Lap Time: 2:00,800 min.

Medio jaren zestig is Japan een land met een opkomende (auto-)industrie. Ongeveer 120 kilometer ten zuidwesten van Tokio wordt er in 1966 een bijzonder internationaal circuit geopend: de Fuji Speedway.

   

Twee jaar eerder vonden in Tokio de Olympische Zomerspelen plaats en in 2021 zullen deze opnieuw in de Japanse hoofdstad worden gehouden.

Fuji Speedway is een spectaculair hogesnelheidscircuit. Een 1,5 kilometer lang recht stuk gaat over in een plankgas-kombocht naar rechts met 30 graden verkanting. Elke passage van deze hobbelige steile wand, Daiichi genaamd, is roekeloos flirten met het lot. Dat maakt de jonge Tetsu Ikuzawa niets uit. Deze zoon van een kunstenaar uit Tokio is een natuurtalent. Hij is de eerste Japanner die de overstap waagde naar de Britse Formule 3. Om het seizoen daar te financieren, hoopt hij op het aantrekkelijke prijzengeld van 1,75 miljoen yen (toentertijd ongeveer 5000 dollar) bij de Japanse Grand Prix in mei 1967. Hij huurt een Porsche 906 Carrera 6 van importeur Mitsuwa. Deze straatlegale racewagen uit Zuffenhausen met zijn tweeliter-zescilindermotor is ideaal voor dat circuit. Met een fantastische rondetijd van onder twee minuten pakt Ikuzawa de pole.

De race wordt een adembenemend duel tussen Ikuzawa en Tadashi Sakai, ook in een Porsche 906. Beide coureurs zijn pas 24 jaar, zeer getalenteerd en uiterst ambitieus. Ze worden gezien als toekomstige nationale beloftes. Sakai heeft de betere start, maar Ikuzawa worstelt zich erlangs en leidt tot de 18e van 60 ronden. Dan maakt Ikuzawa een fatale schakelfout: hij schakelt naar de eerste versnelling in plaats van de derde. Zijn onvermijdelijke spin geeft Sakai de leiding, terwijl Ikuzawa naar de pits gaat voor brandstof. Sakai volgt een andere strategie dan zijn rivaal. Dankzij een behoudende rijstijl hoopt hij de 360 kilometer te kunnen overbruggen zonder bij te tanken. Ikuzawa hoeft echter niet op het verbruik te letten, valt aan en passeert Sakai opnieuw in de 34e ronde. Vier ronden later gaat Sakai toch weer aan kop. Ikuzawa onderneemt een gewaagde tegenaanval aan het begin van de monumentale kombocht: hij maakt een schijnbeweging naar rechts, verrast Sakai dan over links bovenaan de wand en sprint weg. Daarbij zet hij de snelste rondetijd van de race neer – 2:00,800 minuten!

Voor Sakai eindigt de race met een koprol bij 250 km/u na een klapband; hij blijft nagenoeg ongedeerd. Ikuzawa’s geluk zit niet alleen in het prijzengeld: na deze topprestatie krijgt hij voor het seizoen 1968 een stoeltje in het Porsche-fabrieksteam.

3 mei 1967

Grand Prix van Japan
Fuji Speedway, Japan
5,999 kilometer lang traject
Tetsu Ikuzawa / Porsche 906 Carrera 6

Franz Ponder
Franz Ponder