News

Nieuws uit de wereld van Porsche.

   

Porsche test synthetische brandstoffen op de racebaan

Samen met ExxonMobil zet Porsche vaart achter het ontwikkelen en testen van duurzame brandstoffen. Al in het seizoen van 2021 rijden alle nieuwe 911 GT3 Cup-raceauto’s in de Porsche Mobil 1 Supercup met een nieuwe brandstof die door ExxonMobil is samengesteld. Deze is hoofdzakelijk gebaseerd op een innovatieve biobrandstof die is gemaakt van biologisch afval. De volgende grote stap: in de loop van het seizoen 2022 worden e-fuels voor het eerst ingezet in de merkencup, die internationaal in het kader van geselecteerde Formule 1-races wordt georganiseerd. Deze synthetische brandstoffen vormen het zwaartepunt van de samenwerking tussen ExxonMobil en Porsche en worden met duurzame energie uit waterstof en kooldioxide uit de lucht geproduceerd. Met de op e-fuels gebaseerde Esso Renewable Racing Fuel kan de CO₂-uitstoot worden verminderd met tot 85 procent.¹

“Puur elektrisch aangedreven voertuigen hebben voor ons de hoogste prioriteit,” benadrukt Porsche-ontwikkelingsdirecteur Michael Steiner, “maar e-fuels vormen een uitstekende aanvulling op onze aandrijvingsstrategie. Met het oog op de toekomst bieden ze de mogelijkheid dat auto’s met verbrandingsmotoren en plug-inhybrides vrijwel CO₂-neutraal kunnen rijden.” Door de samenwerking met ExxonMobil kan Porsche de e-fuels onder veeleisende omstandigheden op de racebaan testen. “Zo zetten we een verdere stap op weg naar een marktrijpe e-fuel met een beperkte uitstoot, die traditionele brandstoffen kan vervangen.”

De e-fuels komen uit de pilotinstallatie Haru Oni in Chili. Daar, in het Chileense deel van Patagonië, is voldoende windkracht beschikbaar. Uit windenergie en water ontstaat ‘groene’ waterstof, die dan met kooldioxide uit de lucht wordt gecombineerd tot methanol. De technologie van ExxonMobil zorgt in de volgende processtap, de zogenoemde methanol-naar-gasoline-synthese, voor de omzetting van methanol in synthetische nafta.

Al in de pilotfase zou vanaf 2022 ruim 130.000 liter e-fuel per jaar moeten worden geproduceerd. Het e-fuel-project maakt deel uit van de decarbonisatie- en duurzaamheidsstrategie van Porsche op weg naar de voor 2030 beoogde formele CO₂-neutraliteit.


1 De hier aangegeven vermindering van de uitstoot van broeikasgassen heeft betrekking op de vergelijking tussen de berekende Product Carbon Footprint (PCF) van de duurzame componenten in de Porsche Mobil 1 Supercup- racebrandstof en een basiswaarde van 94 gram CO₂e/MJ volgens de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie. De uitstootvermindering van tot 85 procent door duurzame in plaats van traditionele componenten is gebaseerd op PCF-berekeningen volgens ISO 14067 (well-to-wheel-benadering in de hele toegevoegde-waardeketen van de brandstof). Er wordt rekening gehouden met uitstoot die samenhangt met grondstoffen, productie, transport en verbranding bij het tot stand brengen van het hier vernoemde mengsel met duurzame componenten. Voor de vergelijking werd gebruikgemaakt van een functie-eenheid van 1 MJ brandstof.

Eindeloze energie:

Eindeloze energie:

Constant strong winds sculpt trees into flaglike figures in southern Chile. This wind power is used to produce e-fuels.

Première: digitaal en wereldwijd

Al tien jaar organiseert het Porsche Museum de Sound Night. Elke keer waren de kaartjes – eerst 911 stuks, later vierduizend – meteen uitverkocht. In 2021 kan het unieke klankvuurwerk van Porsche voor het eerst wereldwijd online worden bijgewoond. Vanaf 18 september weerklinkt het geluid van raceauto’s en kostbaarheden uit de bedrijfsverzameling in het museum en het ontwikkelingscentrum in Weissach naar aanleiding van het vijftigjarige jubileum van de vestiging. Een van de presentators is de voormalige Formule 1- en Porsche-coureur Mark Webber. Deze gepassioneerde merkambassadeur uit Australië is ondertussen zelf deel gaan uitmaken van de racegeschiedenis. De Sound Night wordt uitgezonden in drie talen: Engels, Duits en Frans.

Geselecteerde voertuigen en voornamelijk ongedempte motoren nemen het publiek mee op een spannende reis door de racegeschiedenis van het merk. De reisleiding bestaat uit race-ingenieurs uit Weissach, tijdgenoten en voormalige en actieve coureurs zoals Walter Röhrl, Hans-Joachim Stuck, Timo Bernhard en Jacky Ickx. Naast de Taycan, die voor het geluid van de toekomst staat, bestaat het orkest uit bijzondere Porsche-schatten zoals de 924 Carrera GTS Rallye, 962 C Coupé en 911 Typ 901 (Nr. 57). De instrumenten heten aantal cilinders, cilinderinhoud, ontstekingsvolgorde en motorontwerp. De melodieën van veelbelovend geborrel, fel geschetter, sonoor gebrom en luchtgekoeld geratel zijn allemaal gecomponeerd door ingenieurs uit Weissach. Het is geen toeval dat alleen een Porsche klinkt als een Porsche. Actuele programma-informatie is beschikbaar op porsche.com/museum.

Soundcheck 2018:

Soundcheck 2018:

Norbert Singer, Stéphane Ortelli, and the Porsche 911 GT1 ’98.
Actie:

Actie:

At the 2018 event, Lars Kern fires up the Porsche 804 Formula 1 that won the 1962 French Grand Prix.

Apps voor kennismaking en welbehagen

Porsche benadrukt strategische samenwerking en creatieve uitwisseling met innovatieve start-ups. Als lid van het netwerk Startup Autobahn neemt de sportautofabrikant de projectgebonden sponsoring op zich. Zo ook voor drie nieuwe digitale oplossingen.

De start-ups SevenD en Visometry hebben een toekomstgericht alternatief ontwikkeld voor de klassieke gebruiksaanwijzing voor de Porsche Taycan. Met Augmented Reality-technologie (AR) kunnen gebruikers de volledig elektrische sportauto met hun smartphone tot in detail leren kennen. Zo wordt bijvoorbeeld het proces van laden en recupereren uiteengezet (zie bovenstaande afbeelding). Onderdelen zoals accu’s, elektromotoren en delen van het interieur zijn met kleur gemarkeerd en kunnen door de app-gebruiker als animaties verder worden verkend. De app werkt op basis van het iOS-besturingssysteem en wordt momenteel uitvoerig getest.

Samen met de start-up Maaind uit Londen werkt Porsche aan twee projecten die de emotionele rij-ervaring willen uitbreiden met een persoonlijk gevoel van welbehagen. Daarvoor worden twee neuro-adaptieve technologieën ingezet. Zo kunnen mentale gesteldheden impliciet en continu worden gemeten om afwijkingen te herkennen. De app Feel-Good-Coach legt de actuele stemming en het stressniveau van bestuurders vast. Dat gebeurt op basis van de stem en de gegevens van draagbare devices, zoals een smartwatch. De app berekent vervolgens in real time een feel-good-score en geeft feedback en voorstellen voor stressvermindering. Tijdens de rit biedt de app verschillende adem- en meditatie-oefeningen of er wordt kalmerende muziek afgespeeld. Als het voertuig stilstaat, geeft de app oog- en lichaamsoefeningen en voedingstips.

Het tweede project heet Mood DJ. Deze app verhoogt het welbehagen op speelse wijze door uit te nodigen tot zingen en daarvoor punten te geven. Hierbij gaat het er niet om zo mooi of zuiver mogelijk te zingen: het systeem analyseert vooral hoe gelukkig of rustig het gezang klinkt. De algoritmen van de app creëren op basis van de gemeten mentale gesteldheid vervolgens een persoonlijk ontspanningsaanbod om het welzijn van de inzittenden te verhogen. Beide projecten, Feel-Good-Coach en Mood DJ, worden momenteel door Porsche intern en in China en Duitsland door marktonderzoek getest.

Slimme helpers:
Door middel van AR-technologie kunnen gebruikers de functies van de Porsche Taycan realistisch ervaren. 
De Feel-Good-Coach (hieronder) bekommert zich om het welbehagen.

Patricks passie

De vreugdetranen zijn onvergetelijk: in 2015 stond Patrick Dempsey als tweede op het podium in Le Mans. Vierentwintig uur lang had hij samen met Patrick Long en Marco Seefried afwisselend achter het stuur van de Porsche 911 RSR in de GTE Am-klasse gezeten. “Het was overweldigend om van daarboven uit te kijken over duizenden fans. Daarmee kwam mijn grootste droom uit”, zegt de Amerikaan nu nog. Hard trainen en zijn passie voor Porsche vormden daarvoor de basis. De acteur, die onder andere bekend is als dokter Derek Shepherd in de tv-serie Grey’s Anatomy, deed zelfs een stap terug in zijn carrière.

“Porsche heeft in mijn leven altijd een bijzondere plaats ingenomen. Als kind was ik al een grote fan”, aldus de 55-jarige. “Het was dan ook een inspirerende ervaring om zo nauw met de Porsche-motorsportfamilie samen te werken.” Sinds 2021 is de Hollywoodster het gezicht van Porsche Design Eyewear. Authentieker kan een ambassadeur voor het lifestyle-merk niet zijn, want zelfs de initialen, PD, zijn identiek.  

Als coureur weet Dempsey hoe belangrijk het is om goed te kunnen zien. Hij waardeert dan ook de flexibiliteit van de verwisselbare glazen van de nieuwe P’8928 P Collector’s Edition. De kleurencombinatie van de P’8928 van donkergrijs en zwart past perfect bij de elegante en puristische stijl van de acteur en draagt daarom de kleurcode ‘P’ van Patrick. De vormgeving doet denken aan een klassieker. In 1978 ontwierp professor Ferdinand Alexander Porsche ’s werelds eerste zonnebril met verwisselbare glazen. Van deze P’8478 werden miljoenen exemplaren verkocht. Dit ontwerp was de voorganger van de P’8928 met zijn moderne square aviator-look. In de nieuwe Collector’s Edition verkoopt Porsche Design deze bril samen met vier paar extra verwisselbare glazen in een fraaie Traveller Box. Het lichte montuur van zuiver titaan sluit goed aan bij de smaak van coureur. De gelimiteerde P’8928 van de Collector’s Edition inspired by Patrick Dempsey is exclusief verkrijgbaar bij de vakhandel en in de Porsche Design Stores. Ook kan hij online worden besteld op porsche-design.com en shop.porsche.com.

Blikvanger:

Patrick Dempsey appreciates the flexibility of the new P’8928.

Flexibel woonidee voor de toekomst

Door een internationaal netwerk van hoogwaardige wooncomplexen kunnen gepensioneerden hun resterende tijd als reis plannen. Leden van The Embassies kunnen voor lange termijn een appartement huren en op wisselende locaties wonen. Zo wordt onafhankelijk wonen voor gepensioneerden flexibeler. Forward31 breidt zijn portefeuille uit met de start-up The Embassies. Als Company Builder is Forward31 een eenheid van Porsche Digital en bouwt met oprichters veelbelovende start-ups op.

De digitalisering van Porsche omvat het ontsluiten van nieuwe bedrijfsactiviteiten. Een daarvan houdt zich bezig met het wonen van de toekomst. Het Zwitserse bedrijf The Embassies ontwikkelt hiervoor een digitaal platform en exclusieve ruimtes. De start-up wil locaties creëren in ongeveer dertig grote steden met een hoge kwaliteit van leven. Daartoe behoren metropolen als San Francisco, New York, Londen, Zürich, Kopenhagen en Berlijn. De eerste Embassy wordt waarschijnlijk in 2022 in gebruik genomen. In het middelpunt van het programma voor premiumwoonruimte staan aantrekkelijke gebouwconcepten, conciërgediensten, sociale interactie en inspirerende vrijetijdsbelevenissen.  

Premiumwoonruimte voor gepensioneerden:

Premiumwoonruimte voor gepensioneerden:

Members of The Embassies can avail themselves of international locations.

Meer informatie

https://charlieduke.com/

Verbruiksgegevens

Taycan (2023)

WLTP*
  • 23.9 – 19.6 kWh/100 km
  • 0 g/km
  • A Class

Taycan (2023)

Verbruiksgegevens
stroomverbruik gecombineerd (WLTP) 23.9 – 19.6 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 0 g/km
CO₂ class A

Taycan Turbo S

WLTP*
  • 23.4 – 22.0 kWh/100 km
  • 0 g/km
  • A Class

Taycan Turbo S

Verbruiksgegevens
stroomverbruik gecombineerd (WLTP) 23.4 – 22.0 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd (WLTP) 0 g/km
CO₂ class A