Alles blijft anders

Ook een decennium na de opening valt er in het Porsche Museum in Zuffenhausen nog altijd veel te ontdekken. Een exclusieve blik op de objecten die in 2019 voor het eerst tentoongesteld zullen worden.

  

Porsche 718 Boxster-modellen / 718 Cayman-modellen
Brandstofverbruik gecombineerd: 10,9–8,1 l/100 km
CO2-uitstoot gecombineerd: 249–185 g/km (geldig vanaf 12/2020)

Porsche 910/8 Bergspyder (1967)

Deze auto is een zeldzaam tentoonstellingsstuk uit de verzameling van het Porsche Museum. Meer dan 50 jaar na zijn grootste succes zal hij voor het eerst weer te zien zijn: de 910/8 Bergspyder uit 1967 – opgeknapt door het team van de museumwerkplaats. Met dit ultieme lichtgewicht ging Porsche constructief tot het uiterste en won in 1967 en 1968 het Europees heuvelklimkampioenschap. In plaats van de conventionele materialen maakte Porsche gebruik van titanium, magnesium, aluminium en kunststof. Het spaceframe onder een body van glasvezel weegt slechts 28,1 kg. Het chassis is technisch op toenmalig F1-niveau. Op het laatst woog hij nog maar 440 kg – vandaar dat 202 kW (275 pk) genoeg is om in slechts 3 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten.

Teamjack van Norbert Singer (1971)

Hij is een racelegende, was race-ingenieur bij Porsche Motorsport, goed voor zestien eindoverwinningen op Le Mans en hij was de drijvende kracht achter veel belangrijke ontwikkelingen: Norbert Singer. En hij heeft ook dingen bewaard die een rol speelden toen hij voor het eerst als hoofdingenieur voor Porsche bij een race in functie was, waaronder zijn teamjack. De 1000-km-race vond plaats in Zeltweg (Oostenrijk) op 27 juni 1971. Behalve zijn eigen debuut is het vooral een technisch detail dat Singer van deze race is bijgebleven: voor het eerst zette Porsche op de 917 een antiblokkeersysteem van Teldix in. Het jack is vanaf 14 mei te zien op de speciale tentoonstelling ‘50 jaar 917 – Colours of Speed’.

Allgemeine Automobil-Zeitung (1900)

Dit document uit het Porsche-archief is wel 119 jaar oud. Het is een uitgave van de Allgemeine Automobil-Zeitung. Op de voorpagina staat de Lohner-Porsche, een puur elektrisch aangedreven wagen, ontworpen en gebouwd door Ferdinand Porsche voor het bedrijf Jacob Lohner & Co. k.u.k Hof-Wagen- & Automobil-Fabrik uit Wenen. De open tweezitter had twee naafmotoren aan de voorwielen, die samen goed waren voor een vermogen van 7 pk. De ‘elektrische Phaeton’, die een snelheid van 37 km/u bereikte, werd voor het eerst gepresenteerd op de wereldtentoonstelling van Parijs in april 1900. Zo slaat een van de oudste documenten van het Porsche-archief de brug naar de toekomst: e-mobiliteit. De krant zal later een plekje krijgen naast een Porsche Taycan in de tentoonstelling van het museum.

Porsche Cayman GT4 Clubsport (2015)

Een exemplaar van de Porsche Cayman GT4 Clubsport van 2015 representeert vanaf nu de meest recente autosportgeschiedenis van het bedrijf. Deze 1300 kg lichte sportwagen met middenmotor met zijn 283 kW (385 pk) en een topsnelheid van 295 km/u verschijnt echter nog aan de start van 20 merkencupwedstrijden over de hele wereld.

Porsche 911 Turbo Cabriolet ‘Flachbau’ (1989)

De Porsche 911 met de looks van de 935 was alleen verkrijgbaar via het programma voor speciale wensen. De met de hand omgebouwde coupé is al een zeldzaamheid, maar de cabrioletversie is helemaal iets unieks. Een exemplaar in dennengroen vormt vanaf nu een fraaie aanvulling op de tentoonstelling van het Porsche Museum, dat de verzameling continu uitbreidt, zodat de geschiedenis van het bedrijf bewaard blijft. De ‘Flachbau’-cabriolet is de nieuwste aanwinst in Zuffenhausen.

Designstudie 917 nr. 23 in schaal 1:1 (2013/14)

Het was een klein team, 20 man, meer niet, van de afdeling Design en Ontwikkeling, dat in 2013 groen licht kreeg voor een studiemodel als hommage aan de rood-witte Porsche 917 waarmee de equipe Hans Herrmann/Richard Attwood in 1970 voor het eerst de algemene overwinning bij de 24 uur van Le Mans binnensleepte. Het project is echter nooit verder gekomen dan een model van modelleerklei, omdat Porsche toen overstapte naar het LMP1-kampioenschap. Het met folie beplakte studiemodel stond tot dusver ergens opgeslagen en was alleen intern te bezichtigen. Nu maakt het Porsche Museum het voor het eerst toegankelijk voor het brede publiek.

INTERACTIEF EN VAN DICHTBIJ

In plaats van een audioguide krijgt elke bezoeker van het Porsche Museum voortaan een begeleider in smartphoneformaat. De multimediaguide met 5000 foto’s, 700 films en audiofragmenten geeft uitgebreide informatie over elk tentoonstellingsobject. Via crossfading is bij de nieuwe interactieve Porsche Touchwall te zien hoe welk tentoonstellingsobject is veranderd. Het museum biedt daarnaast in 2019 voor het eerst bedrijfsrondleidingen aan. Daar wordt de beginperiode van de onderneming belicht en de ontwikkeling van het moederbedrijf in de afgelopen decennia tot en met de actuele uitbreiding voor de productie van de Porsche Taycan.

www.porsche.com/museum

Thorsten Elbrigmann
Thorsten Elbrigmann