Gescheiden toonladders

Voor de nieuwe Porsche Cayenne GTS Coupé hebben de ingenieurs een speciale soundtrack gecomponeerd. Een gloednieuwe sportuitlaat zorgt voor een zeer gevarieerde geluidscoulisse.

Illustratie: Design Hoch Drei

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupé
Brandstofverbruik gecombineerd: 3,9–3,7 l/100 km
Stroomverbruik gecombineerd: 19,6–18,7 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 90–85 g/km

Porsche Cayenne Turbo Coupé
Brandstofverbruik gecombineerd: 11,4–11,3 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 261–258 g/km

Porsche Cayenne GTS Coupé
Brandstofverbruik gecombineerd: 11,6 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 264 g/km

(Geldig vanaf 10/2020)
Alle technische gegevens in dit magazine kunnen per land verschillen.

De ontwikkelaars stonden voor een ingewikkelde opgave. Enerzijds wilden ze de cilinderinhoud van de 338 kW (460 pk; Porsche Cayenne GTS Coupé: brandstofverbruik gecombineerd: 11,4–11,2 l/100 km, CO₂-uitstoot gecombineerd: 260–256 g/km (geldig vanaf 10/2020)) sterke 4,0-liter V8 bi-turbomotor in het lage register akoestisch benadrukken. Anderzijds moest bij hoge toeren de sportiviteit van deze krachtpatser uit Zuffenhausen een symfonisch genoegen zijn. De geluidscoulisse moet een geweldige bandbreedte vullen: van onheilspellend donker gebrom tot hoogfrequent gejubel. Tegelijkertijd maakten strenge en internationaal variërende geluidsemissievoorschriften deel uit van de specificaties, evenals de wens voor optisch aantrekkelijke, centrale uitlaatpijpen.

Om deze veelzijdigheid aan eisen gelijktijdig te kunnen realiseren, werden de uitlaatkanalen vanaf de beide cilinderrijen aanvankelijk volledig gescheiden gehouden. Want onderlinge verbindingen, zogenaamde crossovers, betekenen onvermijdelijk demping. Om het V8-geluid aan het motortoerental te koppelen, kreeg de grote einddemper een ingrijpend regelsysteem.

Bij hoge toeren (rood) wordt het uitlaatgas met slechts minimale demping rechtstreeks doorgelaten. Het resultaat is een agressief geluidsbeeld met hoge tonen dat doet denken aan racewagens. Bij lage toeren (wit) gaat het uitlaatgas door een bypass en maakt het een omweg door de akoestisch uitgekiende kamers van de einddemper. Daar genereren speciaal geperforeerde segmenten lage bastonen voordat het uitlaatgas naar buiten komt.

Of de uitlaatgassen de korte weg door het midden nemen of de omweg, is geen kwestie van of het een of het ander. Een geraffineerde klepsturing in de einddemper (K) zorgt voor een verfijnd gedifferentieerde geluidscoulisse in alle rijsituaties; de traploze aansturing wordt automatisch geregeld door toerental- en belastingskenvelden.

Na de introductie in de Cayenne GTS Coupé zal de nieuwe sportuitlaat ook beschikbaar worden voor de Cayenne Turbo Coupé en de Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupé – telkens in combinatie met het optionele lichtgewicht sportpakket.

Heike Hientzsch
Heike Hientzsch