Editorial: Verantwoording voor vandaag en morgen
Om de dag van morgen gestalte te geven, zullen we vandaag al moeten handelen. Dat geldt voor ieder van ons. En ook voor bedrijven. Met Strategie 2030 plaatst Porsche nu al wegwijzers naar de toekomst.
Daarbij staat de mens centraal, want het zijn de mensen die alle activiteit op gang brengen. Wij concentreren ons op onze klanten. Op fascinerende producten. En vooral op de duurzaamheid van wat we ondernemen. Onze missie: de dromen van mensen in vervulling laten gaan.
Porsche neemt zijn verantwoordelijkheid – voor de samenleving en voor de toekomstige generaties. Ons ambitieuze streven is om vanaf 2030 formeel CO₂-neutraal te zijn. En daarbij houden we de blik gericht op de gehele waardeketen, van de ontwikkeling en de productie tot en met het gebruik en de recycling van onze producten. Met deze alomvattende benadering neemt Porsche het voortouw binnen de automobielindustrie, is het bedrijf een pionier in duurzame mobiliteit.
Sinds 2016 hebben wij duurzaamheid vast verankerd als centraal element in onze strategie. Nu al worden onze auto’s in Zuffenhausen en in Leipzig CO₂-neutraal gefabriceerd. Daarvoor maken we gebruik van hernieuwbare vormen van energie en van biogas. De volgende stap zal zijn dat we dit ook van onze toeleveranciers zullen eisen. Om de gevolgen voor het klimaat van een auto in de gebruiksfase terug te brengen tot nul, zetten we voor de lange termijn onze kaarten op groene stroom. De komende tien jaar investeren we meer dan een miljard euro in duurzaamheid.
Voor de stappen die we op deze weg zetten is een vooruitziende blik nodig. Een blik die reikt tot bijvoorbeeld het zuiden van Chili. Daar zetten we in een pilotproject samen met Siemens Energy vaart achter de ontwikkeling van vrijwel CO₂-neutrale e-fuels. De wereldwijd eerste geïntegreerde industriële installatie voor e-fuels moet vanaf 2022 synthetische brandstoffen gaan produceren. Met e-fuels is het immers mogelijk om ook hoogtoerige verbrandingsmotoren vrijwel CO₂-neutraal in te zetten.
Een mooi voorbeeld van een auto met een dergelijke aandrijving is de nieuwe Porsche 911 GT3. Niet eerder hebben onze ingenieurs beproefde racetechnologie zo consequent voor de serieproductie overgenomen. Dat maakt de zevende editie van de GT3 tot het sportieve speerpunt van het merk – een waar staaltje racekunst. Passie tot in perfectie.
Met onze aandrijvingsstrategie richten wij ons op zulke efficiënte verbrandingsmotoren. Tegelijk blijven we ook vaart zetten achter de elektrificatie. In 2030 zal meer dan tachtig procent van onze modellen volledig of gedeeltelijk elektrisch aangedreven zijn. Van de passie voor elektromobiliteit getuigt ook het verhaal van de jonge Liu Fan, student aan de gerenommeerde Tongji-universiteit in Sjanghai. Daar promoveerde onze huidige CEO Oliver Blume eind jaren negentig – toen Liu nog maar net was geboren. De lievelingsauto van deze Chinese topstudent is de Porsche Taycan. De eerste variant van die modelreeks speelde een hoofdrol in een spannend filmproject, waarbij de Cross Turismo extreme weersomstandigheden moest doorstaan, van snijdende kou in het hoge noorden tot de verzengende hitte van de woestijn.
Ik wens alle lezers veel plezier met het verslag van een inspirerende wereldreis over zes continenten in deze Christophorus.
Verbruiksgegevens
911 GT3 (2023)
-
13.0 – 12.9 l/100 km
-
294 – 293 g/km
-
G Class
-
G Class
Taycan Cross Turismo-modellen
-
24.8 – 21.3 kWh/100 km
-
0 g/km
-
A Class