Hart en ziel

Krachtig familiehoofd: met de nieuwe Porsche 911 Turbo S is de familie boxermotoren compleet.

Illustraties: DESIGN HOCH DREI, Porsche Engineering

Porsche 911 Turbo S-Modelle
Brandstofverbruik binnen de bebouwde kom: 15,9–15,5 l/100 km
Buiten de bebouwde kom: 8,6 l/100 km
Gecombineerd: 11,3–11,1 l/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 257–254 g/km (geldig vanaf 03/2020)

De genetische codes van alle actuele boxermotoren bij Porsche zijn 9A2 en 9A2-evo voor vier- en zescilinders. Die codes staan voor een flexibel systeem van identieke onderdelen, onderdelen met dezelfde technische basis en individuele onderdelen die samen een beproefde basis vormen en tegelijkertijd ruimte laten voor een groot aantal verschillende karaktereigenschappen. Er zijn dan ook talrijke mogelijkheden: vier of zes cilinders, atmosferische of turbomotor, tussen twee en vier liter cilinderinhoud, van 250 tot 650 pk bij koppels van 310 tot 800 Nm.

Wat alle familieleden van de boxermotor verbindt, is onder andere hun onderlinge cilinderafstand: altijd 118 millimeter. Zuigers met een diameter van 91 of 102 millimeter gaan heen en weer in de cilinders. Preciezer gezegd: ofwel 76,4 millimeter heen en weer of 81,5 millimeter – afhankelijk van de krukas. Hieruit en uit het aantal cilinders volgt de totale cilinderinhoud, vijf verschillende in de negen vermogensniveaus van de 718- en 911-modelseries. Een reeks identieke onderdelen die onveranderd in elke serie worden gemonteerd en componenten met overeenkomstige constructie-eigenschappen zorgen voor een hoge modulaire synergie in de basismotor. Dit geeft de ontwikkelaars de gelegenheid zich te concentreren op de gewenste individualiteit van de aanbouwdelen van de motor, zoals het inlaat- en uitlaatsysteem. Het resultaat is typisch Porsche: omdat alle boxermotoren over dezelfde genen beschikken, zijn ze ondanks hun uiteenlopende karakters in verhouding even krachtig, efficiënt en emotioneel.

Krachtig

De nieuwe turbomotor maakt indruk met een superieure vermogensafgifte. De reden hiervoor: doorontwikkelde variabele geometrie turbo’s (VGT) en wastegates, evenals de nieuw vormgegeven efficiëntere geleiding van de proces- en laadlucht.

Efficiënt

Met name de optimalisatie van de inwendige wrijving en een doorontwikkeld verbrandingsproces in de motor, die nu centraal geplaatste piëzo-injectoren heeft, dragen bij aan hogere prestaties en efficiëntie.

Emotioneel

Ongeacht of het gaat om een vier- of zescilinder, atmosferisch of turbo: alle Porsche-boxermotoren hebben voor maximaal rijplezier hun karakteristieke geluid, brede toerenbereik, spontane respons en lage zwaartepunt gemeenschappelijk.

Thorsten Elbrigmann
Thorsten Elbrigmann