ICON

De handtekening nog zonder krullen. Een intense blik, die vaak voorkomt bij tieners. Als de foto een film was, zou Ferry Porsche spreekwoordelijk met zijn ogen rollen.

   

Als hij in 1925 in Stuttgart zijn rijbewijs haalt, is hij zestien jaar. De minimumleeftijd voor een rijbewijs was toen in Duitsland achttien jaar. Het document is een speciale ambtelijke vergunning. En voor Ferry een vurige wens die eindelijk in vervulling gaat.

Hoe groeit de enige zoon van de grote ontwerper Ferdinand Porsche op? Doordat hij intuïtief de nabijheid begrijpt die door de schaduw wordt geschonken. Ferry, die op 19 september 1909 in Wiener Neustadt in Oostenrijk is geboren, wandelt als kind dagelijks door de Austro-Daimler-fabriek. “Mijn vader nam me overal mee naartoe”, schrijft Ferry Porsche in zijn autobiografie. De zoon van de technisch directeur raakt snel vertrouwd met de meesters van de werkplaatsen en begrijpt steeds meer van de gesprekken die hij meekrijgt in de tekenkamer van zijn vader. Technische tekeningen lezen hoeft hij later nooit te leren, want hij kan het gewoon.

Steeds weer vindt de autodidact Ferry Porsche manieren om auto’s voort te bewegen. Hij is nog maar elf jaar als zijn eerste eigen auto onder de kerstboom staat. De ’geitenbokwagen’ wordt zo genoemd omdat de ouders hun zeurende zoon steeds hadden verzekerd dat hij de wens naar een auto maar beter kon vergeten. Hij zou hoogstens een geitenbok krijgen met een aanhangwagen om in te zitten. Maar het unieke voertuig dat Ferdinand Porsche, die ondertussen algemeen directeur is geworden bij Austro-Daimler, in 1920 voor hem laat bouwen, beschikt over een viertaktmotor van 3,5 pk en twee versnellingen.

Zijn zoon heeft de wagen niet alleen meteen onder controle, maar hij verbetert hem ook. Hij vindt manieren om de nadelen van een ontbrekend differentieel te compenseren, installeert bougies uit de racesport en optimaliseert de wrijvingscoëfficiënt van de kegelvormige leren koppeling door zand toe te voegen. Net als zijn vijf jaar oudere zus Louise neemt hij deel aan autowedstrijden voor kinderen. In Oostenrijk kan dat zonder rijbewijs en vergunning. Maar nadat hij in 1923 naar Stuttgart is verhuisd, ontdekt Ferry dat het voor de Duitse autoriteiten volslagen ondenkbaar is om een dertienjarige auto te laten rijden. Op zijn zestiende krijgt hij eindelijk de verlangde vrijheid. Drie lange jaren wachten worden trots weerspiegeld in de jeugdige mimiek van de latere visionair: eindelijk!

Heike Hientzsch
Heike Hientzsch