Big loop
Kunstmatige intelligentie (KI) speelt bij Porsche op dit moment al een belangrijke rol in de ontwikkeling. In de nabije toekomst zullen experts de functies in de sportwagens van Porsche door middel van machinaal leren ook rechtstreeks op de weg kunnen aanscherpen.
Illustraties: Design Hoch Drei
Big loop is de benaming voor de permanente gegevensuitwisseling tussen voertuig en backend, de gegevens-verwerking op de achtergrond. Met KI kan deze big loop de rijassistentiesystemen en andere functies continu scherper stellen. Versimpeld weergegeven met de adaptieve cruisecontrol (ACC) als voorbeeld, kan dat in de toekomst als volgt functioneren: multisensoren in de wagen registreren elke beweging en verandering van positie, ook de afstand tot de auto ervoor. De boordcomputer verzendt via het mobiele netwerk continu informatie naar de cloud in de vorm van een stroom geanonimiseerde gegevens. Binnen deze krachtige IT-infrastructuur worden de gegevens vervolgens verwerkt door algoritmen die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Verbeterde functies of nieuwe toepassingen die op basis hiervan worden ontwikkeld, kunnen dan eerst op de achtergrond worden uitgetest – in de zogeheten shadow mode. Terwijl de ACC normaal blijft doorwerken, draait de nieuwe variant daarnaast als een schaduw in een aparte hardware-omgeving.
De softwareontwikkelaars beoordelen elke door KI ontwikkelde toepassing en beslissen dan telkens of deze ook voor de klant actief mag worden. Als hun oordeel positief uitvalt, wordt de activering via het mobiele netwerk uitgevoerd als over-the-air-update voor de auto. En daarmee is de cirkel van de big loop dan rond.
In het vervolg zullen tijdrovende cycli duidelijk korter kunnen verlopen dankzij deze geïntegreerde datalussen en de bliksemsnelle simulatie in het ontwikkelingscircuit. Een belangrijke stap is hiervoor al gezet: als eerste model van Porsche is de Taycan al voorbereid op over-the-air-updates.
De basis voor een maximale optimalisatie via de big loop is een uitgebreide database. Wat dat betreft is Porsche in het voordeel dankzij de samenwerking met andere merken van het Volkswagen-concern. De immense gemeenschappelijke database is samen met de softwareontwikkeling centraal gebundeld in het speciaal hiervoor opgerichte bedrijf Cariad (Car, I Am Digital). Aan de hand van deze data worden er systemen en functies ontwikkeld die van de ingenieurs bij Porsche hun eigen onmiskenbare DNA meekrijgen, assistentiesystemen die de veiligheid en het comfort verhogen. Ze kunnen in de file en bij het parkeren taken deels overnemen en bovendien zelfs fungeren als rijinstructeur. De beslissing blijft echter steeds bij de chauffeur en de optie om tijdens het rijden alles zelf te doen blijft bij Porsche altijd gewaarborgd.