Continue
Nieuws uit de wereld van Porsche.
Porsche 718 Cayman-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 10,9–8,1 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 249–185 g/km
Porsche Panamera Turbo S
Brandstofverbruik gecombineerd: 10,8–10,7 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 247–245 g/km
Porsche 911 Carrera Cabriolet-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 10,2–9,6 l/100 km
CO₂-uitstoot gecombineerd: 234–218 g/km
(Geldig vanaf 10/2020)
Alle technische gegevens in dit magazine kunnen per land verschillen.
Porsche4Kids met Tom en Tina
Op de website porsche4kids.com zijn allerlei games en activiteiten voor jongens en meisjes te vinden. Wat ze daar gratis online kunnen beleven, voldoet aan hoge didactische normen voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën. Tina Turbo en Tom Targa zijn er altijd bij; het zijn mascottes die – naar keus in het Duits of Engels – tips geven voor kleurplaten, knutselhulpen, woordzoekers, memory, puzzels, zoekplaatjes, gymnastiekoefeningen en nog veel meer. Er zit zelfs een museumrondleiding speciaal voor kinderen bij. Porsche4Kids is leuk om te doen en tegelijkertijd wordt er zo op een speelse manier aandacht geschonken aan onderwerpen als mobiliteit, duurzaamheid en verkeersveiligheid.
De wederopleving van de drive-inbioscoop
Als uitwijkplaats voor cineasten in tijden van corona is de drive-inbioscoop weer tot leven gewekt. Er staat er nu ook een als pop-up op het bedrijfsterrein van Porsche Leipzig.
De eerste drive-inbioscoop ter wereld werd in 1933 geopend door ene Richard Hollingshead jr. in Camden, New Jersey (VS). Daar konden zo'n 400 auto's terecht. In het begin werden celluloidfilms tegen een gewitte muur geprojecteerd en kwam het geluid uit grote luidsprekers, tot ergernis van de omwonenden. Later ging men over op geluidsboxjes aan lange kabels die pal naast de auto's werden geplaatst. In 1957 had Rome de Europese primeur van een openluchtbioscoop voor automobilisten. De eerste Duitse drive-in verscheen in het plaatsje Gravenbruch, nabij Frankfurt. En die bestaat nog altijd! In de jaren tachtig verloor de drive-inbioscoop aan populariteit. Vanwege de zomertijd begonnen de films laat op de avond en het groeiende aanbod van commerciële televisie was bijna de genadeklap voor alle bioscopen. Ook werd de samenleving steeds liberaler, zodat verliefde stelletjes niet langer waren aangewezen op de discretie van de drive-inbioscoop. De coronacrisis van 2020 zorgt nu echter voor een heropleving van deze autocultuur, getuige de pop-upbioscopen zoals die bij Porsche in Leipzig. Dankzij geavanceerde digitale beeldtechnieken en een projectievlak van 144 vierkante meter is het daar nu zelfs mogelijk om overdag kinderfilms te vertonen. Het geluid komt via de korte golf glashelder uit de eigen autoradio – of uit het soundsysteem van de speciaal voor deze filmbelevenis gereserveerde Porsche!
Onderscheiden
Drie awards voor Christophorus. Het al sinds 1952 met grote toewijding gemaakte Porsche-magazine sleept in 2020 wederom de belangrijkste vakprijzen binnen. Het was editie 393, het vierde nummer van 2019 met de titel Inside E, waar de jury van onafhankelijke experts van de German Brand Awards zo van onder de indruk was. Dit gerenommeerde instituut voor Brands en Design riep ons tijdschrift uit tot beste printproduct in de categorie ‘Excellence in Brand Strategy and Creation’. Er waren 1200 inzendingen uit veertien landen. Bij de Best of Content Marketing (BCM) Award ging van alle ingezonden tijdschriften uit de sector automotive het goud naar dezelfde editie. Volume 2 van de XL-editie van Christophorus, The people issue, werd bij de Automotive Brand Contest winnaar vanwege het uitstekende product- en communicatiedesign.
Nieuwe Track Precision-app
Nu nog meer functies voor de digitale trainer voor op het circuit: voor sportief georiënteerde rijders heeft Porsche de app Track Precision verder uitgebreid. Het belangrijkste nieuws is dat deze voor alle Porsche 911- en 718-modellen gratis verkrijgbare app nu via Apple CarPlay rechtstreeks op het scherm in de auto weer te geven en via het Porsche Communication Management (PCM) te bedienen is. Dat werkt prettiger dan de weergave via de smartphone. In de nieuwe versie 3.2 bevat de app nu de ideale lijnen voor driehonderd internationale circuits.
Voor het trainen van de eigen rijstijl registreert de app per ronde automatisch de eigen data, zoals de lengte- en dwarsversnelling, de remkracht, het toerental en de snelheden. Allemaal in real time en in combinatie met de besturingsapparaten van de auto. De functies ‘Laptimer’ en ‘Drive at your Limits’ visualiseren de daadwerkelijke performance. Voor de analyse kunnen video-opnames van smartphones of camera’s worden gecombineerd met rijgegevens. Dankzij de koppeling met de sensoren van de auto zelf kan ook informatie worden opgevraagd als de stuuruitslag, de remdruk of de stand van het gaspedaal. Met AirDrop kan alles tot in details worden geanalyseerd op de iPad, terwijl met de Apple Watch-app een koppeling kan worden gemaakt met de polsslag. Gaat het horloge trillen? Gefeliciteerd! Je hebt een nieuw persoonlijk record gereden – en dat kun je heel simpel delen via de sociale netwerken.
Op weg naar duurzaamheid
Van eerste visie tot helder geformuleerde doelstelling: Porsche stelt alles in het werk om een fabriek te worden die geen uitwerking heeft op het milieu. Daarvoor worden er continu verbeteringen doorgevoerd binnen de gehele waardeketen en voor de volledige levenscyclus van de auto’s, om grondstoffen te sparen en materialen te recyclen. Via het compensatieprogramma Porsche Impact kan elke rijder ook zelf een bijdrage leveren. Na de succesvolle pilotfase in Duitsland, Groot-Brittannië, Polen en de VS is deze service nu uitgebreid naar nog eens vijftien landen.
Wie met de Porsche-Impact-emissiecalculator op porsche.com/usa/impact zijn eigen cijfers invoert voor het verreden aantal kilometers en het gemiddelde brandstofverbruik, krijgt per muisklik de CO₂-voetafdruk van zijn sportwagen te zien en kan die meteen compenseren. Hiervoor kan gekozen worden uit diverse internationaal gecertificeerde projecten. Deze concentreren zich bijvoorbeeld op bosbescherming in de VS, duurzame bescherming van biotopen in Zimbabwe en energieopwekking door waterkracht en windenergie in Vietnam en China. Verder zijn er bosbeschermingsprojecten die zich richten op een bepaald land, zoals in Canada en Australië. Tijdens de pilotfase van december 2018 tot april 2020 werd hierdoor al zo’n 45.000 ton aan kooldioxide gecompenseerd. De eigen vloot van Porsche doet ook mee.
Los van het compensatieprogramma zet de onderneming in op een klimaatneutrale productie. Zo maakt de moederfabriek in Zuffenhausen uitsluitend gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en biogas voor warmteopwekking. Het productieproces van de volledig elektrische Porsche Taycan verloopt daar ook CO₂-neutraal. Verder vertrouwt Porsche voor het logistieke transport op milieuvriendelijke oplossingen voor vervoer per spoor en op elektrisch en met gas aangedreven vrachtwagens.