ICON: Hartslag
Een ritmisch getik – tientallen jaren was dit de polsslag van Porsche in Zuffenhausen.
In de Porsche-centrale in Stuttgart geeft de moederklok het ritme aan. Niets gebeurt er zonder deze klok die voor Porsche de tijd definieert. Losgekoppeld van de werkelijke tijd buiten de fabriekspoorten synchroniseert dit centrale uurwerk soms wel vierhonderd andere klokken tegelijk. Samen coördineren die al het werk in het universum van de sportwagenfabrikant. En dat doen ze zowel buiten aan de poort als binnen in de productiehallen. Op de plekken waar de werknemers om veiligheidsredenen geen polshorloge mogen dragen, en daar waar het werk wordt gemeten met prikklokken.
Alle fasen van de productie laten zich dirigeren door de wijzers van de moederklok – van de goederenontvangst, de processen van de carrosseriebouw, het lakken en de montage, tot en met de bouw van de motoren en de zogeheten bruiloft, wanneer het onderstel en de aandrijflijn verenigd worden. Uiteindelijk geeft de klok ook het uur aan waarop de auto aan de klant wordt geleverd. Een centrale tijd waar alles en iedereen aan gebonden was, gold in 1992 als een van de basisvoorwaarden om de slankere just-in-time-productiemethode te kunnen invoeren.
Inmiddels is de voormalige moederklok, gemaakt door Patek Philippe, met pensioen en verhuist hij als nieuw tentoonstellingsstuk naar het Porsche-archief. De klok krijgt een prachtig getuigschrift mee. Achterlopen? Deze klok? Nooit! Hij heeft nooit een minuut gemist.
Het buiten gebruik gestelde model heeft een analoog uurwerk met elektrische aandrijving. Vanaf de vaste plek van de klok in de telefooncentrale in fabriek 2, gebouw 1, waren van 1976 tot 2014 zijn hartkloppingen via kilometerslange telefoonkabels overal in de vestiging in Zuffenhausen te voelen.
Dat de klok niet langer dienst mocht doen, was niet omdat hij onnauwkeurig werd. Tot op de dag van vandaag blijft hij betrouwbaar de tijd meten, maar in zijn soort is hij allang niet meer de maatstaf. In de loop der jaren is Porsche regelmatig op zoek geweest naar jongere maatgevers. In het begin was dat ter ondersteuning van de Patek Philippe, later was het ter vervanging. De nieuwe moederklok stelt zichzelf en alle verbonden klokken bij een stroomuitval automatisch en tot op de seconde nauwkeurig weer op de juiste tijd in, en dat kan zijn voorganger niet. Ook het trekken van kabels is verleden tijd. Het moderne hart klopt tegenwoordig digitaal en dirigeert het werk van de circa 14.000 werknemers in Zuffenhausen via draadloze verbindingen.