Blik op het onzichtbare
Sinds 2017 is Porsche actief in Tel Aviv om talenten en ideeën voor de mobiliteit van de toekomst te ontdekken – samen met scouts voor start-ups als Sigalit Klimovsky.
Vanaf de 34e verdieping zweeft de blik voorbij aan de kantoortorens, over de huisjes uit de pionierstijd en de platte daken in Bauhaus-stijl heen, om vervolgens de Middellandse Zee in te duiken. De spiegelende tweelingtorens achter de snelweg door Tel Aviv staan bekend als het koekoeksnest voor innovaties op het gebied van autonoom rijden. Daar zit het team van de start-up TriEye te broeden op een camera die verder dan het zichtbare moet kunnen kijken – en die daarmee de oplossing zou moeten worden van wat geldt als een van de grootste uitdagingen als het gaat om mobiliteit. TriEye is ontstaan aan de Hebrew University, waarvan de afdeling voor nanofotonica een van de beste ter wereld is.
Terug naar de 34e verdieping. Met heel weinig make-up, in spijkerbroek en een gemakkelijk T-shirt staat Sigalit Klimovsky voor een demonstratiemodel. Met haar zakenpartner Dov Moran, beter bekend als de uitvinder van de USB-stick, is zij zich vier jaar geleden gaan richten op investeringen in de Deep-Tech-scene. Op bedrijven dus die geen economische, maar eerst en vooral een technologische doorbraak willen veroorzaken. Namens Grove Ventures, een durfkapitaalfonds, begeleidt Klimovsky (47) start-ups meteen vanaf het begin.
In haar hand heeft ze een stuk melkglas dat ze voor een speelgoedauto houdt. Dat moet het effect van dichte mist voorstellen. Het menselijk oog is in een dergelijke situatie gewoon hulpeloos. De kortegolf-infraroodsensor van de minuscule camera die in de auto is ingebouwd, geeft echter een duidelijk beeld te zien. Zelfs bij abominabele weersomstandigheden zorgt dit systeem voor helder zicht. Zulke sensoren zijn zo duur dat ze alleen in gebruik zijn bij het leger, in de ruimtevaart en in de medische sector. TriEye produceert ze nu voor een fractie van de kosten.
“Grove is met de investering in TriEye een geweldig risico aangegaan”, zegt de jongeman naast Klimovsky. “Maar wij hebben bewezen dat onze technologie ook echt werkt.” Ziv Livne is binnen de start-up verantwoordelijk voor de commerciële ontwikkeling, nadat hij eerder deel uitmaakte van het team van Grove Ventures. “Dat geeft maar weer eens aan hoe nauw de banden zijn binnen de scene hier in Tel Aviv”, vindt Klimovsky. Veel loopt er via persoonlijke aanbevelingen.
“Als ecosysteem is Israël reuzespannend”, zegt Klimovsky. Er zijn genoeg talenten en stimulatoren aanwezig, inclusief de nodige broedplaatsen, maar ook de regering investeert in onderzoek. En er zijn de succesverhalen die aanzetten tot navolging, zoals dat van de in 2017 door het Amerikaanse bedrijf Intel voor een bedrag van 15,3 miljard dollar overgenomen start-up Mobileye uit Jeruzalem. Alleen al in de eerste helft van 2019 zijn er in Israël 66 bedrijven overgenomen, voor een recordbedrag van in totaal 14,84 miljard dollar.
6500
hightechbedrijven zijn er in Israël. Ieder jaar komen daar tussen de 1200 en 1500 nieuwe start-ups bij.
Er zijn in het land 6500 hightechbedrijven, en elk jaar komen er tussen de 1200 en 1500 nieuwe start-ups bij. Er zijn bovendien 530 multinationals gevestigd, waaronder Facebook, Apple, Google en Amazon. Tel Aviv speelt daarbij een sleutelrol. Nergens ter wereld zijn er zoveel start-ups geconcentreerd op zo’n klein oppervlak. Er zijn ruim vierduizend nieuw opgerichte bedrijven, op nog geen half miljoen inwoners. De stad is extreem: extreem bruisend, extreem jong. De mensen hier genieten van elke minuut die ze hebben. En die mentaliteit werkt natuurlijk ook door in de gemeenschap van de start-ups. Veel willen beleven betekent immers ook dat je snel veel moet zien te bereiken.
In Tel Aviv heeft Porsche in 2017 een Digital Lab opgezet, met als doel talenten en technologieën voor de toekomst te ontdekken. “Porsche Digital is investeerder in het Grove-fonds en strategisch partner. Zo zijn wij samen op zoek naar innovaties en we wisselen onze bevindingen met betrekking tot het ecosysteem en de behoeften van de branche uit”, zegt Klimovsky. Dat het daarbij niet alleen gaat om twee culturen die met elkaar geconfronteerd worden – het snelle en wendbare van start-ups en de gevestigde, multinationaal optredende sportwagenfabrikant – kan soms een echte uitdaging zijn. Maar het is vooral winst, volgens Klimovsky. “Het gaat erom de juiste, gemeenschappelijke toon te vinden.”
Sigalit Klimovsky zelf heeft de ondernemersmentaliteit in de loop van haar carrière in de meest uiteenlopende vormen leren kennen, zoals tijdens de vijf jaar die ze in Australië werkte. Met haar voorliefde voor techniek en haar wereldwijde ervaring voelt ze zich te midden van oprichters van technologische bedrijven even goed thuis als onder directeurs. Met haar collega’s van Porsche Digital en enkele veelbelovende start-ups spreekt Klimovsky graag af in de centrale van Grove Ventures in het noorden van Tel Aviv of in het kleine kantoor in de binnenstad, niet ver van de toren waarin TriEye is gehuisvest. Labs TLV is de benaming voor deze luxueuze flexwerkplek. Wanneer de lift omlaag suist, duikt in de tekenfilm op een reusachtig beeldscherm een toekan, een spechtvogel uit het regenwoud, mee naar beneden.
Eenmaal op straat gaat het er zo op het eerste gezicht juist tamelijk rustig aan toe. Gerestaureerde puntgevelhuisjes die nogal opvallen tussen al die platte daken. Op de achtergrond herinnert de toren vol antennes naast het helikopterplatform op het dak van het Ministerie van Defensie eraan dat knowhow en een pioniersgeest hier niet alleen te danken zijn aan een paar excellente universiteiten. Er is bijna geen ander land waar het leger, onderzoeksinstituten en de industrie met zoveel succes talenten en technologieën uitwisselen als in Israël. Wie daaruit zou willen concluderen dat start-ups hier dan ook wel heel formeel in de omgang zullen zijn, heeft het echter mis. “Wij hebben weinig ontzag voor hiërarchieën en autoriteit”, legt Klimovsky uit. “Wie hier een vraag stelt, kan een tegenvraag als antwoord verwachten. Sommigen zouden dat gotspe noemen, de Joodse kunst van de brutaliteit. Anderen zouden zeggen dat wij elkaar nu eenmaal graag prikkelen.”
Wellicht is deze platte hiërarchie te verklaren aan de hand van de oprichtingsjaren van de staat, toen er in Israël nog niemand met halfgeleiders bezig was en iedereen moest helpen met het droogleggen van moerassen en het ontginnen van land. In de kibboets moesten de mensen alles met elkaar delen en aten ze gezamenlijk in de eetzaal.
De collectieve nederzettingen zijn inmiddels allang geprivatiseerd. Toch flakkert er een vleugje nostalgie op wanneer Klimovsky besluit waar ze die dag zal lunchen. In restaurant Chadar Ha'Ochel wordt speels verwezen naar de spartaanse eetzalen van de kibboetsen – ook al serveert de kelner dan vis-kebab met een exquise salade. Chadar Ha'Ochel is direct gelegen naast het Museum of Art, waarvan de geometrische nieuwbouw er opgevouwen als een stuk origami bij ligt. Een uitstekende plek voor een blik in de toekomst.
Tel Aviv heeft gotspe
Klimovsky gelooft dat digitale services en personalisering de weg wijzen voor de nieuwe transformatie, zodra de belofte van elektrische auto’s en autonoom rijden werkelijkheid wordt. “Mijn verwachting is dat de huidige trend van het invoeren van kunstmatige intelligentie in de automobielbranche nog veel verder zal doorzetten.” Meer te weten komen over de behoeften en gewoonten van de inzittenden van het voertuig, “zal helpen om nieuwe, specifiek op een bepaald klantensegment afgestemde handelsmodellen te ontwikkelen”, voorspelt Klimovsky. “Daarbij kun je van alles bedenken: de nieuwe handelsmodellen kunnen betrekking hebben op shopping, entertainment, werk, gezondheid en nog veel meer.”
Maar nu moet Sigalit Klimovsky eerst haar zoontje van acht ophalen van school, en dus vertrekt ze richting de Rothschild Boulevard. Op deze winkelboulevard, de belangrijkste slagader van Tel Aviv, valt een hoogst actueel fenomeen van de deeleconomie waar te nemen: hier, onder de kruinen van de flamboyantbomen, scheren hipsters en zakenlieden langs elkaar. Israël mag dan een land zijn waar onmisbare toepassingen vandaan komen als het gaat om de digitalisering van auto’s – als je er zo rondkijkt, zie je dat er vooral een heel ander vervoersmiddel bezig is met een onstuitbare opmars: de reuzehandige elektrische step.
TriEye – AI met adelaarsoog
De in 2017 opgerichte start-up heeft een van de grootste uitdagingen van rijassistentiesystemen en het autonome rijden in het vizier genomen: de veiligheid bij slecht zicht. De kortegolf-infraroodcamera’s (SWIR) van TriEye getuigen niet alleen van de allernieuwste techniek, maar de productie ervan kost dankzij de halfgeleidertechnologie maar een fractie van die van conventionele modellen. Zowel in de regen en mist als bij sneeuw of in het donker verzendt de camera – niet groter dan een muntstuk – beeldgegevens met hoge resolutie naar de auto. In plaats van alleen op de kleuren van objecten reageert de sensor bijvoorbeeld ook op de aard van het materiaal, waardoor ijzel, oliesporen of de vacht van donkere dieren al van verre door het systeem worden onderscheiden. Omdat zelfs het glas van de voorruit het functioneren van de camera niet hindert, hoeft bij de styling van de carrosserie ook geen compromis te worden aangegaan voor de visuele uitstraling. Porsche neemt sinds deze zomer deel in TriEye.
www.trieye.tech
Fleetonomy – vlotte revolutie
Openbaar vervoer, kortetermijnhuur, abonnementen en nog veel meer: dat is hoe de mobiliteit in de stad er in de toekomst uit kan zien – wanneer autonoom rijdende auto’s en door kunstmatige intelligentie gereguleerde verkeersstromen de dienst uitmaken. De in 2016 opgerichte start-up Fleetonomy stelt een vloeiend verloop van de autonome revolutie in het vooruitzicht. Nu al regelt en beheert dit bedrijf wagenparken van autofabrikanten, autoverhuurbedrijven en fleetowners waar ook ter wereld. Met kunstmatige intelligentie worden big data vergaard en geanalyseerd om auto’s zo efficiënt mogelijk in te zetten, exact te berekenen hoe groot de vraag ernaar is en om de service direct af te kunnen stemmen op de behoeften van de klant. Daardoor kan het volledige aanbod aan mobiliteit reeds in de planningsfase tot in het detail worden gesimuleerd en al naargelang het type toepassing geheel op het individuele profiel van de klant worden toegesneden.
www.fleetonomy.io
Anagog – allesbehalve analoog
In het datatijdperk heeft iedereen smartphones, tablets of digitale horloges bij zich die onafgebroken informatie vergaren. Dat geeft niet zelden een onbehaaglijk gevoel: wie heeft er profijt van al die data? Als het aan de mensen achter de in 2010 opgerichte start-up Anagog ligt, dan zijn dat gewoon de gebruikers zelf. Dacht men als het om kunstmatige intelligentie gaat tot dusver altijd aan reusachtige computers, wordt de software van Anagog gewoon op de smartphone geïnstalleerd. Anoniem genereren de sensoren data als de locatie, snelheid en hoogteverschillen, of ook gedragspatronen zoals de trillingen die worden doorgegeven tijdens het autorijden. Daardoor is de nieuwe Edge-AI-technologie niet alleen in staat te voorspellen wanneer we van een afspraak teruglopen naar de auto en dan bijvoorbeeld alvast de temperatuur te regelen, maar kan het systeem ook voorspellen waar er over een paar minuten een parkeerplaats vrijkomt. Het bijzondere hieraan is dat, in tegenstelling tot bij andere oplossingen, alle data bij deze technologie alleen op de eigen smartphone staan. Dit zorgt voor een betere gegevensbescherming.
www.anagog.com