“Op de essentie concentreren”
Uitdagende tijden vragen om goede leiding. Christophorus interviewde Porsche-directeur Oliver Blume om te ontdekken hoe hij zijn bedrijf succesvol door de coronacrisis stuurt, welke principes voor hem belangrijk zijn – en wat dat te maken heeft met teamsport.
Porsche Cayenne Coupé-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 11,6–9,3 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 264–212 g/km
Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 3,9–2,5 l/100 km
Stroomverbruik gecombineerd: 22,4–18,7 kWh/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 90–58 g/km
Porsche 911 Turbo S-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 11,3–11,1 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 257–254 g/km
Porsche 911 Targa-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 10,3–9,8 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 235–223 g/km
(Geldig vanaf 10/2020)
Alle technische gegevens in dit magazine kunnen per land verschillen.
Meneer Blume, het coronavirus vormt een enorme uitdaging voor de maatschappij, maar ook voor het bedrijfsleven. Hoe is Porsche tot nu toe door deze crisis gekomen?
We zijn goed op weg. Dat blijkt ook uit de positieve bedrijfsresultaten van het eerste halve jaar. In vergelijking met de concurrentie liggen we mooi voorop. En dat succes is te danken aan ons team. We zijn de crisis echt samen te boven gekomen, bij de gezondheid van onze mensen, bij de bedrijfskundige thema’s en ook bij de overstap op digitale communicatie. En daarbij zijn we altijd klantgericht gebleven. Want uiteindelijk draait het om onze klanten en om hun dromen – die willen we waarmaken.
Wat maakt Porsche anders dan anderen?
Porsche is altijd anders geweest en het blijft een bijzonder merk. Het team is extreem gemotiveerd en iedereen werkt met zijn hart, en met elkaar. Ook nu nog werken we met de pioniersgeest van Ferry Porsche. We hebben heel vroeg onze strategische doelen gesteld, met ons hart gehandeld. En we zien de crisis als kans. Onze aantrekkelijke auto’s geven ons daarbij ook een duwtje in de rug: natuurlijk de 911, maar ook de nieuwe Cayenne Coupé of de elektrische Taycan, die pas nog is verkozen tot meest innovatieve auto ter wereld. Al die factoren geven ons vertrouwen.
Dat klinkt als een heldere visie. Maar hoe brengt u zoiets in de praktijk in tijden van corona?
Door ons op de essentie te concentreren. Wat maakt Porsche speciaal, wat is er echt belangrijk voor ons? In een crisis zie je vrijwel direct hoe stabiel en flexibel een bedrijf is. We hebben intensief gewerkt aan onze kostenstructuur en we hebben de tijd gebruikt om onze strategie, onze processen en producten verder te ontwikkelen. Over het algemeen gebruiken we meer digitale methoden dan voor de crisis. Niet alleen als het gaat om samenwerking, maar ook om evenementen aan te bieden aan onze klanten.
In hoeverre heeft corona de communicatie veranderd?
‘Het nieuwe normaal’ is veel digitaler. De 911 Turbo S en de 911 Targa beleefden hun wereldpremières online. Dat voelde authentiek, informatief en innovatief. Dat zijn absoluut positieve inzichten. Ook qua verkoop werken onze digitale formats. Maar natuurlijk ontbreekt het gevoel, de emotie wanneer je zelf in een auto rijdt. Vergaderingen verlopen duidelijk gedisciplineerder, meer geconcentreerd en doelgericht. Maar ook hier ontbreekt het persoonlijke contact. Maar al met al valt de balans wat mij betreft positief uit: digitale mogelijkheden zorgen voor meer flexibiliteit en de persoonlijke uitwisseling blijft ook in de toekomst van belang.
“Ons succes is te danken aan ons team.” Oliver Blume
Hoe heeft u uw team aangestuurd op het hoogtepunt van de crisis?
Bedachtzaam, systematisch, met teamgeest. Corona heeft de spelregels van onze maatschappij op zijn kop gezet en onzekerheid veroorzaakt. Zelf word ik in dat soort situaties nog rustiger dan ik normaal al ben. Juist dan gaat het voor mij om stabiliteit, richting en zekerheid voor het team. En tegelijkertijd is het essentieel om pragmatisch, duidelijk en snel te beslissen.
Wat voor beslissingen moesten er worden genomen?
In ons crisisoverleg hebben we elke dag veel verschillende onderwerpen besproken en beslissingen gemaakt op basis van de feiten. Het ging om de bescherming van de gezondheid, om arbeidsplaatsen, liquiditeit en rendement, maar vooral om onze klanten en partners. Dankzij onze IT-teams konden we vanaf dag één van de lockdown grotendeels mobiel werken. Op locatie in het bedrijf hebben we verder gewerkt waar het kon. Toen uiteindelijk de problemen in onze wereldwijde toeleveringsketens steeds groter werden, hebben we de productie zes weken stopgezet. Altijd met de blik op de toekomst, en direct met voorbereidingen voor de doorstart.
In deze lastige fase heeft het bedrijf echter ook om zich heen gekeken...
Dat klopt. Het was een belangrijke vraag voor ons: hoe gaat het met anderen, waar is onze hulp nodig? In een crisis moeten mensen samenkomen. Iedereen moet doen wat hij of zij kan. Dat was het idee achter ons programma “Porsche helpt”. In Duitsland hebben wij de crisisteams van de deelstaatregeringen van Baden-Württemberg en Saksen geholpen door via onze wereldwijde toeleveringsketens beschermingsmiddelen te organiseren. En we hebben meer gedoneerd om mensen te helpen die in de problemen waren gekomen. Onze medewerkers hebben ook privé veel gedoneerd. Al onze internationale vestigingen hadden uiteenlopende initiatieven. Onze collega’s in de Verenigde Staten hebben de laatste 991 Speedster geveild voor een goed doel en de opbrengst verdubbeld. Anderen hebben iedere dag gekookt voor oudere mensen – de bandbreedte van de verschillende acties was geweldig.
Dus het bedrijf Porsche is er niet alleen voor zichzelf, maar heeft ook een maatschappelijke functie?
Dat is onze mentaliteit. Voor ons omvat duurzaamheid ook economische vraagstukken, milieubescherming en juist ook maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een grote bron van motivatie voor mij persoonlijk is om de wereld leefbaar te houden voor de maatschappij en voor toekomstige generaties.
Hier spreekt u niet alleen als directeur van Porsche, maar ook als privépersoon. Wie heeft u gevormd?
Natuurlijk in eerste instantie mijn ouders, mijn familie en vrienden. Toen er enkele jaren terug zoveel vluchtelingen naar Duitsland kwamen, heeft mijn vrouw besloten om te zorgen voor mensen die niets meer hadden. Zo helpt ze bij de start en geeft ze Duitse les aan de kinderen. Daarvan hebben de eersten nu eindexamen gedaan of een opleiding afgerond in Duitsland. Onderwijs is de basis. En ieder mens telt. Zoiets maakt veel indruk op me.
Hoe zag uw start eruit?
Ik had een geweldige jeugd, in een doodnormaal gezin. Mijn vader werkte in een supermarkt en mijn moeder bij een bank. Ze hebben me opgevoed met een gezonde kijk op het leven. Ik neem alle mensen zoals ze zijn. In het bedrijf maakt het voor mij geen verschil of ik met een collega uit de productie praat, met iemand van de raad van toezicht of met een van de andere directieleden. Ik respecteer iedereen en ik weet dat ik ook van iedereen iets kan leren. En zo wil ik ook zelf behandeld worden. Dat zijn de waarden die ik van huis uit heb meegekregen. Respect en waardering zijn voor mij van groot belang.
Bent u een optimist?
Absoluut! Ik denk altijd aan wat er kan, denk in kansen. Met een positieve instelling ben je al op de helft. Dat heb ik door de sport geleerd: alleen een team met zelfvertrouwen, dat het veld op gaat met de compromisloze wil om te winnen, kan uiteindelijk de zege behalen.
Hoe belangrijk is de baas en hoe belangrijk is het team?
De kwaliteit van de leiding bepaalt hoe goed een team kan zijn. Dat geldt voor alle teams, zowel in de sport als in het bedrijfsleven. Bij Porsche zie ik mezelf graag als trainer van een topelftal. Leidinggeven betekent voor mij dienen, gepaard met verantwoordelijkheid, organisatie en richting. Ik geef duidelijk aan welke kant we op gaan. Maar wel op zo’n manier dat er voor iedereen genoeg ruimte blijft voor individualiteit, creativiteit en flexibiliteit. Net als in de sport begint het bij de opstelling. Niet iedereen is op iedere positie goed op zijn plek. Het gaat erom waar mensen hun sterke punten het beste kunnen inzetten. Vervolgens kijk je naar spelsysteem en tactiek, wat je kan vergelijken met de strategie en de processen binnen een bedrijf. En het overkoepelende aspect, de teamspirit. Met een goed team kan ik bergen verzetten.
Zijn er voorbeelden die invloed op u hebben gehad?
Ik heb geen concreet voorbeeld. Mensen met uitzonderlijke vaardigheden vind ik inspirerend. In mijn persoonlijke omgeving, in de maatschappij, in de sport en ook in het werkende leven. Ik heb uitstekende leidinggevenden gehad. En van allemaal kon ik iets leren, profiteren van hun ervaring. Ik vond het altijd belangrijk om mijn eigen karakter verder te ontwikkelen en daarbij trouw te blijven aan mezelf. Kopiëren werkt niet. In de sportwereld ben ik onder de indruk van iemand als Jürgen Klopp. Met passie en verstand van zaken haalt hij alles uit zijn team wat erin zit. Dat is leidinggevende kwaliteit. Daar kan ik echt enthousiast van worden.
Bedoelt u dat u als mens in zekere zin nog steeds onderweg bent?
O, zeker. Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces. Het mooie van ouder worden is dat je nieuwe dingen kan koppelen aan bestaande ervaringen. Zo groei je als mens, je wordt slimmer en meer weloverwogen. En daarvan kan je weer veel doorgeven aan anderen. Dat geeft me veel motivatie in mijn leven.
Ervaring doe je juist op in lastige situaties. Hoe gaat u met zulke momenten om?
Met een positieve instelling, innerlijk evenwicht en een portie moed. Stresssituaties zorgen bij mij voor positieve spanning. Ik vind het belangrijk om druk niet af te wentelen op het team. Het is duidelijk dat geen enkele weg helemaal recht is, maar met de juiste houding is ieder doel haalbaar. Een mooi voorbeeld vind ik projecten als de nieuwe 911 of de Taycan. Er zijn altijd lastige situaties die je als team te boven moet komen. Maar de juiste voorbereiding, de juiste capaciteiten en de bereidheid om voor iedere meter te vechten geven de doorslag. Iedereen voor elkaar.
Hoe vindt u uw innerlijke evenwicht?
Ik kan het beste ontspannen door te gaan sporten. Ik jog, rij mountainbike en ik ga ook regelmatig tennissen of zwemmen. Zo kan ik mijn hoofd leegmaken, nieuwe energie tanken en ook reflecteren. Op welk punt heb ik misschien verkeerd gereageerd, welke beslissingen hebben prioriteit, wat zijn mijn plannen? Het goede gevoel na het sporten geeft me veel nieuwe energie.
Heeft de coronacrisis u ook persoonlijk veranderd?
Ik heb nog veel bewuster geleefd. Omdat ik minder op reis was, had ik ’s avonds meer tijd met mijn gezin. Mijn kinderen waren er steeds en we hadden veel gelegenheid voor quality time. Voor mij is het nog duidelijker geworden dat het de mensen zijn die het leven de moeite waard maken. En er is maar weinig voor nodig, vaak ook maar kleine dingen, om echt gelukkig te zijn.
Normaal gesproken reist u erg veel. Heeft u dat nu gemist?
Eigenlijk niet. In tegendeel, het was zelfs een positieve ervaring. Ik had nog nooit zoveel tijd om me bezig te houden met de kern van Porsche, ik kon nog veel meer en dieper in de details duiken. Voor de crisis was dat niet op die manier mogelijk, ik had ook allerlei taken in het Volkswagen-concern.
In Zuffenhausen was u op het hoogtepunt van de crisis vrijwel alleen op het fabrieksterrein. Hoe voelde dat?
Ik was niet helemaal alleen, er waren iedere dag collega’s – natuurlijk op afstand. Maar het was een vreemd gevoel om door de lege fabriekshallen te lopen. Onze hele emotie draait om het bouwen van sportwagens, daar leven we van. En dan die leegte. Het was net alsof ik in een bizarre fantasywereld was beland. En soms dacht ik ook: “Is dit echt of gewoon een slechte droom?”
Een auto biedt een beschermde omgeving, wat door corona weer belangrijker geworden is. Worden auto’s nu weer positiever gezien?
Voor mij betekende een auto altijd al vrijheid. Die vrijheid, inclusief de beschermende functie, voelen mensen nu meer. Ik zie een grote toekomst voor auto’s, zolang ze duurzaam en milieuvriendelijk zijn. En het is onze grote, gedeelde taak om daarvoor te zorgen.
Over duurzaamheid gesproken: herinnert u zich uw eerste Taycan-moment?
Natuurlijk! Het was in de vroege fase van de prototype-ontwikkeling, en we waren allemaal gespannen. Hoe sportief kan je het idee van elektromobiliteit interpreteren? Toen ik de elektrische Porsche kon beleven en die waanzinnige acceleratie en rijdynamiek voelde, was ik compleet overtuigd. De Taycan accelereert sneller dan de aarde . Het voelde alsof ik van de tienmeterplank in het water sprong. De Taycan is een mijlpaal voor sportieve elektrische auto’s en duurzame mobiliteit.
En wat betekent deze mijlpaal voor de toekomst van Porsche?
Elektromobiliteit is voor ons een enorme kans. Het was een hele strijd om de Taycan te realiseren en echt een kwestie van pioniersgeest. We hebben veel gewaagd en ook heel veel geleerd. En voor ons team is het een geweldige boost om te zien hoe goed de auto aankomt. Onze aandrijfmix voor de toekomst is flexibel: we bouwen elektromobiliteit verder uit, maar we zetten net zo goed in op verbrandingsmotoren met de bijbehorende emotie, en krachtige hybrides. Ons motto is helder: de juiste sportwagen voor het juiste doel. Zo zal Porsche altijd Porsche blijven.