Het geluid van water

De wielen verliezen grip, de bestuurder wordt passagier – aquaplaning is zó verraderlijk. In de nieuwe Porsche 911 zorgt de WET-modus voor nog meer veiligheid tijdens het rijden. Hoe werkt deze wereldprimeur?

  

Purple Rain van Prince, Rain Fall Down van de Rolling Stones of Here Comes the Rain Again van Eurythmics – er bestaan talloze tophits waarin het regent en waarbij het ritme het plenzen, kletteren of ruisen van de regen nabootst. Voor automobilisten zijn zulke geluiden eerder een waarschuwingssignaal dan inspiratie, want harde regen en een nat wegdek gaan ook altijd gepaard met slipgevaar of gevaar voor aquaplaning. De ingenieurs van Porsche hebben nu een hulpsysteem ontwikkeld dat dit gevaar aanzienlijk vermindert: de WET-modus.

Deze technologie maakt gebruik van het geluid van water. Akoestische sensoren in de voorste wielkasten speuren onophoudelijk naar water dat daarin omhoog wordt geworpen en merken meteen wanneer het wegdek gevaarlijk glad begint te worden. Zand, vuil en steentjes die het systeem ook zouden kunnen triggeren, worden genegeerd – het frequentiepatroon daarvan is anders. Vanaf een zekere hoeveelheid water schakelen het Porsche Stability Management (PSM) en het Porsche Traction Management (PTM) over naar een hoger gevoeligheidsniveau. Daardoor kunnen ze sneller reageren. Bovendien zou het systeem in de toekomst via een onlineverbinding een waarschuwing voor nat wegdek kunnen geven aan auto’s in de buurt met een dergelijke aansluiting. Ook dit kan het gevaar voor ongevallen bij natheid verminderen.

Akoestische sensoren 
In de voorste wielkasten registreren sensoren hoeveel water er omhoog wordt geworpen.

Dashboarddisplay 
Bij een nat wegdek krijgt de bestuurder het advies de WET-modus te activeren.

Op het display in het dashboard van de 911 verschijnt het advies de WET-modus in te schakelen. Hiervoor drukt de bestuurder simpelweg op de knop op de middenconsole of hij bedient de rijmodusschakelaar op het stuurwiel. Zodra de WET-modus geactiveerd is, beïnvloedt het systeem een aantal parameters om de rijveiligheid te verhogen. Het belangrijkste hierbij is de aandrijfunit van motor en versnellingsbak. De WET-modus houdt de toerentallen laag door vroeger op te schakelen.

De motor reageert iets terughoudender op de commando’s van het gaspedaal. De tractiecontrole reageert nog fijngevoeliger dan normaal, en hetzelfde geldt voor het antiblokkeersysteem (ABS) en de module voor het bijremmen in de bocht. Bij uitvoeringen met vierwielaandrijving gaat de krachtverdeling iets meer richting de vooras. Dat voorkomt overstuur en een plotseling wegglijdende achterzijde. De actieve aerodynamica zet de voorste luchtkleppen open en brengt de achterspoiler in de hoogste stand, waardoor de wagen nog steviger op de weg wordt gedrukt.

Sterker, breder, sneller. Zo voert Porsche de achtste generatie van de 911 ten tonele. De WET-modus zorgt ervoor dat de 911 ook qua actieve veiligheid nog weer een tandje beter wordt. Terwijl de sensoren de geluiden van de weg afluisteren, wordt ook een rit door de regen een genot. Bijvoorbeeld met de klanken van Wassermusik van Händel op de achtergrond. Of die van het Beatles-nummer Rain, met in de tekst onder meer de passage “Rain, I don’t mind” – klopt helemaal.

Luchtkleppen 
Als de WET-modus wordt geactiveerd, gaan de luchtkleppen open. Dit zorgt voor een betere rijstabiliteit.

Achterspoiler 
Met de WET-modus ingeschakeld gaat de achterspoiler in de hoogste stand staan. Dat vergroot de neerwaartse druk.

Sven Freese
Sven Freese