Lap Time: 86:00:00,00 uur

In diepe duisternis stellen zich op de Nürburgring 64 racewagens op.

  

Vooraan staan drie Porsches 914/6. Het is die nacht in augustus 1970 pikdonker op het gevaarlijkste circuit ter wereld. Stipt om 01.00 uur gaat het veld van start voor de Marathon de la Route, een 86 uur durend gevecht tegen vermoeidheid, rijfouten en technische defecten. Een ronde over de Süd- en Nordschleife is 28,29 km lang. 50 bochten, veel hoogteverschillen, nauwelijks baanbeveiliging. De marathon is geheel in lijn met de traditie van een van de zwaarste rally's van Europa: Luik-Rome-Luik. De langste afstand daarvan bedroeg 5000 km en bracht de deelnemers in 1956 aan de rand van de uitputting. Op de Nürburgring krijgen de driekoppige equipes zelfs twee keer zoveel kilometers voor hun kiezen!

Bij deze martelgang door de Eifel wil Porsche vooral het sportieve karakter van de 914/6 laten zien. Een vorm van extreme marketing voor deze samen met Volkswagen aangeboden sportwagen met middenmotor. De 3 fabriekswagens beschikken elk over 160 pk, lichtgewicht onderdelen, een sperdifferentieel, extra grote tanks, versterkte remmen, verbeteringen aan het onderstel en speciale verlichting. Het team heeft al ontelbare testkilometers in Weissach achter de rug. Alle 9 rijders zijn opgeleid om zelf rond het circuit reparaties te kunnen uitvoeren. Ze leggen hun urenlange, afmattende beurten met grote precisie af en houden zich stipt aan de toerental-begrenzing. Geleidelijk aan wordt het tempo verhoogd. De snelste ronde met een fabrieks-914/6 wordt met een tijd van 12:38 minuten gereden door de wagen met startnummer 3 van Åke Andersson, Guy Chasseuil en Björn Waldegård.

Het deelnemersveld dunt uit. Slechts 24 van de 64 gestarte wagens halen de finish. Porsche doorstaat de vuurproef met bravoure: een drievoudige zege na ruim een halve week non-stop racen. De winnende wagen met startnummer 1 van Claude Haldi, Gérard Larrousse en Helmut Marko legt in totaal 10.184 kilometer af, oftewel 360 ronden. Als tweede eindigen hun teamgenoten met de snelste rondetijd. Claude Ballot-Léna, Nicolas Koob en Günter Steckkönig maken het driemanschap compleet. Met hun heroïsche prestaties bewijzen alle 9 coureurs niet alleen dat de 914/6 de speed van een echte Porsche heeft, maar ook de betrouwbaarheid ervan. Het werk in de pits blijft beperkt tot een enkele bandenwissel per auto, 2 defecte zekeringen en een achterlichtlampje, en 2 afgebroken raamslingers.

18–22 augustus 1970

Marathon de la Route / 86-uursrace
Nürburg, Duitsland
28,29 kilometer lang traject
Claude Haldi, Gérard Larrousse, Helmut Marko
Porsche 914/6

Heike Hientzsch
Heike Hientzsch