Kleurenpret

Jeffrey Docherty combineert zijn passies voor vormen, kleuren en historische motorsport tot Porsche-kunst met humor en gelaagdheid, onder andere voor de cover van deze 400e Christophorus.

   

“De Christophorus maakt deel uit van het Porsche-DNA.” Jeffrey Docherty

Thuis in Portland scrolt Jeffrey Docherty (42) op zijn iPad door zijn kunstportfolio. Bij een stuurwiel uit de jaren zestig heeft hij de originele houttinten bijvoorbeeld vervangen door geel, op een zalmkleurige ondergrond. De designer werkt graag met kleuren die als laktinten voor Porsche een cultstatus veroverden in de jaren zestig en zeventig. Zes jaar geleden begon Docherty illustraties te maken met Porsche-thema’s. Inmiddels heeft hij een wereldwijde gemeenschap van fans opgebouwd voor zijn tekeningen, die hij vooral via Instagram publiceert. De jaren zestig en zeventig vormen zijn favoriete decennia, en vooral in de beeldspraak van de motorsport uit deze tijd ziet hij een bijzondere esthetiek. Hij licht zijn fascinatie toe: “Ik zoek continu naar verrassende manieren om een nieuwe draai te geven aan een bepaald moment in de racegeschiedenis.” Het resultaat is een frisse blik op bekende beelden, die hij met abstracties, humor en gelaagdheid voorziet van een nieuwe schoonheid en onverwachte zeggingskracht.

In 2019 werd hij geïnspireerd door een opzienbarend object op de Art Basel Miami. De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan had een banaan op de muur geplakt met zilvergrijze tape. Het gebogen fruit deed Docherty denken aan de remklauwen van Porsche. Hij nam de tape over en koos voor een hemelsblauwe achtergrond. De vrucht verving hij door een geel gelakte remklauw. Zodra hij het resultaat op Instagram postte, ging het viraal. Docherty, tevreden: “Mensen werden er vrolijk van en ze raakten in gesprek. Ik kon een specifiek moment uit de exclusieve wereld van kunst overbrengen naar de autowereld, een verband leggen met iets waar ik absoluut voor in vlam sta.”

De grafisch designer werkt al meer dan twintig jaar in de creatieve sector en is momenteel Senior Creative Director bij Nike. Als kind was hij al dol op auto’s, tekende ze steeds weer. Op een gegeven moment versmolten zijn passies voor design en auto’s met elkaar. In eerste instantie was hij vooral geïnteresseerd in luchtgekoelde Volkswagens, maar “toen werd ik gegrepen door de vroege modellen van Porsche”. Hij creëerde zijn eerste lustvolle iconische werken. En hij kocht zijn eerste sportwagen uit Zuffenhausen: een Porsche 911 SC. Bouwjaar 1978, maar met allerlei details heeft Docherty zijn wagen de look van een paar jaar eerder gegeven. Hij is niet alleen in de ban van de auto’s uit deze tijd. Ook de racepakken, helmen, stickers en borduursels fascineren hem, net als de geschiedenis van het merk en de continue aanwezigheid van Porsche in de motorsport. En de subtiliteit, de finesse, de terughoudendheid. “Het design is tijdloos mooi”, vindt hij. “Iedereen weet wat een Porsche kan. Daarom is een protserig uiterlijk overbodig. Porsche kan het zich veroorloven om heerlijk onopdringerig te zijn.”

Tijdens de pandemie creëerde Docherty talloze werken in de kelder van zijn huis in Portland, Oregon – een studio aan huis tussen Carrera-baan en archief. Hier bevinden zich kunstafdrukken van zijn illustraties, skateboards en handdoeken die hij heeft vormgegeven, Porsche-modelauto’s en boeken. Eén daarvan gaat over Erich Strenger, die als grafisch designer vanaf 1951 bijna veertig jaar lang beeldbepalend was voor de brochures, posters en reclames van Porsche. Strenger is voor Docherty een grote inspiratie.

Uit een stalen kast haalt hij oude uitgaven van Christophorus tevoorschijn. “Deze heb ik gekocht omdat ik nieuwsgierig was naar de illustraties, foto’s en advertenties in die tijd.” Het voelt als een eer dat hij de cover van de 400e editie mocht ontwerpen. “De Christophorus is iets heel bijzonders, dit blad maakt deel uit van het Porsche-DNA.”

De terughoudendheid in het merkdesign past bij het karakter van Docherty, die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt. Ook hij treedt niet snel op de voorgrond. Zijn Instagram-kanaal heeft hem bekend gemaakt tot een niveau dat voor hem nog net dragelijk is. Ondertussen illustreert hij Porsche-boeken. Coureurs laten Docherty hun helmdesign ontwerpen. Voor de organisatoren van de GP Ice Race in Zell am See, Constantin Klein en Ferdi Porsche, zoon van dr. Wolfgang Porsche, ontwierp Docherty een Porsche 911 als art car.

Ontspanning:

Ontspanning:

Drawing on an iPad is how Docherty relaxes and recharges.

De passie voor klassieke auto’s zit bij Docherty in de familie. In Twizel, een klein dorpje met 1600 inwoners op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, werkten zijn vader en grootvader als monteurs. Docherty herinnert het zich nog goed: “Pa was ook monteur voor een raceteam en bijna ieder weekend sleepte hij het gezin naar een oldtimer-evenement.” Daarna tekenden hij en zijn broer David de auto’s na of ze bouwden kleine modellen van karton. Later verhuisde het gezin naar Christchurch, waar Docherty als tiener ging skateboarden en al begon om designs te ontwerpen voor lokale skateshops en snowboardmerken. “Ik ben één van die gelukkige mensen die al heel jong wisten wat ze het allerliefste doen.”

Hij volgde een kunstopleiding, werkte bij een ontwerpbureau en verhuisde in 2003 naar Australië, waar hij werkte voor magazines en verschillende bureaus. In Melbourne leerde hij zijn vrouw kennen, de Amerikaanse Jenafer Matthews. Het stel ging naar New York, waar hij onder andere voor The New York Times Magazine werkte. In de studio’s en op de redactievloeren leerde hij om niet alleen maar een mooi plaatje te maken, maar met zijn illustraties ook een verhaal te vertellen. Sinds 2012 woont het stel met hun achtjarige zoon Asher in Portland.

Als Jeffrey Docherty thuis achter het stuur van zijn Mexicoblauwe 911 SC kruipt, hoeft hij niet ver te rijden om op te gaan in de community rondom het merk. Zijn wijk, Arbor Lodge in het noorden van de stad, heeft zelfs twee hallen waar Porsche-liefhebbers bezig zijn met hun klassiekers. Hij stopt voor een praatje, tech talk. “De Porsche-gemeenschap van Portland is net een familie. Iedereen is op de een of andere manier met elkaar verbonden of kent iemand die iemand in het wereldje kent.” Ons plezierritje wordt begeleid door het geluid van motoren op volle toeren, dat overwaait van de Portland International Raceway. “Heerlijk”, grijnst Docherty.

Hij rijdt naar See See Motor Coffee in de hippe wijk St. Johns. Naar de St. Johns Bridge is het vanaf hier nog maar twee minuten. De brug vormt de poort naar de heuvels rondom de stad, met bochtige wegen, een landschap vol verzadigd groen en een prachtig panorama. Jeffrey Docherty geniet van de rit. Voor hem zijn dit soort uitjes net zo ontspannend als zijn Porsche-kunst. “Ik heb alleen maar mijn iPad en mijn stylus nodig, dus ik kan overal tekenen”, legt hij uit. “Dat maakt mijn hoofd vrij en ik kan opladen. Zo moet het ook blijven. Mijn passie mag me nooit onder druk zetten of aanvoelen als werk.”

Helene Laube
Helene Laube

Verbruiksgegevens

Taycan 4 Cross Turismo

WLTP*
  • 24.8 – 21.4 kWh/100 km
  • 0 g/km
  • A Class

Taycan 4 Cross Turismo

Verbruiksgegevens
stroomverbruik gecombineerd (WLTP) 24.8 – 21.4 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 0 g/km
CO₂ class A

Taycan Turbo

WLTP*
  • 23.6 – 20.2 kWh/100 km
  • 0 g/km
  • A Class

Taycan Turbo

Verbruiksgegevens
stroomverbruik gecombineerd (WLTP) 23.6 – 20.2 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 0 g/km
CO₂ class A