Waarom niet meteen nu!

Moderne racetechnologie voor op de weg: in de nieuwe Porsche 911 GT3 komen de krachtigste kenmerken van het merk Porsche samen tot een geweldig geheel. Extreme performance gaat samen met comfort voor het dagelijks leven. En passie tot in perfectie. Precies op dit moment.

Illustratie: Ioannis Karanasios

Experts:

Experts:

Walter Röhrl and Jörg Bergmeister share their enthusiasm for the Porsche 911 GT3.

Walter Röhrl draait de spannende film in zijn hoofd al meer dan twintig jaar af. “We hadden nooit gedacht dat een wagen uit de serieproductie de Nordschleife onder de acht minuten zou doen”, herinnert zich deze levende legende. Maar de allereerste Porsche 911 GT3 kon het. Uiteraard ook omdat de wagen over de Nürburgring werd gejaagd door een tweevoudig wereldkampioen rallyrijden. De stopwatch bleef in 1999 na 20,6 kilometer stilstaan bij 7:56,33 minuten. Een sensatie! Voor Jörg Bergmeister, destijds 23 jaar en net aangetreden als fabrieksrijder bij Porsche, was het duidelijk: de GT3 was zijn droomwagen. 

Meer downforce:

Meer downforce:

For use on the track, both the front diffuser as well as the imposing swan-neck rear wing can be adjusted manually.

Nu heeft Porsche de zevende editie van deze machtige sportwagen gepresenteerd. Bergmeister en Lars Kern katapulteerden zichzelf voor de laatste finetuning door de Groene Hel. Het absolute record uit vier ongeveer even snelle ronden op de tegenwoordig 20,8 kilometer lange testbaan bereikte ontwikkelingsrijder Kern in exact 6:59,927 minuten. Bijna een minuut sneller dan bij die eerste keer. “Een wereld van verschil”, zegt Röhrl.

In de jongste GT3 zit meer racetechniek dan in welke van zijn voorgangers ook, bijvoorbeeld in de lay-out van de vooras met dubbele wieldraagarmen, de uitgekiende aerodynamica met de elegant gewelfde achtervleugel en de markante diffusor. Bergmeister, nu 45 jaar oud, kent deze componenten maar al te goed: van de Porsche 911 RSR, de GT-fabrieksracer waarmee Porsche overwinningen binnenhaalde op Le Mans – en de wereldtitel. 

Indrukwekkende voertuigtechnologie:

Indrukwekkende voertuigtechnologie:

The 375 kW (510 PS; 911 GT3 (2023): brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 13.0 – 12.9 l/100 km, CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 294 – 293 g/km, CO₂ class G , CO₂ class weighted combined G ) four-liter, six-cylinder boxer engine in the Porsche GT3 originates in racing, as do the sophisticated aerodynamics and chassis technology.

Stimulerende soundsensatie

Alles even prachtig en hightech, maar de absolute sensatie was en blijft toch vooral die geweldige sound. “Dat voel je”, bevestigt Röhrl. “Daar is geen enkele autoliefhebber immuun voor.” Bergmeister knikt. Hij begeleidt een nieuwe generatie enthousiastelingen: “Mijn zoontje van drie vindt het altijd weer mooi als de sportuitlaat op vol staat.” De klinkende motor perst er zo’n 375 kW (510 pk) uit. De vierliter-zescilinder-boxermotor is gebaseerd op de racemotor van de 911 GT3 R en wordt in nagenoeg ongewijzigde vorm ook ingezet in de nieuwe 911 GT3 Cup. De techniek van deze powerunit komt in zijn geheel van Porsche Motorsport, ontwikkeld in Flacht, de legendarische plek aan de zuidelijke rand van het ontwikkelingscentrum in Weissach. 

De nieuwe GT3, in serie-uitvoering met versnellingsbak met dubbele koppeling, trekt in 3,4 seconden op van nul tot 100 km/u, met een topsnelheid van 318 km/u. Bij 8400 omwentelingen per minuut bereikt hij zijn maximale vermogen. “In twintig jaar tijd zijn praktisch alle verbeterpunten die voor de GT-racers zijn ontwikkeld in het seriemodel gevloeid”, concludeert Röhrl. 

911 GT3 (2023): brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 13.0 – 12.9 l/100 km, CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 294 – 293 g/km, CO₂ class G , CO₂ class weighted combined G

Van GT-racewagen naar het seriemodel

“Ik heb nog niet eerder met een seriemodel gereden dat zo goed was”, vertelt Bergmeister geestdriftig over het jongste speerpunt. “Je weet steeds precies wat de wagen doet.” 

Sterk silhouet:

Sterk silhouet:

The body of the GT3 is more muscular than ever. But thanks to lightweight construction, its weight is on par with its predecessor.

Röhrl beaamt dat: “Snelheid staat of valt met balans. En ik ben al mijn hele leven fanatiek bezig met gewicht.” Grijnzend klopt de man van 1,96 meter op zijn platte buik. “De nieuwe GT3 is veel groter en kan veel meer. Als ik dan hoor dat hij nog geen zeventig kilogram meer weegt dan destijds de eerste GT3, dan kan ik alleen maar zeggen: een wonder der techniek!”

Ook voor dit bijzonder lage gewicht is er gekeken naar de racerij. De kofferklep van koolstofvezelversterkte kunststof, de ruiten van lichtgewicht glas, de verbeterde remschijven en de gesmede lichtmetalen velgen: het komt allemaal van het circuit. Alleen de lichtgewicht sportuitlaat is in zijn eentje al goed voor tien kilogram gewichtsbesparing. De nieuwe GT3 is 1435 kilogram schoon aan de haak. Echte puristen kunnen de wagen bestellen met een handgeschakelde zesversnellingsbak en besparen dan nog eens zeventien kilogram. Aanvullende opties om het gewicht te optimaliseren zijn componenten als het dak van carbon met zichtbare structuur.

“Snelheid staat of valt met balans.” Walter Röhrl

Voor circuitgebruik is de visuele schakelassistent met gekleurde balken links en rechts van de toerenteller een uitkomst. De balken lopen geel op en als het optimale toerental om te schakelen is bereikt, flitsen ze blauw op. Ook die schakelflits is racetechnologie afkomstig uit Flacht. Daarnaast levert het nieuwe track-screen informatie die relevant is voor de performance, zoals bandenspanning, oliedruk, temperaturen en het vloeistofpeil. Met al deze details en nog veel meer staat de GT3 zonder meer garant voor puur plezier op het circuit. Maar dat niet alleen. 

De krachtigste in serie gebouwde 911 met boxermotor biedt voor zo’n messcherpe machine opvallend veel comfort voor dagelijks gebruik. En daar heeft ook Röhrl maar weinig aan toe te voegen: “Mensen vragen me vaak welke 911 mijn favoriet is”, lacht de topcoureur. “Dat is altijd de nieuwste – en de volgende!”

SideKICK: Talk in 9:11 Magazine en The Porsche Podcast

In het Engels voert Rudolph een gesprek met Frank-Steffen Walliser, hoofd van deze modelreeks, en merkambassadeur Mark Webber over de magie van die twee letters. Op newsroom.porsche.com/podcast staan alle afleveringen inclusief transcripties in het Duits en Engels (de Engelstalige opnames staan op newsroom.porsche.com). Zonder schriftelijke versies zijn ze ook beschikbaar op alle podcast-platformen.

Walter Röhrl en Jörg Bergmeister ontmoetten elkaar voor 9:11 Magazine voor een gesprek over de nieuwe Porsche 911 GT3. Op 911-magazine.porsche.com kun je de gedachtewisseling tussen de twee coureurs in zijn geheel op film bekijken. De mythe van de GT is ook het onderwerp van The Porsche Podcast. In de Duitstalige versie ontvangt Sebastian Rudolph, hoofd Communicatie bij Porsche, Jörg Bergmeister voor een gesprek met Andreas Preuninger, verantwoordelijk voor de afdeling waar de GT wordt ontwikkeld.

Racekunst
De cover van deze editie is gebaseerd op een historisch voorbeeld. Het is een verwijzing naar een affiche uit 1983, ontworpen door Erich Strenger. Deze grafisch ontwerper uit Stuttgart werd in 1951 door Porsche in huis gehaald. Strenger drukte zijn stempel op Christophorus en bepaalde met zijn affiches voor races mede het beeld van het merk. De afbeelding links toont een Porsche 956 zoals ook Jacky Ickx reed. De Belg werd in 1983 wereldkampioen Endurance.

Heike Hientzsch
Heike Hientzsch

Verbruiksgegevens

911 GT3 (2023)

WLTP*
  • 13.0 – 12.9 l/100 km
  • 294 – 293 g/km
  • G Class
  • G Class

911 GT3 (2023)

Verbruiksgegevens
brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 13.0 – 12.9 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 294 – 293 g/km
CO₂ class G
CO₂ class weighted combined G