Voordelen
Voor een maximaal vermogen en dito rendement zijn de draden hoekig en de strategieën voor recuperatie flexibel. Voor een optimale veiligheid zijn er een honingraatvormige structuur en een complex gevormd stalen casco zonder lasnaden. De Taycan doorgelicht: elf componenten, elf verklaringen, elf innovaties.
Porsche Taycan Turbo
Stroomverbruik gecombineerd: 26,0 kWh/100 km;
CO2-uitstoot gecombineerd: 0 g/km
Porsche Taycan Turbo S
Stroomverbruik gecombineerd: 26,9 kWh/100 km;
CO2-uitstoot gecombineerd: 0 g/km
265 KW
MAXIMAAL VERMOGEN VAN HET RECUPERATIESYSTEEM
5,8 MILLIMETER
TOTALE DIKTE VAN HET LOW-E-GLAS IN HET DAK VAN DE TAYCAN
0
AANTAL LASPUNTEN VOOR HET DWARSPROFIEL AAN DE KOPZIJDE
Advanced Climate Control
Op het eerste gezicht doen de ventilatieroosters van de Taycan ietwat raadselachtig aan. De bekende lamellen ontbreken. Toch worden de luchtstromen gewoon in de gewenste richting geleid. Ze bestaan uit vier aparte stromen die elkaar kruisen. Als ze even sterk zijn, stroomt de lucht rechtuit het interieur in. Zijn ze niet even sterk, stroomt de lucht in de richting van de sterkste stroom. Dit ‘Advanced Climate Control’-systeem is helemaal nieuw en zorgt met de twee automatische modi ‘Focus’ en ‘Diffuus’ voor een directe of juist een tochtvrije airconditioning. In de modus ‘Individueel’ kan elk rooster afzonderlijk worden bediend. Persoonlijke instellingen kunnen bovendien worden opgeslagen.
De voetgarage
Een laag zwaartepunt, en dus meer rijdynamiek – ook voor de Taycan is dat de te volgen logica. Dit effect hebben de ontwikkelaars van Porsche niet in de laatste plaats weten te bereiken door de Performance-accu’s Plus heel laag in de auto te plaatsen. Zo ligt de Taycan ook met vier of vijf mensen aan boord nog als een blok op de weg. Dat ook de passagiers achterin kunnen genieten van een lagere zitpositie en meer beenruimte, is te danken aan de zogeheten voetgarage – een uitsparing bij de accu in de wagenvloer achterin.
Dak van isolatieglas
Optioneel is de Taycan leverbaar met een glazen panoramadak dat met een ongeveer één vierkante meter groot raam en een maximale hoofdruimte voor een prettig ruimtelijk gevoel zorgt. Een oprolbaar zonnescherm ontbreekt, aangezien de thermische eigenschappen van het glas (bescherming tegen infraroodstraling en low-emissivity coating) de inzittenden beschermt tegen fel licht en vermoeiende hitte. Het isolatieglas is een alleskunner: het filtert de uv-straling volledig, reduceert de infraroodstraling aanzienlijk en heeft een sterk geluiddempende werking. Het nieuwe eraan is de meervoudige isolatie en de coating die doorloopt tot in het binnencompartiment. Dit zorgt ervoor dat vlak bij het glas de voelbare temperatuur dezelfde is als in de rest van het interieur, zelfs als het buiten heel warm of koud is.
HV-Booster
Dankzij de 800-volt-technologie is de Taycan geschikt om op te laden aan high-performance-stations met 350 kW – en dat zo snel als geen ander puur elektrisch aangedreven voertuig. De laadtijd voor vijf tot tachtig procent SoC (State of Charge/acculading) bedraagt 22,5 minuten. Het maximale laadvermogen (Peak) bedraagt 270 kW. Door de nieuw ontwikkelde HV-booster is het mogelijk de Taycan ook op te laden aan laadpalen met 400 volt gelijkspanning bij een vermogen van 150 kW. Het is Porsche dus gelukt met een voor het eerst in de automobielindustrie gebruikte technologie een veel hogere vermogensdichtheid te bereiken dan mogelijk is met de tot nu toe gebruikelijke DC/DC-omzetters.
De dorpels
In de middeleeuwen dreven ongenaakbare vestingen de vijand tot wanhoop. Hadden ze net met veel moeite een muur genomen, bleek er daarachter nog zo een te staan. De dorpels van de Taycan zijn volgens precies hetzelfde principe opgebouwd. Achter de buitenste stukken plaatstaal gaat een aluminium honingraatprofiel schuil dat de inzittenden als een burcht beschermt. Voor de fabricage hiervan wordt heet aluminium door een enorm sterke sjabloon geperst, die als een zeef werkt. Daardoor neemt het materiaal de vorm aan van een honingraat. Zo ontstaat het zogeheten geëxtrudeerde profiel, voor meer veiligheid.
Porsche Stability Management
Elektromechanische remkrachtversterker
Met de opkomst van de elektromobiliteit, wordt één begrip steeds belangrijker: recuperatie, dushet herwinnen van energie tijdens het rijden. Wat normaal gesproken bij het remmen als warmte wordt omgezet of in de verbrander in rook opgaat, laadt nu de accu op. Bij de conventionele ‘One Pedal’-techniek wordt met herwinnen begonnen als je het rijpedaal ietsjes laat opkomen. Bij de Taycan gaat het anders. Hier bepaalt de bestuurder zelf of de Porsche bij het loslaten van het rijpedaal met maximale efficiëntie uitrolt en de recuperatie pas begint wanneer het rempedaal wordt ingetrapt; pas bij volledige elektrische remwerking wordt de wrijvingsrem dan actief. Of dat de Taycan gematigd energie terugwint zodra de bestuurder de rechtervoet van het gaspedaal neemt – met een gevoel als de motorrem bij een klassieke verbrander. De recuperatie wordt gecoördineerd in het Porsche Stability Management (PSM), dat speciaal is aangepast voor de vereisten van de elektromobiliteit en er samen met de elektromechanische remkrachtversterker voor zorgt dat de Taycan altijd hetzelfde drukpunt in het rempedaal heeft, hoeveel energie hij ook terugwint. En dat is niet niks, want dat kan wel 265 kW zijn, bij elke keer afremmen. Zowel in het alledaagse verkeer als op het circuit.
Tweetraps transmissie
De Taycan brengt zijn kracht op de achterwielen over via een tweetraps transmissie – voor elektrische auto’s een primeur. De eerste versnelling heeft een extreem korte overbrenging; één omwenteling van het wiel komt overeen met vijftien rotaties van de elektromotor. Dat levert een maximaal koppel op, voor een zinderende acceleratie in de modi ‘Sport’ en ‘Sport Plus’, in combinatie met de Launch Control. De tweede versnelling heeft een duidelijk langere overbrenging – en die brengt de Taycan op topsnelheid. De verhouding van het aantal omwentelingen van de wielen en van de motor bedraagt dan nog maar één op acht. Het bijzondere aan de nieuwe transmissie is dat deze twee koppelingen heeft die achtereenvolgens openen en aangrijpen (de ene met klauwen, de andere met lamellen). Zo kan er zonder trekkrachtonderbreking geschakeld worden. Hetzelfde effect kennen we al van de Porsche Doppelkupplungsgetriebe (PDK).
Dwarsprofiel aan de kopzijde
Wat kan er nu zo bijzonder zijn aan een staalprofiel? In de Taycan is achter de cockpit over de gehele breedte van de wagen een dwarsprofiel aangebracht dat uit één stuk bestaat en dat toch verschillende doorsneden vertoont. Een dergelijke constructie wordt doorgaans vervaardigd uit twee geperste stukken die aan elkaar worden gelast, of het wordt gebogen. Voor de Taycan wordt een buis in hete toestand in een klem gezet en dan ingesloten door een matrijs. Vervolgens worden een technisch gas en water onder druk in het holle staalprofiel gepompt. Het profiel zet uit en neemt de vorm aan van de matrijs die er omheen zit. De voordelen hiervan zijn minder productiestappen en een betere stevigheid van de component.
Laadaansluiting en megavoltbedrading
Alles draait om flexibiliteit. De Taycan heeft meteen twee laadboxen: één aan de bestuurderszijde voor wisselspanning en één aan de kant van de bijrijder voor wissel- en gelijkspanning. De laadopeningen zijn verstopt achter een laadklep in de spatborden, links- en rechtsvoor. Deze is bij de Taycan Turbo optioneel en bij de Taycan Turbo S standaard uitgevoerd als elektrische laadklep.
Stator met hairpin-technologie
Elektromotoren bestaan altijd uit een draaiende rotor en een vaste, niet-bewegende stator, gewikkeld met geïsoleerde koperdraad. Die wikkelingen zagen er tot dusver meestal uit als slordig opgerolde kabelhaspels. Bij de hairpin-technologie van Porsche gaat het er een stuk ordelijker aan toe. Dunne strengen van geprofileerd koper, die aan haarspelden doen denken, sluiten dusdanig op elkaar aan dat er wikkelingen ontstaan waar nagenoeg geen kieren meer tussen zitten. Het resultaat is een compacte elektromotor met een lager gewicht en een stator met een duidelijk hoger kopergehalte, voor een betere afvoer van de warmte en voor meer rendement. Opgeteld levert dat een grotere actieradius op en een vermogen dat nooit minder wordt.