentoonstellingsobjecten zonder motor of techniek. De Mission R is echter al een hoogwaardige raceauto.

Spectaculair:

Spectaculair:

The Mission R study is a rolling racing laboratory.
“Dat is de filosofie van Porsche.” Michael Behr

“Dat is de filosofie van Porsche”, zegt Michael Behr. Als technisch projectleider stuurt hij de bij Mission R betrokken afdelingen aan om de haalbaarheid in het oog te houden. “Dit prototype is in eerste instantie natuurlijk een showauto, maar voldoet desondanks aan de hoogste technische normen.”

Onder de tentoongestelde carrosserie is de Porsche-strategie voor duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid gerealiseerd. Terwijl het merk al puur elektrisch rijdt in de Formule E, synthetische brandstoffen gebruikt in de Porsche Mobil 1 Supercup en een nieuwe hybrideracewagen ontwikkelt voor enduranceraces, worden met de Mission R nu ook elektrische races voor klanten voorbereid.

“Ik was zo blij als een kind!” Lars Kern

Porsche laat zelden dergelijke futuristische conceptauto’s zien. Maar als dat gebeurt, leidt dat meestal tot succes. Denk aan de Boxster. Dat concept werd in 1993 in Detroit gepresenteerd. Of de Carrera GT: Walter Röhrl reed ermee langs het Louvre in Parijs in 2000. Daarna in 2010 het concept van de 918 Spyder, dit keer in Genève. De Taycan-voorganger Mission E volgde op de IAA in 2015. Behr was ook van de partij bij de Mission E. “Het zijn projecten met een enorme tijdsdruk,” bekent hij, “maar tegelijkertijd zijn het ook ingenieursdromen die vanaf nul beginnen.” De Mission R heeft geen rolmodel. Hij is er zelf een.

Reële diepgang in denken

Vanuit de eisen van Porsche is het onvoldoende om alleen een rijdend chassis te bouwen dat de visie van de ontwerpafdeling vertegenwoordigt. Het denkraam van Weissach vereist ook de prestaties van conceptauto’s. In het creatieproces wordt elke stap in het CAD-programma (Computer Aided Design) uitgevoerd met dezelfde kwaliteit als bij een preproductie-model.

Inkijk:

Inkijk:

Still no sign of the diffuser, but the rear electric motor takes center stage.

De Mission R heeft vierwielaandrijving en levert 800 kW (1088 pk). Dat vermogen komt van twee elektromotoren. Die zijn, net als de ééntraps-versnellingsbak, ook in Zuffenhausen gebouwd. Met een streefgewicht van minder dan 1500 kilogram moet de sportwagen in minder dan 2,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Afhankelijk van de gekozen overbrenging ligt de topsnelheid boven de 300 km/u.

Dankzij de directe koeling van de stator – het vaste element van de elektromotor waarin de rotor draait – leveren de motoren een bijzonder hoog continuvermogen. De futuristische racewagen werkt met één oliekoeler en helemaal zonder water. De directe oliekoeling van de hoogspanningsaccu is gebaseerd op een innovatie die werd ontwikkeld voor de drievoudige Le Mans-winnaar Porsche 919 Hybrid. Ook het onderstel bestaat uit geavanceerde racetechnologie met dubbele draagarmen op de vooras. Zelfs aan een verwarmde voorruit voor goed zicht bij regenraces is gedacht. 

Stappen:

Stappen:

The steering column in the rolling chassis is still a temporary solution. The clay model allows flexible design of the shape.

“Tegelijkertijd hebben we geprobeerd om tot in het kleinste detail het gewicht zo laag mogelijk te houden”, legt Behr uit. Voorbeelden? Een ge-3D-printe versnellingsbakafdekking is dertig procent lichter dan een gegoten exemplaar. Door de extra remkracht tijdens de energieterugwinning kon het remsysteem twaalf kilogram lichter worden uitgevoerd. De composietcarrosserie is niet alleen vederlicht, maar ook duurzaam: hij bestaat hoofdzakelijk uit natuurvezels, aangevuld met onderdelen van koolstofvezel.

Weissach staat voor toptechniek, maar ook voor ambachtelijk werk. Het chassis van het geheime prototype werd gebouwd in Flacht, op de raceafdeling. Later volgde de verhuizing binnen Weissach naar ‘Bau 100’ – een zwaarbeveiligde vleugel onder het atelier van Style Porsche. Hier werden het silhouet en het interieur vormgegeven. 

Criteria:

Criteria:

Both the interior and exterior from Style Porsche meet the highest standards of racing functionality.

Testrit in de realiteit

Tussen deze stations moet het visionaire chassis de buitenlucht in – nog altijd zonder beschermende carrosserie. Voor het testen op de slipbaan van het eigen testcircuit. Deze eerste functietest, minder dan een half jaar voor de première op de IAA, is een belangrijke mijlpaal. Het doet er niet toe dat veel onderdelen op dit moment nog provisorisch zijn. Voor de roll-out volstaat een stalen subframe; de definitieve kooi van composietmateriaal moet nog worden gemaakt. De stoel, het stuur en de pedalen zijn ook nog onderdelen van bestaande raceauto’s, de velgen zijn nog zonder de gebruikelijke centrale vergrendeling. Wat Lars Kern daar bestuurt oogt kaal. Hijzelf in vergelijking ook – de collega’s rondom dragen nog dikke gevoerde jassen op deze koude lentedag. “Er zijn zeker warmere werkdagen,” herinnert de ontwikkelingsingenieur zich met een lach, “maar ook beduidend slechtere. Om aan zo’n project te mogen deelnemen is absoluut emotioneel. Ik was zo blij als een kind!” Keer op keer stuurt hij de onvolledige conceptauto de testbaan op. Een paar sets banden later is ook de rembalans tussen de voor- en achteras in orde. “Wat me het meest verbaasde was hoe geavanceerd de auto al was. En natuurlijk het onmiddellijk beschikbare, enorme koppel en de totale rijdynamiek. Toen wist ik zeker: hier wordt hier iets gecreëerd dat veel plezier gaat brengen.”

Heike Hientzsch
Heike Hientzsch