“Zonder twijfel een echte Porsche”
Oliver Blume, bestuursvoorzitter van Porsche, over de Taycan, de kansen van elektromobiliteit en de toekomst van het bedrijf.
Porsche Taycan Turbo
Stroomverbruik gecombineerd: 26,0 kWh/100 km;
CO2-uitstoot gecombineerd: 0 g/km
Porsche Panamera E-Hybrid-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 3,3–2,6 l/100 km
Stroomverbruik gecombineerd: 18,1–16,0 kWh/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 76–60 g/km
Efficiëntieklasse: A+
Porsche Cayenne Coupé
Brandstofverbruik binnen de bebouwde kom: 11,7–11,6 l*/100 km
Buiten de bebouwde kom: 8,0–7,9 l*/100 km
Gecombineerd: 9,4–9,3 l*/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 215–212 g*/km
Efficiëntieklasse: D
* Verbruiksmarge afhankelijk van de gebruikte banden
Porsche 911 GT3 RS
Brandstofverbruik binnen de bebouwde kom: 19,0 l/100 km
Buiten de bebouwde kom: 9,8 l/100 km
Gecombineerd: 13,2 l/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 303 g/km
Efficiëntieklasse: G
Porsche 911 GT2 RS
Brandstofverbruik binnen de bebouwde kom: 18,1 l/100 km
Buiten de bebouwde kom: 8,2 l/100 km
Gecombineerd: 11,8 l/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 269 g/km
Efficiëntieklasse: G
Porsche 911 Speedster
Brandstofverbruik binnen de bebouwde kom: 20,6 l/100 km
Buiten de bebouwde kom: 9,9 l/100 km
Gecombineerd: 13,8 l/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 317 g/km
Efficiëntieklasse: G
(geldig vanaf 10/2019)
Meneer Blume, een auto die zijn energie niet uit benzine haalt, maar uit accucellen – kan dat wel een echte Porsche zijn?
(lacht) U heeft kennelijk nog niet in de Taycan gereden, anders zou zo’n vraag niet eens in u opkomen.
U heeft dus al ervaring met de Taycan?
Uitgebreid. Testritten zijn essentieel in het ontwikkelingsproces om een product te perfectioneren.
En uw indruk?
Fantastisch! Zonder twijfel een echte Porsche. Onder alle omstandigheden een geweldige rijbeleving. Een auto die in niets onderdoet voor de 911.
Naast de acceleratie is vooral de rijdynamiek indrukwekkend. De Taycan introduceert fascinatie en emotie in elektromobiliteit.
Wat kan de Taycan wat andere auto’s niet kunnen?
In het segment elektrische sportauto’s bestaat er niets vergelijkbaars.
Wat betekent dat concreet?
Rijprestaties van een supersportwagen. Reproduceerbare acceleratie zonder vermogensverlies. Grote actieradius. Hypermoderne connectiviteit. Uitmuntend design, zowel vanbinnen als vanbuiten. Sportgenen zoals alleen een Porsche kan hebben.
Welke technische innovaties maken daarbij het verschil?
Dat zijn er veel. De Taycan is bijvoorbeeld het eerste seriemodel met een systeemspanning van 800 volt, in plaats van de gebruikelijke 400 volt in elektrische auto’s. De totale capaciteit van de Li-ion-accu is 93 kWh. Dit is dus niet zomaar weer een elektrische auto en al helemaal geen smart device op wielen. Het is de Porsche onder de elektrische sportauto’s.
Waarom bent u daar zo zeker van?
Decennialange traditie en ervaring. Het perfecte samenspel van racesport en geschiktheid voor dagelijks gebruik. En niet in de laatste plaats: onze rol als innovatieaanjager van hybride- en elektromotoren. In 2013 presenteerde Porsche de Panamera S E-Hybrid, ’s werelds eerste plug-inhybride in het luxesegment, en de 918 Spyder, een zeer innovatieve hybride-supersportwagen. Daarnaast nog de Porsche 919 Hybrid – het snelste onderzoekslaboratorium en tegelijkertijd de meest complexe Porsche-raceauto ooit. Daarmee wonnen we drie keer op rij de titel in het World Endurance Championship. De 919 Evo, een doorontwikkeling, klokte op de Nordschleife van de Nürburgring een fabelachtige 5:19,55 minuten. Dat is bijna onvoorstelbaar. Trouwens: Ferdinand Porsche ontwikkelde eind 19e eeuw al de elektrische wielnaafmotor.
Dat zit allemaal in de Taycan?
De Taycan is het logische gevolg van dit alles.
Michael Mauer, hoofd van uw designafdeling, zegt dat de Taycan ook de algehele architectuur van puur elektrisch aangedreven voertuigen verregaand verandert.
Daar zit zeker wat in. Voor hem en zijn team was het de taak om de Taycan onmiddellijk herkenbaar een Porsche te laten zijn, maar toch te onderscheiden van de andere modellen. Dat is buitengewoon goed gelukt, de verhoudingen van de Taycan zijn uniek en toch typisch Porsche.
Andere topfabrikanten beginnen in het tijdperk van elektromobiliteit met een SUV, Porsche met een sportlimousine. Waarom?
Om drie redenen. Ten eerste staat het merk Porsche van oudsher voor sportauto’s, dus voor een laag silhouet. Met ons eerste puur elektrisch aangedreven model willen we bewust heel dicht bij onze merkidentiteit blijven, zowel in de rijbeleving als qua uiterlijk. Ten tweede heeft een limousine aanzienlijke aerodynamische voordelen ten opzichte van een SUV. Dit heeft een gunstig effect op de actieradius. De Taycan heeft dan ook de beste cw-waarde van onze huidige seriesportwagens. Ten derde: de in de vloer gemonteerde accu’s zorgen voor een bijzonder laag zwaartepunt. Dat is bij de Taycan zelfs lager dan bij de 911. Dit voel je in de rijdynamiek.
Traditionele autofabrikanten komen steeds meer onder druk te staan: niet alleen door nieuwe concurrentie, maar ook vanuit de politiek. Is elektromobiliteit eerder een risico dan een kans?
Zonder twijfel, missie en kans.
Als we naar de aandrijvingsvarianten van de toekomst kijken, die in gebruik CO2-vrij zijn, dan komen slechts drie technologieën in aanmerking: elektromobiliteit, waterstof en synthetische brandstoffen. Porsche heeft gekozen.
Op goede gronden. In de well-to-wheel-benadering – dat wil zeggen de hele effectenketen van mobiliteit – is een elektrische auto ongeveer drie keer zo efficiënt als een waterstofauto en zes keer zo efficiënt als een voertuig dat op synthetische brandstoffen rijdt. Zelfs als de productie van accu’s wordt meegerekend, is de verhouding nog steeds één op twee ten opzichte van waterstof en één op drie voor synthetische brandstoffen. Door de voortschrijdende ontwikkeling van accu’s wordt dit voordeel zelfs nog groter. Voor een sportwagenfabrikant als Porsche zijn dit overtuigende argumenten – even los van de superieure prestaties die met elektrische aandrijving kunnen worden bereikt.
Van echte klimaatneutraliteit is echter pas sprake als honderd procent van de stroom door hernieuwbare bronnen wordt geleverd.
Dat klopt.
Krachtig gemotoriseerde sportauto’s, zware SUV’s – Porsche krijgt in het klimaatdebat ook kritiek. Er wordt gezegd dat het feit dat een Porsche elektrisch rijdt, nog niet betekent dat het ook verantwoordelijk is.
Eerlijk gezegd: wij autofabrikanten hebben onmiskenbaar de verantwoordelijkheid om de uitstoot van het verkeer te verminderen. Wie op lange termijn duurzaamheid wil bereiken, moet niet alleen het verband begrijpen tussen economisch rendement en het creëren van toegevoegde waarde voor mens en milieu, maar moet dit ook waarmaken ten opzichte van een steeds meer ecologisch en sociaal georiënteerde samenleving.
Kent u het begrip ‘rekkeviddeangst’?
Niet echt.
Het komt uit het Noors en betekent letterlijk ‘actieradiusangst’ – het beklemmende gevoel om stil te vallen met een lege accu. Met lonity, een joint venture van BMW, Daimler, Ford en het Volkswagen-concern samen met Porsche en Audi, gaat u tot eind 2020 ongeveer 400 laadstations plaatsen langs de belangrijkste verkeersaders in Europa. Probleem opgelost?
Alleen met een van netwerk van ultrasnelle laadpunten met hoog vermogen wordt e-mobiliteit ook op lange afstanden aantrekkelijk. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage om elektromobiliteit interessant te maken voor de meerderheid van de bevolking. Voor een landelijk dekkende laadinfrastructuur hebben we echter nog meer betrokkenheid nodig. Als de politiek de klimaatbescherming echt serieus neemt, dan moeten er snel moedige beslissingen worden genomen en betrouwbare randvoorwaarden voor de lange termijn worden gecreëerd. Niet alleen in Duitsland, maar wereldwijd. We hebben dringend behoefte aan een mondiaal actieplan dat iedereen houvast biedt.
Een tijdschrift schreef: “Uitgerekend Porsche schakelt radicaler om naar elektromobiliteit dan vrijwel alle andere Duitse autofabrikanten.”
U verwacht vast niet dat ik dat tegenspreek.
Trots?
Het voelt als bevestiging. We hebben een heldere, consequente strategie en doen enorme concessies vooraf. Voor ons is de Taycan de opmaat naar een elektromobiliteitsoffensief. We werken momenteel aan de grootste herstructurering uit onze bedrijfshistorie – in onze modelseries, in de fabrieken en in onze hoofden.
Wat betekent dat precies?
Tot 2022 investeren we ongeveer zes miljard euro in e-mobiliteit. Dat is serieus geld voor onze bedrijfsgrootte. Dankzij de Taycan en de Cross Turismo worden in Zuffenhausen ongeveer 1500 nieuwe banen gecreëerd. Daarnaast produceren we onze elektrische sportauto’s in Zuffenhausen ook nog eens volledig CO2-neutraal.
“Alleen met een van netwerk van ultrasnelle laadpunten met hoog vermogen wordt e-mobiliteit ook op lange afstanden aantrekkelijk.” Oliver Blume
Porsche heeft ook afscheid genomen van de dieselmotor…
... zodat we ons kunnen richten op onze kerncompetenties.
Zoals?
Voor de aandrijvingen steunen we op een triade van geoptimaliseerde benzinemotoren, emotionele plug-inhybrides en pure e-sportauto’s. Dat is voor pakweg de komende tien jaar het juiste strategische antwoord op de systeembreuk in onze branche. Dit brengt ons in een zeer goede positie voor flexibele aanpassing aan de verschillende snelheden waarmee marktregio’s wereldwijd zich ontwikkelen in de richting van elektromobiliteit.
Welke rol speelt de hybrideaandrijving in deze triade?
Een hele belangrijke, juist bij de overgang naar elektromobiliteit. Wij waren de eerste fabrikant die moderne plug-in-hybrideaandrijvingen in drie topsegmenten tegelijk aanbood. Bij de Panamera bijvoorbeeld is het krachtigste topmodel zelfs een hybride. Onze klanten zijn enthousiast: sinds de marktintroductie is ongeveer zestig procent van alle Panamera’s in Europa geleverd met een hybridekrachtbron, in sommige landen is dit percentage nog hoger. In 2025 wordt hoogstwaarschijnlijk de helft van alle nieuwe Porsches elektrisch aangedreven.
En daarna?
Zullen elektrische voertuigen de overhand krijgen. Verbrandingsmotoren zullen blijven bestaan, in sommige regio’s nog zeer veel en nog heel lang. Maar op langere termijn zullen geëlektrificeerde aandrijvingen de verbrandingsmotoren geleidelijk verdringen.
De auto-industrie verandert momenteel sneller dan ooit tevoren. De komende vijf jaar zullen er meer veranderingen plaatsvinden dan in de afgelopen 50 jaar.
Daarom zijn we op weg om ons bedrijfsmodel fundamenteel te veranderen: van een traditionele autofabrikant naar een moderne, uiterst innovatieve mobiliteitsaanbieder.
Het softwareaandeel in voertuigen neemt enorm toe. Voor velen is de auto van de toekomst een smartphone op wielen. Overdreven?
Software vertegenwoordigt op zijn minst een steeds groter aandeel in de productieketen. Software is doorslaggevend voor de prestaties en kenmerken van een auto. Daar moeten we een kerncompetentie van maken.
Waar haalt u die vandaan? Naar verluidt beschikt Europa niet over de noodzakelijke IT-sector die in staat is om dit transformatieproces te ondersteunen.
Binnen het Volkswagen-concern werken momenteel overkoepelend circa vijfduizend experts aan de ontwikkeling van IT voor voertuigen. Niet alleen de aard van ons werk, ook de samenstelling van ons personeelsbestand en het werkproces binnen de bedrijven veranderen ingrijpend door digitalisering. De speciale uitdaging voor Porsche is om een nieuwe digitale cultuur op te bouwen en deze te verbinden met onze traditie, die weer deel uitmaakt van onze merkidentiteit. Doorslaggevend voor het verdere succes van de onderneming zal zijn of we erin slagen hindernissen te overwinnen en flexibele organisatiestructuren en -processen in alle afdelingen en sectoren mogelijk te maken.
Wat als u daarin niet zelf verder komt?
Dan gaan we daarheen waar de talenten zitten. Wij geloven in de mogelijkheden van samenwerking met digitale ontwikkelaars, start-ups en innovatiecentra over de hele wereld. Daarom bundelen we onze krachten en maken we gemeenschappelijke werkmodellen mogelijk door open platforms en koppelpunten te creëren. Wij profiteren van dit innovatievermogen en dragen tegelijkertijd bij aan de ontwikkeling van een digitaal ecosysteem. Porsche staat open om anderen te laten deelnemen, met hen samen te werken en van elkaar te leren – of het nu gaat om individuen, start-ups of bedrijven.
“In het segment elektrische sportauto’s bestaat er niets vergelijkbaars.” Oliver Blume
Meer dan 20.000 mensen over de hele wereld hebben zich al ingeschreven om een Taycan te kopen zonder de auto ooit te hebben gezien.
Overweldigend, is het niet? Daarom ben ik er nog meer van overtuigd: hoe aantrekkelijker de producten, hoe sneller elektromobiliteit geaccepteerd zal worden.
Desondanks hebben klanten van Porsche nog steeds de keuze.
Dat klopt. We willen dat iedereen kan krijgen wat hij of zij van ons merk wil.
Wat betekent dit voor de afzonderlijke modelseries?
Er zijn vier dimensies: de eerste is onze succesvolle ‘Basis’. Hier onderzoeken we in welke segmenten derivaten kansrijk zijn. De Cayenne Coupé is hier een voorbeeld van. ‘Image’ staat voor zeer sportieve auto’s die racegenen bezitten, zoals onze GT- en RS-modellen. In de dimensie ‘Lifestyle’ combineren we moderne auto’s met populaire elementen uit vroegere generaties. Denk daarbij aan de 911 Speedster. De dimensie ‘Future’ omvat onze plug-in-hybridemodellen en puur elektrische voertuigen zoals de Taycan met een hoog aandeel digitalisering.
De vraag naar de Taycan is groot. Is een toevlucht mogelijk tot gestandaardiseerde modellen?
We zullen ook in de toekomst geen kant-en-klare voertuigen produceren. Iedereen krijgt precies de Taycan die hij of zij zich wenst.