ICON: Nummer 1

Het decor vormt een schilderachtig Alpenpanorama. Op de voorgrond zit Marianne Konnerth. Het is haar enige optreden als model en ze draagt een goed gekozen sportieve outfit. De kleuren van haar gestreepte trui sluiten aan bij de gele koplampen en het rode interieur van de Porsche 356. Vanaf de Klausenpas in Zwitserland stuurt de fotograaf een heldere boodschap: vrouwen rijden Porsche.

   

Heinz Hering werkte normaal gesproken als fotojournalist voor de Münchner Illustrierte, met rapportages over politiek, dagelijks leven en cultuur. Voor deze opdracht moest hij de allereerste cover van een nieuw merkmagazine vormgeven – in kleur. Hering wist dat het niet voldoende was om het product alleen maar elegant op de foto te zetten. Het doel was om emoties op te wekken, optimisme over te brengen. Let wel: in 1952 was het puin van de oorlog nog lang niet overal opgeruimd. Maar de foto zegt: we reizen weer. We doen weer aan sport. We rijden de bergen in. En wel met een auto die meer dan elegant is.

In juli 1952 verscheen de allereerste Christophorus-uitgave als “Tijdschrift voor de vrienden van het Huis Porsche”, zoals de subtitel luidde. Het blad had veertig pagina’s in A4-formaat en was gedrukt op glad papier. Het kostte anderhalve Duitse mark, in die tijd een behoorlijk bedrag. Het magazine als geheel was een zelfbewust statement van het merk Porsche, dat toen nog relatief jong was. Achteraf gezien was deze eerste uitgave dan ook een mijlpaal op het gebied van merkcommunicatie in print.

Christophorus is sindsdien zonder onderbreking verschenen. De bedenkers en initiatiefnemers: hoofdredacteur Richard von Frankenberg (die vanaf 1953 ook als fabrieksrijder in dienst was) en grafisch designer Erich Strenger. Strenger creëerde ook het titelwoordmerk: in de eerste uitgaven getekend, daarna breder in het lettertype Akzidenz Grotesk, en uiteindelijk als compacte lettergrepen in het modernere Helvetica.

De covers laten Sprengers rijkdom aan ideeën zien, met steeds weer nieuwe coverdesigns die aansloten bij de tijd. En natuurlijk: de auto. In het begin voor achtergronden die reisverlangen opwekken, later in speelse collages, en recenter vaak op zichzelf staand, ingezoomd of in een uitsnede. Porsche als symbool voor mobiliteit, dynamiek en topprestaties – in de techniek en in het design. Tegenwoordig verschijnt Christophorus vier keer per jaar in dertien verschillende talen. Het magazine is meermaals bekroond en biedt zeker in het digitale tijdperk een tastbaar, blijvend genoegen, dat verlangens opwekt en bevredigt. In september 2021 verschijnt de vierhonderdste uitgave. Met hun cultstatus gelden alle edities als verzamelobject – een gedrukt stuk autogeschiedenis.