Dwarskrachtpatser

De nieuwe Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid is niet alleen de snelste en krachtigste Cayenne aller tijden, maar biedt ook eigenschappen in dwarsdynamiek van een nieuwe dimensie. Het samenspel van alle innovaties in het onderstel maakt de auto bijzonder lichtvoetig en wendbaar – Performance electrified.

Illustraties: design hoch drei

Rijden in de nieuwe Cayenne Turbo S E-Hybrid is adembenemend: met een systeemvermogen van 500 kW (680 pk) en een maximaal systeemkoppel van 900 Nm accelereert de auto in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u en hij bereikt een topsnelheid van 295 km/u. Maar de SUV toont zijn klasse niet alleen op rechte stukken. De auto ligt extreem stabiel in bochten en stuurt behendig in. Dankzij een groot aantal adaptieve systemen past hij zich aan elke rijsituatie aan en wisselt onverstoorbaar van rijstrook – de Cayenne Turbo S E-Hybrid toont zich niet alleen rechtuit dynamisch, maar juist ook bij richtingsveranderingen.

“We hebben al onze eerdere ervaringen gebundeld en geperfectioneerd in de nieuwe Cayenne”, zegt Karl Heeß, projectleider Onderstel voor de SUV-serie bij Porsche. De interactie tussen de systemen verbetert de prestaties, de rijveiligheid en het comfort van de nieuwe Cayenne Turbo S E-Hybrid aanzienlijk. Het Porsche Traction Management (PTM) regelt flexibel, afhankelijk van de rijsituatie, de verdeling van de aandrijfkracht tussen de voor- en achteras. De driekamer-luchtvering kan binnen een zeer grote spreiding verschillende veerconstanten instellen, afhankelijk van de wens naar meer comfort of juist een sportievere rijstijl. Het Porsche Active Suspension Management (PASM) regelt continu de kracht van de schokdempers voor elk wiel afzonderlijk, afhankelijk van de toestand van het wegdek en de rijstijl. De Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) zorgt ervoor dat de SUV horizontaal blijft in bochten tot een zijwaartse kracht van 0,8 g. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) ondersteunt het insturen met gerichte remingrepen en biedt dankzij het volledig variabele sperdifferentieel betere tractie wanneer de wagen uit bochten accelereert. De Porsche 4D-Chassis-Control verbindt alle hulpsystemen in het onderstel met elkaar en berekent altijd de optimale rij-instelling.

De 21-inch wielen, die ook tot de standaarduitrusting behoren, ondersteunen een dynamische rijstijl. Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) zorgt af fabriek voor hoge remprestaties onder de zwaarste omstandigheden. Achterasbesturing is optioneel. Voor nog meer wendbaarheid en stabiliteit is dat een zinvolle investering, want deze verkleint niet alleen de draaicirkel van 12,1 naar 11,5 meter door drie graden mee te sturen, maar ook de achterwielen sturen tot 80 km/u tegengesteld aan de vooras, voor een nog grotere beweeglijkheid en precisie. Op hoge snelheid rechtuit rijdend heeft de achterasbesturing een stabiliserende werking, waarbij tot aan de topsnelheid de achterwielen meesturen met de voorwielen, bijvoorbeeld bij het wisselen van rijstrook op de snelweg. De achteras van de Cayenne hoeft dus niet passief de vooras te volgen, maar ondersteunt de richtingsverandering juist actief. Hierdoor is de Cayenne in staat om het hoge aandrijfvermogen van verbrandingsmotor én elektromotor betrouwbaar en trefzeker op het wegdek over te brengen. En het resultaat van al dit ontwikkelingswerk? Karl Heeß vat het in een notendop samen: “Als je met de Cayenne Turbo S E-Hybrid rijdt, voelt dat alsof je in een klassieke sportwagen zit.”

45,5%
van het totaalgewicht leunt bij de Cayenne Turbo S E-Hybrid op de achteras. De nog evenwichtigere verdeling komt de dwarsdynamiek ten goede.

245 tot 162 mm
bodemvrijheid dankzij de driekamer-luchtvering. In combinatie met het Porsche Active Suspension Management (PASM) worden stijfheid en hoogte van het onderstel aangepast aan het wegdek en de omstandigheden.

Tot 0,8 g
aan zijwaartse krachten compenseert de elektromechanische Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) in de rolbewegingen van de carrosserie.

11,5 meter
draaicirkel met achterasbesturing, in plaats van 12,1 meter. Bovendien zorgt dit, met name in combinatie met de Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), voor een nog lichtvoetiger insturen en een grotere rijstabiliteit bij hoge snelheden.

50%
gewichtsbesparing in remschijven dankzij Porsche Ceramic Composite Brakes (PCCB).

4D
Met de Porsche 4D-Chassis-Control reageren de hulpsystemen in het onderstel geïntegreerd en proactief op aanstaande rijomstandigheden.

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid
Brandstofverbruik gecombineerd: 3,9–3,7 l/100 km
Stroomverbruik gecombineerd: 19,6–18,7 kWh/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 90–85 g/km
Efficiëntieklasse : A+ 

Thorsten Elbrigmann
Thorsten Elbrigmann